Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Aktivisté kašlou na fakta. Nebo je spíš záměrně zamlčují

Bojovníci proti klimatické změně mají jeden takový zlozvyk. Naprosto ignorují fakta, která se nehodí do jejich propagandistické svaté války. Kdy to dojde politikům, kteří jim stále naslouchají?

Příklady ignorance jsou ve snaze snížit produkci CO2 a tím zmírnit globální nárůst teploty stále křiklavější. Nejmarkantnějším důkazem absolutního pohrdání přírodními zákony je podpora biopaliv, která vede k likvidaci deštných pralesů, jež CO2 pohlcují. A v součtu přitom biopaliva produkci CO2 zvyšují, což není tajemstvím. Podle posledních informací dokonce o 80 procent do příštího roku. Což je ekvivalent přírůstku 12 milionů aut na evropských silnicích. S odkazem na studii mezinárodní ekologické organizace Transport & Environment to uvádí server Seznam zprávy zde.

Mimochodem, lídr světového tažení proti CO2, Greenpeace, k tomu mlčí. Připadá mu důležitější snažit se o to, aby elektrárna Chvaletice nedostala emisní výjimku, která je ve světle informací o zhoubném vlivu biopaliv zcela nicotná. Ona je reálně nicotná i bez zpráv o biopalivech, stejně jako celosvětově celé české emise.

Druhým zásadním příkladem ignorance je studentské hnutí Fridays For Future, které pravidelným pátečním záškoláctvím „bojuje“ za zabránění oteplení země. Především proti produkci CO2 a proti uhelným elektrárnám. Třeba v Německu by jich čtvrtinu chtěli vyřadit z provozu do konce letošního roku. Což je možné ve zvrácených snech ekologistických organizací, ale ne tam, kde fungují přírodní zákony.

Ty se zkrátka nebudou řídit tím, na čem se dohodne Evropská komise. Ba ani Evropský parlament. „Jisté ale je, že tím dojde k dalšímu oddělení obchodního a fyzikálního světa. V důsledku toho budou provozovatelé soustavy v celé Evropě po skončení obchodování nuceni aplikovat taková opatření, aby se podařilo splnit i fyzikální zákony a provoz soustavy byl bezpečný,“ řekla na téma respektování přírodních zákonů mluvčí České přenosové soustavy Hana Klímová, když komentovala takzvaný Zimní balíček.

Jenže o přírodní zákony jde pokrokářům a zachráncům světa až v poslední řadě. Oni totiž především chtějí, aby bylo po jejich. Jedno jak a za jakou cenu, ale hlavně rychle!

Má to řešení?

Má.

Řešením je totiž otevřená odborná diskuze, která není zatížená ideologií. Diskuze, která nediskvalifikuje předem názory, jež nejsou dostatečně zelené. Diskuze, jejíž odborní účastníci se dokáží oprostit od vlivu lobbistů zelených i průmyslových. Jen výsledek takové diskuze, nezatížené účelovým zkreslováním fakt, může vést k obecně platnému doporučení. K doporučení pro všechny odpovědné lidi, tedy i politiky.

A výsledek takové diskuze musí respektovat i ti, jejichž názor byl přehlasován. To je demokracie.

Ovšem respektování takových závěrů není tím, v čem jsou ekologičtí aktivisté dobří. Ostatně jako většina aktivistů. Protože odmítají přijmout jiný názor, než je ten jejich. Funkční cesta přitom vede jen tam, kde obě strany mají vůli najít nějakou základní shodu, na které mohou pracovat společně. Protože předivo mezilidských, potažmo mezistátních vztahů, je v současnosti tak složité, že opravdu jednoduché recepty se nedají najít. Vždycky někomu „šlápnete na kuří oko“.

Což aktivisté všeho druhu umí skvěle. Jejich pohled je totiž vždy zúžený. A čím déle jsou aktivní, tím je jejich pohled užší a zkreslenější. Osvěta a vzdělání, které jsou klíčové pro chápání a rozhodování o složitých věcech, se proto v jejich podání mění v zavilou propagandu, jež všechny ostatní odpuzuje.

„Skutečnou otázkou je, zda bude prezident Juncker a viceprezident Timmermans naslouchat občanům a jejich demokratickým zástupcům, nebo zda se pokloní komisařce pro obchod Malmströmové, která zoufale chce obchodovat s národy s palmovým olejem,“ upozorňuje Laura Buffetová z Transport & Environment na fakt, že kšeft s palmovým olejem má obrovskou podporu vlád Malajsie a Indonésie, jež jsou nyní jeho největšími producenty. Přitom 51 procent palmového oleje končí právě v biopalivech, takže jeho devastující efekt je ještě umocněn.

Citace Buffetové zároveň ukazuje, jak je jakékoli jednání o omezení emisí CO2 složité. Co je pro lidi v Evropě asi celkem jasné (vynechme palmový olej), je minimálně pro část lidí v producentských zemích nepochopitelné, protože je to živí (produkce palmového oleje). Stejně tak to asi těžko pochopí třeba v Indii, kde žije 240 milionů lidí bez elektřiny.

Kdy si to všechno uvědomí ti politici, kteří se nechali opít eko propagandou? Protože oni jsou ti, kteří ekošílenství můžou zastavit. Pro začátek by stačilo, aby se pobavili s lidmi od rozvodných sítí, s energetiky a se statistiky.

Autor: Alexandra Dítětová | středa 10.4.2019 8:40 | karma článku: 39,95 | přečteno: 2180x
  • Další články autora

Alexandra Dítětová

Ničení obrazů ukazuje, co jsou aktivisté zač

Jedny z nejcennějších obrazů polili omáčkami a přilepili se k zemi v přesvědčení, že upozorňují na riziko změny klimatu. Přitom upozornili jen sami na sebe a na to, co jsou zač. A to je dobře.

25.10.2022 v 10:19 | Karma: 46,23 | Přečteno: 6660x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Alexandra Dítětová

Aktivisty nezajímá ovzduší, chtějí zničit kapitalismus

Policie o víkendu zatkla několik ekologických aktivistů, účastníků klimakempu hnutí Limity jsme my, kteří pronikli do koksovny Svoboda v Ostravě-Přívoze. Prý jim šlo o ovzduší, ale ve skutečnosti chtějí zničení kapitalismu.

10.10.2022 v 11:24 | Karma: 33,87 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Alexandra Dítětová

Zelení ministři zbourají vesnici kvůli těžbě uhlí

To asi němečtí voliči Zelených koukají. Západoněmecká obec Lützerath bude zbořena, aby se pod ní mohlo těžit uhlí. Oznámili to dva ministři za Zelené.

5.10.2022 v 10:27 | Karma: 29,86 | Přečteno: 503x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Alexandra Dítětová

Vezmeme si svetry, ale politici proberte se

Premiér Petr Fiala požádal lidi, aby šetřili energiemi. V pořádku, ale teplotu si budeme doma snižovat mnohem radši, když uvidíme systémové změny.

19.9.2022 v 9:34 | Karma: 37,68 | Přečteno: 1654x | Diskuse| Společnost

Alexandra Dítětová

Drahá elektřina to není Green Deal, nebo Putin

V různých diskuzích hlavně na twitteru jsem zaznamenala ostré hádky o to, jestli za současnou energetickou krizi může Green Deal, nebo Putin. O co jsou hádky tvrdší, o to jsou nesmyslnější.

29.8.2022 v 8:53 | Karma: 45,66 | Přečteno: 13701x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3118x
Normální holka, co putuje světem, má ráda přírodu a slušné lidi. Svět je malý cirkus, který je třeba pochopit a vybrat si pro sebe to nejlepší.

 

www.mojezelena.cz

 

Seznam rubrik