Brexit může zasáhnout i české studenty

Zatímco v Londýně pokračují bezvýsledně debaty o tom, jak a kdy by měla Velká Británie opustit EU, Evropská unie se musí připravit na všechny možné scénáře, včetně tzv. tvrdého brexitu bez dohody. Situace je totiž stále nejasná.

 

Mezi evropskou sedmadvacítkou panuje jednoznačná shoda především nad tím, že tvrdý brexit by velmi ublížil občanům a firmám v EU i Británii. Evropský parlament a členské státy v Radě EU proto přijaly sérii opatření, která mají minimalizovat negativní dopady případného tvrdého brexitu v oblasti sociálního zabezpečení, programu Erasmus, dopravy či rybolovu.

 

Obavy jsou bohužel na místě také v případě České republiky. Spojené království patří mezi naše klíčové obchodní partnery. V roce 2017 byla pátým největším odbytištěm českého zboží a desátým největším vývozcem na náš trh. Podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu dosáhl obchodní obrat mezi ČR a Spojeným královstvím za rok 2017 výše 310 miliard korun. České firmy se obávají úbytku zakázek, ale také vysokých administrativních požadavků zavedení netarifních bariér a cel.

 

Prioritou je zmírnit dopady brexitu na naše občany, kteří žijí ve Velké Británii a kteří kvůli neexistenci dohody cítí obrovskou nejistotu. Osobně kladu velký důraz na mladé lidi a na zachování jejich práv a možností při studiu ve Velké Británii. Odhaduje se, že se ve Spojeném království v současné době nachází 14 tisíc studentů ze zemí EU a 7 tisíc mladých lidí ze Spojeného království naopak studuje v rámci programu Erasmus v ostatních státech EU. Naším cílem je zajistit, aby tito mladí lidé mohli bez přerušení dokončit svůj výměnný program, aniž by přišly o kredity či finanční podporu v případě, že nebude uzavřena dohoda o vystoupení mezi EU a Británií.

 

Jedná se ovšem jen o přechodné opatření, které by se mělo vztahovat na pobyty, které byly zahájeny už před odchodem Velké Británie. Prioritou pro nás pořád zůstává uzavření komplexní dohody o řádném vystoupení Británie.

 

Nesmíme ovšem usnout na vavřínech a musíme se připravovat tak, abychom i v případě nejhorší varianty tvrdého brexitu byli schopni ochránit naše občany a poskytnout jim jistotu a záruku, že mohou dokončit své vzdělání za původních podmínek.

 

 

Mezi

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Dlabajová | středa 20.3.2019 8:17 | karma článku: 6,80 | přečteno: 161x