Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Teď by měla Greta začít opravdu křičet

Bohužel se děje přesně to, před čím se snažím varovat. Údajně „zelené“ plány se začínají naplňovat, ovšem životní prostředí i klima zapláče. V hlavních rolích biomasa, plyn, vychytralí politici a hloupí aktivisté.
Právě teď by Greta měla začít křičet.

 

Německé ministerstvo hospodářství připravuje miliardový dotační program pro podporu plynových elektráren a přestavbu současných uhelných elektráren na zařízení pro spalování biomasy. Cílem je zajištění dostatku výkonu pro náhradu jaderných a uhelných zdrojů. 

Bum. Kolik jsme slyšeli plamenných projevů o nutnosti boje proti změnám klimatu? Kolik jsme viděli demonstrací proti hroznému jádru a uhlí? Kolik jsme četli oslavných článků, že energetiku spasí obnovitelné zdroje? Když se někdo ozve, že to není tak jednoduché, že zejména v zimě solární ani větrné elektrárny prakticky nevyrábějí, že není zdaleka vyřešená akumulace, že chybí infrastruktura, je umlčován, dehonestován a nálepkován. Sama to občas vidím v komentářích pod svými blogy.

Už dost lidí mi napsalo, že jsem buď hloupá, nebo placená jadernou či uhelnou lobby. Já přitom neustále opakuju to samé. Vadí mi, když se z ekologie dělá fíkový list pro kšefty. A dvojnásobně mi vadí, když jsou ty kšefty navíc špinavé. A to jsou v případě plynu a biomasy doslova. Můžou se totiž tvářit zeleně jako vodník a brčál dohromady, ale nic to nezmění na faktu, že z pohledu životního prostředí i klimatu je jak průmyslové spalování biomasy, tak těžba a spalování plynu minimálně stejně škodlivé, jako jádro a uhlí.

Je tu navíc jeden obrovský rozdíl. Na příkladu zmíněného Německa je krásně viditelný. Jaderné i uhelné elektrárny tam stojí a fungují. Ovšem překotně se vypínají, aby se místo nich mohly postavit nové na plyn a biomasu. To vše za mohutného sypání peněz různými směry. Kam všude tečou, a do jakých kapes odkapává, by určitě vydalo na parádní detektivku. Nebo spíš na televizní seriál. A byl by pořádně dlouhý. Jedna z mnoha lží, která zejména nástup zemního plynu provází, totiž je, že jde jen o jakési přechodné palivo. Jenom na chvilku, než tedy ty obnovitelné zdroje opravdu energetiku spasí.

Copak tomuhle někdo může věřit? Fakt si někdo myslí, že někdo investuje miliardy do nových elektráren, plynovodů a další infrastruktury s tím, že to všechno za pár let zavře? To je zhruba stejný nesmysl, jako když někdo tvrdí, že je spalování biomasy uhlíkově neutrální, protože emise ze spálených stromů zachytí stromy nové. Myslím, že by stačil matematicky jen průměrně zdatný žák druhého stupně základní školy, aby spočítal, že ani jedna rovnice opravdu nesedí.

Fakta se totiž dají sice všelijak zakrývat a ohýbat, ale nedají se změnit. Takže je jasné, že na rozdíl od uhlí, které už se dá opravdu využívat jen dočasně, protože zkrátka dojde, budeme plyn dovážet a spalovat dlouhá desetiletí. A bude vesele unikat metan při těžbě i přepravě, a pak budou do ovzduší proudit emise při spalování v elektrárnách. A stejně tak je jasné, že když jedna britská elektrárna na biomasu ročně spálí 15 milionů tun dřeva, což odpovídá vykácení lesa o rozloze zhruba 12 000 km2, jak to asi dopadne, když se rozjedou další takové elektrárny v Německu a v dalších zemích.  Budou se kácet lesy ve velkém. A protože v Evropě jich ani zdaleka tolik nemáme, tak se budou kácet jinde. A dřevo se bude přepravovat na obrovských lodích po celém světě. A z biomasových elektráren budou samozřejmě unikat do ovzduší emise.

Vážně si někdo myslí, že když Evropská unie napíše na papír, že biomasa je uhlíkově neutrální, nebo že plyn je nízkoemisní, protože se zavřou oči nad úniky metanu při těžbě a přepravě, že se to stane pravdou? Věří někdo tomu, že klima tomu uvěří a přestane se měnit?

Právě teď by Greta měla začít panikařit a křičet. A spolu s ní i my všichni. Protože klima se nám bude měnit dál, ale navíc si to pořádně zaplatíme.

Autor: Alexandra Dítětová | úterý 6.4.2021 11:29 | karma článku: 42,92 | přečteno: 2160x
  • Další články autora

Alexandra Dítětová

Ničení obrazů ukazuje, co jsou aktivisté zač

Jedny z nejcennějších obrazů polili omáčkami a přilepili se k zemi v přesvědčení, že upozorňují na riziko změny klimatu. Přitom upozornili jen sami na sebe a na to, co jsou zač. A to je dobře.

25.10.2022 v 10:19 | Karma: 46,23 | Přečteno: 6660x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Alexandra Dítětová

Aktivisty nezajímá ovzduší, chtějí zničit kapitalismus

Policie o víkendu zatkla několik ekologických aktivistů, účastníků klimakempu hnutí Limity jsme my, kteří pronikli do koksovny Svoboda v Ostravě-Přívoze. Prý jim šlo o ovzduší, ale ve skutečnosti chtějí zničení kapitalismu.

10.10.2022 v 11:24 | Karma: 33,87 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Alexandra Dítětová

Zelení ministři zbourají vesnici kvůli těžbě uhlí

To asi němečtí voliči Zelených koukají. Západoněmecká obec Lützerath bude zbořena, aby se pod ní mohlo těžit uhlí. Oznámili to dva ministři za Zelené.

5.10.2022 v 10:27 | Karma: 29,86 | Přečteno: 503x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Alexandra Dítětová

Vezmeme si svetry, ale politici proberte se

Premiér Petr Fiala požádal lidi, aby šetřili energiemi. V pořádku, ale teplotu si budeme doma snižovat mnohem radši, když uvidíme systémové změny.

19.9.2022 v 9:34 | Karma: 37,68 | Přečteno: 1654x | Diskuse| Společnost

Alexandra Dítětová

Drahá elektřina to není Green Deal, nebo Putin

V různých diskuzích hlavně na twitteru jsem zaznamenala ostré hádky o to, jestli za současnou energetickou krizi může Green Deal, nebo Putin. O co jsou hádky tvrdší, o to jsou nesmyslnější.

29.8.2022 v 8:53 | Karma: 45,66 | Přečteno: 13701x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3118x
Normální holka, co putuje světem, má ráda přírodu a slušné lidi. Svět je malý cirkus, který je třeba pochopit a vybrat si pro sebe to nejlepší.

 

www.mojezelena.cz

 

Seznam rubrik