Bič na exekutory- záruka nových pracovních míst

Stát respektive ministerstvo spravedlnosti slibuje přiškrtit zlatonosný pramen inkasním agenturám, právníkům postrádajícím právní étos a exekutorům, kteří žádný étos nikdy neměli, o polovinu. Takže místo osmi set procent budou inkasovat „pouhých“ 400%. Samozřejmě se jedná pořád o likvidační byznys nikoliv o to, čím je vše kamuflováno, tedy vymáhání pohledávek. Ale v prostředí, které má k etice a právnímu státu stejně daleko jako Česká republika k Austrálii, jde o nevídaný pokus o spravedlnost.

Určitě bychom neměli sprostými zlatokopy, živícími se mnohdy na lidském neštěstí, nazývat exekutory jako celek. Určitě existují i takoví, kteří nechají dlužníka existovat jako lidskou bytost a přesto je přimějí splácet dluhy. Určitě existují takoví, kteří nevinným, k nimž chodí pošta dlužníka nerozkradou majetek (poněvadž pokud je zabaven nevinnému majetek, což se děje v České republice s posvěcením státu, je to z mého laického pohledu krádež), takoví, kteří vnímají, co jim říkáte a nechovají se jako přepadové komando, které napřed koná a teprve pak myslí – pokud je něco takového vůbec možné.

A právě zde se naskýtá úžasná možnost jak snížit nezaměstnanost v České republice! Současní zlatokopové vyhrožují a straší stát i věřitele, že pokud se sníží tak razantně jejich odměna, nebude pro ně rentabilní drobné dluhy vymáhat.

Nechť tedy nespokojení vymahači pohledávek skončí. Nechť stát vyškolí v rekvalifikacích nové exekutory, kteří s radostí přijmou i mnohem menší odměnu za práci.
V naší zemi je naprostá většina pracujících, kteří by rádi dosáhli na plat ve výši průměrné mzdy, za což by dnešní vymahatelé ani nevstali z postele.

Práce exekutora zcela jistě není žádná procházka růžovým sadem. Především díky úmyslným dlužníkům všemožně se vyhýbajícím placení svých dluhů a přesvědčeným, že oni jsou ti ublížení. Ovšem to, čeho jsme svědky v dnešních dnech, nemá zase nic společného s původním smyslem exekuce – zaplacením pohledávky.

Výše uvedená problematika dokazuje především, jak nekvalitní zákony u nás existují, pokud dovolí z práva udělat pouhý hon za mnohamilionovými zisky a především, jak nepružná a neochotná je státní správa, pokud má chránit občana před touto zhýralostí.

Snad nikdo nemůže oponovat tvrzení, že dluhy se mají platit. Ale zde již nejde ani v nejmenším o dlužné částky. O stavu společnosti dostatečně vypovídá skutečnost, že tyto zlatokopecké nájezdy realizují ti, kteří původně studovali pro to, aby právo chránili.

Čtěte i další články o stavu republiky:

Bude ministr Drábek bez prémií za zmetek?

Pokřivená spravedlnost ministra spravedlnosti

Se Schwarzenbergem a Evropskou únií na ekonomické dno

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radomír Dolanský | pátek 3.2.2012 8:15 | karma článku: 25,58 | přečteno: 1286x