JU

J37o37s66e89f 72U58l65m27a45n

30. 4. 2024 14:28

Nějakou dobu jsem žil v jiných zemích. Z nich bych vybral dvě velmi odlišné - USA a Polsko. V USA jsem jezdil občas jednu trasu a když jsem ji jel poprvé, zapamatoval jsem si, že musím odbočit u rozestavěného několikapatrového condominia...Když jsem tam jel pak za 14 znova, tak jsem to místo přejel (navigace byla tehdy vzácnost). No a zjistil jsem, že ty potvory ten hotel stačily dokončit. Pak jsem zjistil, že takhle je to tam se vším. V Polsku to v té době takové nebylo, ale poslední roky je to totéž. Jedu v sobotu na hrad (no, zámek) a tam spousta rozestavěných projektů a na nich se maká. Pak si přečtu recenze na ten zámek a všiml jsem si obrovského kontrastu. Staré recenze jsou velmi kritické, nové recenze naopak nešetří chválou...To, co bylo dříve ostudou, je dnes chloubou. Zámek je perfektně opraven, silnice dnes již převyšují ty naše. Prostě to funguje. U nás ten vývoj není. Jen stagnace. Někde se vybuduje silnice, za 2 roky se musí opravovat. A ty projekty financované z dotací...to je jedna velká katastrofa. V Maďarsku to samé.

MN

Souhlas. Ale jedna vec je produktivita, druha vec je "business". A tam zaostavame za zapadem porad.

Cech neco vyrobi, ma na tom 10-20% marzi, Nemec tomu da znacku a proda to s 50% marzi a hned ma vyssi produktivitu (hodne zjednodusene napsane). A tim, ze velkou cast naseho prumyslu tvori montovny pro zahranicni matky, tak odvetvi prodeje ci marketingu s nejakym mezinarodnim ci globalnim presahem u nas vlastne ani neexistuje (cest vyjjimkam). Jedine, co se za posledni dekady zlepsilo je alespon jazykova vybavenost mladych, ale ti jeste nemaji zkusenosti (a ani moc prilezitosti, kde je treba v CR nabrat). Tak to alespon vidim ja :)

PK

S tím Němcem máte naprostou pravdu, hlavně v tom, že umí lépe prodat a kupující mu věří. Dovážíme balicí stroje, hlavně z Itálie a Španělska, ale pár jsem jich dovezli i Číny. Jeden z nich jsme koupili asi za 26 000 USD, prodali za dvojnásobek. Ten samý stroj německý dealer prodává za 100 000 EUR a ani se nijak netají původem, každý si to může vygooglit včetně ceny. A přesto je nejúspěšnjším pordejcem té značky.

PS

P92e14t37r 86S27k88á92c51e42l

30. 4. 2024 22:43

Až tak jsme v EU lenošní, že jsme nechtěli vyrábět cukr? Měli jsme před vstupem 47 cukrovarů a máme jen tři. V čem nám pomohl gen. sekretariát EU čítající 4 tisíce pracovníků/byrokratů? Ještě v roce 1990 Zetor Brno vyvážel traktory do 80 zemí světa, čím se stalo, že ze zetoráků byli naráz lenoši? Chápete ten absurdistán? Ne "co jsme dělali špatně", ale co naši neschopní chlapci ve vedení státu prováděli, vyváděli? Takže když jsme v EU lenoši, proveďme Czexit a do pěti roků uvidíme, jak čilé a vzdělané máme pracovíky firem. Nebo - zrušně dotace pro zemědělce v celé EU a do pěti roků se uvidí, jaké máme šikulky na farmách. I T.G..Masaryk varoval před malostí a sebe-mrskačstvím. Zdravého rozumu je nám třeba...

PK

Lež!

Prosenice, Vrbátky, Litovel jsou 3 cukrovary v českých rukách, dále Hrušovany nad Jevišovkou, Opava, České Meziříčí a Dobrovice jsou v rukou cizího vlastníka.

Uzavírání cukrovarů je dlouhodobý proces, protože se významně zvýšila efektivita a objem výroby v jednotlivých cukrovarech.

Pokud si vezmeme jako příklad okres Prostějov, tak tam byl po vstupu do EU zavřen 1 cukrovar, v Němčicích, za komunistů v 80.letech skončily cukrovary 2 - Čelechovice a Bedihošť. Funguje pouze ten ve Vrbátkách. Ať počítám, jak počítám, tak nejvíc jich zavřeli komunisti :D

Foto

Zcela zásadní je postavení podnikatelů a živnostníků ve společnosti. To bylo zničeno během 40 let a náprava by trvala tři generace, kdyby se na ni pracovalo. Zatím se na ní nepracuje.