Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J23a42n 45R65á81ž

15. 2. 2021 12:05

Nejvíce mne dojimá hodně frekventovaná fráze "X tisíc lidí bylo testováno na COVID" A málo kdo si uvědomí o jaký nesmysl jde.

0 0
možnosti
Foto

Zdravím pane Libeňský, děkuji za váš příspěvek. Máte pravdu, celá řada výrazů této nové kovidštiny mi tu schází, šlo mi spíše o princip a o změnu řeči během pouhého jednoho roku, o srovnání s jinými náročnými a historickými epochami v souvislosti se změnou řeči. Možná se jedná jen o pouhou mutaci češtiny ;-)

0 0
možnosti
JL

Myslím, že tam nemáte klíčové slovo PROMOŘENOST, taky je dobré heslo: Musíme chránit seniory....- Senior Zeman si na V4 sundal roušku v domnění, že ho chrání vakcína. No to jsme zvědaví! .... Problém je mimo jiné v tom, že díky svobodě slova každý říká něco jiného. Například ofic. statistika - promořeno byl 1 milion a pár stovek jedinců - doktor na Seznamu: promořeno bylo reálně 3 miliony lidí. - Další doktor v Hranicích - Nikdo neví, kolik lidí bez příznaků bylo vlastně nakaženo...... Takže to může mít jediný výsledek: Jsme úplně podělaný strachy...Ale vzhledem k tomu, že venku potkávám lidi bez roušky, paní hrající si na poli s pejskem, děti sáňkující u sídliště, to nebude tak žhavý.

1 0
možnosti
LC

Celé heslo o seniorech zní: "Chraňme ty nejohroženější (seniory), a ostatní nechejme žít!"

1 0
možnosti
Foto

Zdravím a děkuji za palec! :)

1 0
možnosti
ZJ

Za mých mladých časů bývaly, na stěnách různých WC, všelijaké nápisy.

Nejčastěji to bylo: "Servít je vůl".

Druhým nejčastějším bylo (vzhledem k cenzuře to napíšu jemně, do hovorové češtiny si to přeložte sami ̈):

Kakejte všichni, kakejte honem, ruský exkrement je nám vzorem.

Již dávno jsme ruský nahradily slovem americký a ti progresivní to přeložily do angličtiny.

Ať žije generace s mozoly na palcích.

0 0
možnosti
PB

P19e87t24r 29B75u94r75i76a77n

10. 2. 2021 15:38

Víte, ono ten výžblelt: Amerika (USA) náš vzor, je spíše výmysl komunistických pohrobků.

Nikdy a nikde jsem ho nečetl ani neslyšel z úst nějakých našich představitelů (aspoň si na to nevzpomínám). Vždycky ho čtu jen na diskuzích v negativním tvrzení.

0 0
možnosti
JM

J51i13ř81í 72M80í37k88a

10. 2. 2021 9:56

Ten nový jazyk se hodí. Ve výsledku máme pak celou populaci, kteří znějí jako epidemiologové.

Podružné je pak, že tak často třeba zmiňovaný termín "asymptotičtí" nebo "asymptoti" či "asymptomatický přenos" byl i u chřipky. Možná méně, možná stejně.. To už jde mimo oblast zájmu.

Ještěže jsme se tak doučily termíny, protože i u příznaků chřipky, která také způsobovala i asymptomatické přenosy (tehdy bychom řekli, že "člověk mohl někoho chřipkou nakazit, i pokud ještě nepociťoval příznaky nemoci"), lidé chodili i do práce.

1 0
možnosti
JM

J43i84ř76í 74M38í18k80a

10. 2. 2021 10:00

No oprava... tehdy bychom řekli "chodí nachcípanej do práce". Tamto bylo spíš, jak to tehdy znělo z úst odborníků. Běžně nikdo neměl dotaz typu "A máš příznaky?".

0 0
možnosti