Další bitva o ropu

Irák je dobyt, proti Íránu se prozatím nepodařilo Spojeným státům vymyslet dostatečně průchodnou lež jako kdysi pro akci v Zálivu. V Libyi vytvořili záminku sami Libyjci. A i když se Západní velmoci zaštiťují pomocí civilnímu obyvatelstvu, nijak zvlášť nespěchali zabránit vraždění.

cs.wikipedia.org

Evropská únie jako obvykle trapně neschopná vyjádřit se na rovinu, očividně čeká, kdo začne vítězit. Tentokrát si dávají pozor na ústa i Spojené státy, neboť nebýt věčně nespokojeného plebsu, mohli si potřásat rukama s teroristickým veteránem Kaddáfím i nadále.

Politiky ale začíná kritizovat veřejné mínění v jejich vlastních zemích. Nezbývá tedy než zanechat kličkování a zaujmout nějaký postoj. Jeden čeká na druhého, kdo s tím přijde, a že umírají civilisté a senilní diktátor v ušance s deštníkem v golfovém vozíku hrozí světu, to „pány světa“ naprosto nezajímá.

Ale POZOR!!! Zavírají se ropné rafinérie, ceny ropy rostou rychlostí požáru v buši. Ropa znamená fungující ekonomiku, ale především moc. A o moc nechce přijít ani Kaddáfí, ani světová oligarchie.

Jedná OSN, jedná Liga arabských států, jednají mocní na schůzce ve Francii. Všichni tvrdí, že vraždění civilistů musí přestat, ale jednání se prodlužují. Jednají snad o tom, která stíhačka kde poletí? Nebo spíše kdo dostane kolik ropy a co za to? A civilisté umírají dál. I když politici přesvědčují svět, že spěchají, není to vidět.

Konečně je rozhodnuto! Bomby dopadají na Libyi. A co potom? I když teroristu Kaddáfího odstraní, co bude pak? Když se díváme na záběry z Libye, oba tábory jsou dostatečně silné, aby začala občanská válka. To už budou bojovat i civilisté. Budou potřebovat zbraně a svět zase ropu. Není to báječný obchod?

Letectvo se procvičí ve střelbě na živé cíle, spotřebuje se trochu zastaralé munice, což taky oživí ekonomiku Západu a za „demokracii a krvavou svobodu“ iráckého typu budou Libyjcům pouštět potrubím. Možná i žilou.

Je tragikomické poslouchat mocné světa, jak nebezpeční jsou severokorejští komunisté. Ale přesto, že neustále vyhrožují světu atomovou bombou, přesto, že potápějí lodě spojenců, přesto, že je Bush s nerozvážnou zbrklostí zařadil do Osy zla, žádná armáda se tam nehrne. Jsem přesvědčen, že i kdyby v KLDR začali v masovém měřítku vyvražďovat civilisty, nestalo by se vůbec nic. To je spravedlnost mocných!

Čtěte výběr dalších článků:

Dana Drábová – lék na evropskou jadernou hysterii

2012 – konec nebo začátek?

Dík za demokracii, říkají vrahové a násilníci, zloději a podvodníci

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radomír Dolanský | neděle 20.3.2011 2:18 | karma článku: 25,28 | přečteno: 1770x