Chci euro, ne ČNB

Devalvace koruny a následná výzva guvernéra ČNB, aby lidé utráceli, protože bude dráž, mi připadá jako hodně černý humor.

Na české poměry jsem celkem dobře situovaný příslušník střední třídy. Přesto mi není známo, že bychom já nebo lidé z mého okolí měli ve štrozoku nasyslenou haldu korun, které teď honem začneme utrácet. Mám stabilní zaměstnání a nadprůměrný plat, nicméně po zaplacení nutných výdajů pětičlenné rodiny mi nic moc nezbyde. Nestěžuji si, v žádném případě nestrádám, ale sorry guvernére, ekonomiku utrácením nepodpořím, kdybych se rozkrájel.

Mohl bych si pravda vzít půjčku na nákup spotřebního zboží. Což ovšem neudělám mimo jiné proto, že kdybych se dostal do problémů se splácením, slétnou se na mě exekutoři jak supi na mršinu a zbyde ze mě jen ohlodaná kost, neboť exekutory si v ČR platíme více než královsky i ve srovnání s  bohatými zeměmi jako Německo nebo Švýcarsko, a pravomoci exekutorů jsou též více než královské.

Jestli podpora spotřeby byla hlavním důvodem devalvace koruny, silně pochybuji, že tento záměr vyjde. Spotřeba se bude spontánně zvyšovat, pokud budou mít lidé stabilní práci a jejich platy porostou.

Myslím, že na nedobré situaci domácí spotřeby se též podílí míra korupce. Pokud „vyvolení“ jedinci vysají (ukradnou) z ekonomiky 100 miliard ročně, tyto peníze prostě někde chybí. A pochybuji, že zrovna oni nyní domácí spotřebu nastartují.

Celá situace mě vede k závěru, že by bylo mnohem lepší, kdybychom měli euro. Ne, že by to byl projekt bez problémů, jako vše lidské má svoje mouchy, nicméně dnes je zřejmé, že euro je a bude jednou z hlavních světových měn a jsem přesvědčen, že české ekonomice by pomohlo více než experimenty ČNB.

Autor: Jakub Dlohoš | čtvrtek 14.11.2013 10:23 | karma článku: 26,45 | přečteno: 1295x