Pánev

Občas člověk dojde k poznání, že situace je vážnější, než myslel. Vilma kupříkladu šla jednou s jednou partou z diskotéky. Že jich bylo více a šli po chodníku v jednu v noci ještě nezaručovalo, že by se byla nacházela v bezpečí.  

Jdete po chodníku, navíc naproti kostelu a zničehonic na vás nacouve auto. Vilma třískla do kapoty a zařvala, ten kluk se otřepal lehce. Řidič jen houkl: "Jsi živá?" a pak spěšně odjel...

Dovedli jí domů, šlo se jí ztěžka. Rodičům namluvila kvůli starší partě, že upadla ze schodů do sklepa, a tak ji bezelstně vyslali na internát do Litomyšle. Kamarádky jí pomohly s taškou a těšily ji, že to bude zřejmě dobrý a snažili se jí "rozchodit" tím, že ji zezadu tlačily. Viděl to jen Alois Jirásek, němý to dávný svědek na svém kamenném trůnu, soudil o tom co soudil a ony si mu opět nesedly na klín, jinak prý by neodmaturovaly, to věděl snad každý ze školy.

Noc byla bolestivá a ráno ji vychovatelka s tím, co jí svěřila děvčata poslala rovnou alou do nemocnice. Vilma tam šla mnohem déle než normálně, ke konci však odpočívala už každých deset metrů. Doktor ji omrkl, oskenoval ze všech stran a pak řekl: "Sedněte si slečinko na tenhle vozík, ted´si tu poležíte takový dva měsíce, máte zlomenou pánev!" 

Sestřička přestala datlovat a začala se horlivě vyptávat, jak to přijde, že má někdo zlomenou pánev? Vilma cosi koktala, ale pak šla s pravdou ven, napsali si řádně vše a pak na pokoj za ní přišel  i příslušník, který učinil výslech. Dalším hostem byly spolužačky, které se ještě jednou otočily pro věci a hlavně knihy, které si na nich Vil vyžádala.

Větším šokem však bylo, že rodičům intr zavolal strašlivou věc, a to, že se jí stala dopravní nehoda, což bylo horší. To nedomyslela.

Parta událost víceméně popřela, šlo o řidiče povedéné kvítko, a tak raději řekli, že si moc nepamatují. Bylo jasné, že nechtějí mít  žádné oplétačky. 

Na pokoji číslo sedm bylo devět obsazených lůžek, věkový průměr osazenstva odhadovala na šedesát let. Další týden ale na kratší dobu přišla třicetiletá Karla, která jí doporučila zajedno knihu "Láska a smetí" a pak,  již ztlumeným hlasem vyprávěla obsah jakéhosi zvráceného porna se zvěří.

Ženy se nemohly stále dohodnout, zda mají nechat okno otevřené, či zavřené. Poštěkaly se také, jaké místo obsadí u oběda, jak se vaří okurky a jestli pan Vomáčka je či není ještě na živu. Jedna ho viděla, další ne, třetí pravila, že je podoben staršímu bratrovi.

Vilma nesměla chodit, což alespoň pravidelně dvakrát denně porušovala chůzí na wc, kolegyně hlídala, jestli vzduch je již dostatečně čistý...Ovšem zbývajících sedm párů bystrých očí to pro pořádek udalo. Vilma dostala vynadáno, že nebude moct mít děti a ženy se pustily do vyprávění, kterak v šedesátých letech na ně přišla těžká hodinka a dramatizovaly a užívaly si to náramně. Nyní je okřikovala Karla.

Přečetla tam veškerou doporučenou četbu do školy, i více. Z lyžáku jí přišel lístek s autogramy aj od samotného ředitele tam byl. Třetí den pobytu měla veliké šoky, když pro ni přijel černovlasý mladík Michal, branec náhradní vojenské služby s tím, že má za úkol ji vykoupat. Kromě ní jí všechny ženy tuto nespornou poctu záviděly. Urputně se tomu bránila, slezla a vypoklonkovala ho za roh, odkud měl stálé starosti o její bezpečí. Nevěřila mu ani slovo.

Nutno říci, že jinak byl bezva, půjčil jí walkmana, kazety, připojil jí i keyboard, aby mohla pořádat dobročinné koncerty. Rodiče přijížděli o víkendech a vozili jídlo, po devíti týdnech byla o osm kilo lehčí, nejedla. Jídlo povětšinou končívalo pod okny ústavu, kde se o ně praly divoké kočky, což zařizovala Karla.

Seznámila se s celou řadou zajímavých žen, svěřovaly jí své osudy, dokonce si tam vyměnila prstýnek s jednou cikánečkou Sandrou, chtěla po ní její, Vilmě se líbil ten její s hadem. Řekla si proč ne vlastně?

Po devíti týdnech na ní vše viselo, belhala se, nemohla pořádně dýchat a ze slunečního světla se jí točila hlava. Z češtiny měla ale později jedničku. S chlapcem se rozešla, přišla o partu, co ji nebránila ani. Byl krásný dubnový den a ona se dívala konečně doma na film "Osobní strážce".

A na toho Jiráska si pak sedly všechny holky přesně po tom večírku na přivítanou a co myslíte, odmaturovaly, Alois byl protentokrát blahosklonný. Když viděl tolik radosti, nemohl jinak.

 

 

 

 

Autor: Dita Jarošová | pondělí 10.4.2017 10:29 | karma článku: 12,23 | přečteno: 466x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Rybízovka...

Léto nám vaří ovocné koktejly, teď rybíz a maliny, předtím zase jahody. Okurková sezona zaplať pánbůh v plném proudu, skončil fest v malém Rusku a už můžeme poklidně zavařovat bez vyrušení.

12.7.2023 v 14:04 | Karma: 9,10 | Přečteno: 272x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Tanečky čtyř největších čechů...

Zatímco Václav první si liboval na guláši, dršt ́kové polévce či švestkových knedlících, jak Krkonoše včetně bramboráků daly, Václav II měl Kfc za levicový podnik díky masu obsaženému v řízcích, vídeňský řízek proti tomu za krajně

8.7.2023 v 17:16 | Karma: 13,37 | Přečteno: 449x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Dr. Azimut a příliš horká hašlerka... /povídka/

Paní Hedvika si dodělala vlasy a zjistila, že nestíhá, ordinace ORL bude jistě nacpána k prasknutí. Rychle ještě nahodila řasy a usedla na sedadlo spolujezdce. Ještě rychle kartu od pojišťovny a za chvíli snad bude slyšet i druhým

6.7.2023 v 9:54 | Karma: 9,81 | Přečteno: 205x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Žebrání o pozornost i peníze...

Žebrání o peníze a pozornost... Jsou lidé tací a tací. Pár let chodím tam u nás kolem jednoho antiku a gratuluji si, že naštěstí dost zřídka. Vlastně mě irituje fasádní výzdoba onoho krámku blízko centra. Kostli- vec na

28.6.2023 v 22:51 | Karma: 11,07 | Přečteno: 350x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Česko proti bídě nebo chudobě?

Protože v tom je evidentně rozdíl, který se slil až v poslední době. Zcela podle hesla: Nemůžeš-li přelstít nepřítele, alespon ho zmátni. Česko proti chudobě máme již v roce 2012 až 15 v Olomouci, jsou za ním ekologické aktivity.

24.6.2023 v 10:17 | Karma: 9,64 | Přečteno: 487x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 561
  • Celková karma 12,19
  • Průměrná čtenost 386x
Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články