Dosáhli jsme horizontu

Tak se nám to povedlo! Zcela přesně v čase, kdy se letošní rok rozpůlil, bylo kýženého horizontu dosaženo. V Praze a Brně, na seminářích věnovaných Horizonu 2020, největšímu jednorázovému programu EU.

Zlatým hřebem obou seminářů se stalo vystoupení Roberta-Jana Smitse, generálního ředitele klíčového DG pro výzkum a inovace Evropské komise s Horizonem 2020 souvisejícím. Jeho projev se vyznačoval mimořádnou profesionalitou, zkušeností, nadhledem, srozumitelností i schopností v relativně krátkém čase se soustředit na vše podstatné a vyhnout se frázím. Z jeho slov vyplynulo, že systematické a podporované rozvíjení znalostní ekonomiky je jediným způsobem, jak může Evropa dlouhodobě úspěšně soutěžit se zbytkem světa.

Povzbudivě vyzněl hlas náměstka ministra průmyslu a obchodu Tomáše Novotného, který spatřuje význam Horizonu 2020 i z pohledu posílení exportní schopnosti české ekonomiky prostřednictvím výrazného zvýšení podílu vývozu inovačních postupů, patentů, licencí i finálních výrobků založených na kvalitním výzkumu a vývoji. Příznivá je též zpráva, že řízení Horizonu 2020 v České republice se má věnovat speciálně tomuto účelu vytvořené pracoviště.

Velmi významná je z hlediska využití Horizon 2020 v České republice možnost propojenosti tohoto programu s příležitostmi vytvořenými strukturálními fondy, zejména OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a Výzkum, vývoj a vzdělávání; Česká republika, disponující stále velmi objemnou alokací v rámci kohezní politiky, by měla usilovat o nejvyšší možnou míru synergií mezi nimi. Zásadní je též to, aby se o Horizonu 2020 v České republice dostatečně a uchopitelně vědělo. K tomu slouží národní kontaktní místo, které představuje velmi kvalifikovaný rozcestník pro všechny zájemce a prvního poskytovatele praktických a užitečných rad a informací.

Atmosféra na obou seminářích byla vynikající - tvůrčí, velmi pracovní a optimistická. A přesto v řadě ohledů jiná. Ta pražská se daleko více soustředila na policy, na okolnosti vzniku programu, jeho zamýšlené efekty, sledované priority, širší evropský kontext a networking, nutné předivo lidských vazeb, bez kterých to nejde.

![](/public/upl_data/textpload/preview-1436719426.jpg)

Ta brněnská pak byla exkluzivní přehlídkou konkrétních best practices a technology, především ilustrovaných na programech, které byly předchůdci Horizonu 2020. Byla plná porovnávání konkrétních případových studií do nejmenších technických a procesních detailů. Je zaslouženou pravdou, že právě Brno stojí v tomto ohledu na samé špičce v České republice a stává se skutečným znalostním centrem naší země.

Oba úhly pohledu jsou velmi důležité a snad i nezbytné pro úspěšné využití možností, nabízených Horizonem 2020. Je nutné vědět předem a mít do posledního detailu promyšlenu strategii, postup a obsah projektu, který chci řešit a rozvinout, to je nezbytný přirozený základ. Stejně tak je nutnou podmínkou znát do detailu pravidla hry Horizonu 2020 a to jak ta psaná, tak i zvyklosti, podle níž se tato psaná pravidla prakticky používají, tedy onu policy. A vzhledem k tomu, že Horizon 2020 je ze své podstaty programem stojícím na partnerství, je nezbytné mít osvojeného týmového ducha. Pak existuje šance uspět v exkluzivním evropském programu Horizon 2020.

Autor: Martina Dlabajová | pondělí 13.7.2015 8:03 | karma článku: 5,84 | přečteno: 285x