Za výběr z bankomatu zaplatíme až 220 korun

Proč Češi platí tak vysoké bankovní poplatky, většinou zcela nesmyslné, když v u našich západních sousedů mají třeba studenti vše zdarma?  

Přestože jsem majitelkou bankovního účtu už pět let, nikdy jsem neplatila za poplatky tak vysoké částky jako poslední rok. Zvýhodněné studentské konto je sice fajn, ovšem v čem výhody tohoto „zvýhodněného“ bankovního účtu spočívají, si nejspíš musím domyslet.

Poplatek za výběr z bankomatu, poplatek za výběr z cizího bankomatu, poplatek za zjištění zůstatku na účtu, poplatek za vedení účtu, poplatek za položky (?) rovná se zhruba sto korun měsíčně. Už chybí jen poplatek jediný, nám dobře známý z jedné nejmenované reklamy – poplatek za poplatek. Zatímco v Německu studenti neplatí poplatek ani jeden a pracující pouze paušální částku okolo dvou eur, což vzhledem k výši průměrného platu německého občana je částka zcela zanedbatelná, nás se snaží okrádat kde kdo a na kde čem.

Přestože sto korun měsíčně za bankovní poplatky je pro někoho směšná částka, na niž si vydělá během jedné hodiny, pro většinu pracujících lidí a taktéž studentů se jedná o částku téměř vražednou. Když si pak chceme u banky účet zrušit s tím, že jsme si založili jiný, mnohem výhodnější u konkurence, čelíme pro mě zcela absurdní otázce, proč že chceme účet zrušit. Samozřejmě kvůli vysokým poplatkům u „studentského účtu“. Jenže zaměstnanci banky se nevzdávají tak snadno a třeba nám i nabídnou, že nějaký „ten poplateček“ by šel jistě zrušit. Nevzdávám se však ani já a jednoznačně chci jakékoliv styky s dotyčnou bankou ukončit co nejdříve. A vyhrává ten silnější, tedy klient. Ovšem v tomto případě bych toto pravidlo upravila, že nevyhrává silnější, ale více znechucený. Zatímco bankovní poradkyně je znechucená mou prosbou o zrušení účtu, já jsem mnohem více znechucená jejími dotazy a nabídkami umazání poplatečků.

Přestože už mám účet nový, dokonce i se spořícím účtem s celkovými poplatky činícími zhruba třináct korun, ptám se, čím že jsme si všechny ty nesmyslné poplatky u některých bank zasloužili. Proč platíme za vklad na účet? Proč musíme platit za to, když chceme vědět, kolik na účtu máme? A co znamená poplatek za položky?! Nedej bože, pokud si zařídíme účet v eurech a budeme si chtít v zahraničí vybrat z bankomatu peníze. Pak zaplatíme i dvě stě dvacet korun, za vklad na účet i šest set devadesát korun. Tak si říkám, jestli nebude lepší vrátit se k mnohem starším metodám úschovy peněz – zašívat je do polštáře.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michaela Dočkalová | čtvrtek 21.3.2013 18:25 | karma článku: 24,36 | přečteno: 1294x