Stopařská sezona...

Včera jsem u Hradce viděla stopaře dva a bylo to jedna jedna, jedna holka, jeden kluk. Každý jel tedy jiným směrem...Právě pohyb po městě se stává stopařovou noční, raději však denní můrou. A to protože je třeba doplazit se kam?

Doplazit se na vysvobozující výpadovku. Stopping je vášeň, i když netvrdím že nutně na celý život. Člověk stopující poznává města, lidi, život, auta z jiné perspektivy. Nechává osud volně plynout, tudíž není pánem svého rozvrhu a právě to je velmi napínavé a vzrušující. Učí se přitom trpělivosti, mimoverbální komunikaci, ochotě slevit.

Jezdívala jsem takhle vždy ve dvojici sto kilometrů domů z internátu, s kamarádkou anebo s kamarádem. Kámoška byla z hor a v pohodě jela čímkoliv, ale kamarád neměl jakožto pardubičák v lásce hradecké značky. Když nechal několik vozů trapně zastavit a proklouznout, fakt mě tím naštval. Chápu, že sparta není slávie, že prase není vůl, ale šlo snad o cestování a původ by neměl být rozhodujícím elementem přemísťování, trpělivosti jsem se vážně při něm vyučila!

Stop mi doopravdy změnil život, nebot' jsem si cestou na koncert stopla nakonec budoucího manžela i s tchýní. Obec stopařská má své těžiště hlavně v řadách studentů, cestovat je lépe v tandemu, protože osamělého stopaře může snadno potkat mnohé drama.

A to moje rodina se přela, zda mi pro výstrahu pustit či nespustit  film "Smrt stopařek", opředený rouškou hrůzy. Bylo dilema, co mě duševně poškodí víc.Ženy prostě šílely.

Stopaři se dělí do několika skupin, ti osvícení cestovatelé si vyrobí nepromokavý transparent toho, kam chtějí dojet. Přijde mi to však troufalé, dožadovat se někomu vstoupit do auta a udávat si neskromně cíl cesty. Je to nedobrodružné, i když pro útěchu jim sděluji, že se vyvarují případům, kdy se svezou o pouhé dvě vesnice dále. 

Tento způsob cestování přináší potěchu z cesty zadarmo, komunikaci s lidmi, poslech prapodivných a netušených rozhlasových stanic, rychlost jízdy také hraje roli, někdy člověk stěží tají dech.

Bála jsem se doopravdy asi dvakrát. Jednou byl řidič mladík pod vlivem trávy a auto doslova "plavalo" naštěstí při mantinelech ve svém pruhu, kolébavě do rytmů jamajského reagge. Nezastírám, že to bylo v době, kdy jsem četla právě Dharmové tuláky. S díky jsme jointy statečně odmítaly a ukazovaly cestu vpřed.

A podruhé, kdy nám jakýsi dobrák ani ne v pikapu jako v tranzitu předváděl, jak můžeme být snadnou kořistí, i když jsme v autě dvě. Ale to není nic proti Hládě. Spolužačka Hláďa si tematicky cestou do Havlíčkova Brodu stopla nesmírně růžového pána. Což pak o to, zjistila však, když vstupovala jednou nohou do vozu, že onen plešatý pán si zapomněl doma šatstvo a je na císaře. Dva dny téměř v horečkách nemluvila o ničem jiném. Apropo- kde je Hláďa!? Ozvi se! Nemohu ji delší dobu vystopovat.

Ano, z hnutí se z místa na místo snaží lidi získat masovou kulturou, ale kultura pohybu je obsažena v každém z nás. Suma-sumárum- na stopu nevidím nic špatného, četla jsem několik úžasných stopařských cestopisů a i blogů...Dejte palce nahorů a vyražte svým směrem. Stopařská sezona je v plném proudu!

Autor: Dita Jarošová | pátek 2.6.2017 13:51 | karma článku: 16,97 | přečteno: 274x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Rybízovka...

Léto nám vaří ovocné koktejly, teď rybíz a maliny, předtím zase jahody. Okurková sezona zaplať pánbůh v plném proudu, skončil fest v malém Rusku a už můžeme poklidně zavařovat bez vyrušení.

12.7.2023 v 14:04 | Karma: 9,10 | Přečteno: 272x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Tanečky čtyř největších čechů...

Zatímco Václav první si liboval na guláši, dršt ́kové polévce či švestkových knedlících, jak Krkonoše včetně bramboráků daly, Václav II měl Kfc za levicový podnik díky masu obsaženému v řízcích, vídeňský řízek proti tomu za krajně

8.7.2023 v 17:16 | Karma: 13,37 | Přečteno: 449x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Dr. Azimut a příliš horká hašlerka... /povídka/

Paní Hedvika si dodělala vlasy a zjistila, že nestíhá, ordinace ORL bude jistě nacpána k prasknutí. Rychle ještě nahodila řasy a usedla na sedadlo spolujezdce. Ještě rychle kartu od pojišťovny a za chvíli snad bude slyšet i druhým

6.7.2023 v 9:54 | Karma: 9,81 | Přečteno: 205x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Žebrání o pozornost i peníze...

Žebrání o peníze a pozornost... Jsou lidé tací a tací. Pár let chodím tam u nás kolem jednoho antiku a gratuluji si, že naštěstí dost zřídka. Vlastně mě irituje fasádní výzdoba onoho krámku blízko centra. Kostli- vec na

28.6.2023 v 22:51 | Karma: 11,07 | Přečteno: 350x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Česko proti bídě nebo chudobě?

Protože v tom je evidentně rozdíl, který se slil až v poslední době. Zcela podle hesla: Nemůžeš-li přelstít nepřítele, alespon ho zmátni. Česko proti chudobě máme již v roce 2012 až 15 v Olomouci, jsou za ním ekologické aktivity.

24.6.2023 v 10:17 | Karma: 9,64 | Přečteno: 487x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 561
  • Celková karma 12,19
  • Průměrná čtenost 386x
Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články