Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

S těmi povinnostmi máte samozřejmě pane Buček pravdu, opravdu by měly být nedílnou součástí demokracie a jít za právem. Povinností se dá taktéž zneužít- když přeháníte tu svou domnělou povinnost, pak když ji neplníte a předáváte dál, ale i když vědomě přeberete cizí povinnost a tím berete druhému prostor .

Každý asi opravdu chápe jednotlivé pojmy svébytně, upraví si je dle svých schopností a názoru na svět, část získá v rodině a pak v okolí, jež ho formuje.

Takže- jsme napsali o svém vnímání těchto slov .:-)

Menšiny jako kuřáci to mají zkrátka složité...

Pane Libeňský, obdivuji se tomu, že můžete číst najednou takové dva osudy, ale asi záměrně, že? Také mám ráda životopisy, ale vybírám si osobnosti, které mi učarovaly, vykonaly spíše cosi pozitivního.../ Destinnová, Dvořák, Masaryk, Havel, Picasso, apod.

Někde jsem četla, že vyhrožování násilím se od skutečného násilí liší pouze malou odvahou, což je hranice dosti tenká!

Přeji pěkný večer!:-)

1 0
možnosti
MB

Ze života jsem si dovolil vypozorovat, že mnohé pojmy, mají pro mnohé lidi - jiný význam ! Práva, svoboda, vše v balíčku demokracie ... Ukazuje se, aby to fungovalo - mělo by to následovat ve vyváženém páru.

Za právem asi má jít povinnost ! Zajímavé - už Listina práv - o žádných povinnostech nehovoří ... !

Čím více, má odpovědný člověk svobody - zjistí, že svoboden je méně ! . Pak je nesmírně svázán , aby nezklamal , lépe, když to za něj převezme někdo jiný ... !

Rovněž hraje obrovskou roli to, zda si tu svobodu - vybojoval, nebo mu prostě byla bezpracně přidělena. např. 17.11.1989. Opět, co nebylo vydřeno - vybojováno - většinově žádnou hodnotu pro člověka pak nemá ... Dokonce to pak i zatěžuje ...

Nejlépe to rozštípl přiopilý cestující v buse. Přišel řidič .. !? Odpověď :

"Co bych si tu nekouřil, vždyť je demokracie" ! (byl jsem svědkem) .

Omámený kuřák - byl demokraticky vypuzen z prostředku - lid se rozhořčil ...

Takže, ona je chápána různě a ohrožována neustále ... Naštěstí již zakořenila poměrně slušně, pravda, je třeba tuto chránit, kypřit a zalévat neustále ! ... :-)

0 0
možnosti
JL

Kdy je demokracie ohrožená? Právě si čtu velmi tlustou odbornou knihu o Stalinovi a Hitlerovi - paralelní podrobné životopisy, vlastně analýzy jejich povahy a okolností a podmínek jejich kariérního vzestupu ve velké Vůdce dvou slavných diktatur. Kdybych měl na základě téhle četby odpovědět autorce, kdy je demokracie obecně ohrožena, řekl bych: když lidi mají násilnické myšlení a když je jich většina, nebo aspoň menšina, která je schopna chopit se moci s cílem zničení demokracie.

0 0
možnosti
  • Počet článků 562
  • Celková karma 8,91
  • Průměrná čtenost 386x
Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články