Foto

Proč a nač poukazovat část svých příjmů na nějaký hodně nejistý důchodový účet? Vždyť to není vůbec nutné. Spousta nepracujících občanů to nedělá, a nikdo z nich ještě hlady, žízní ani zimou na ulici v ČR nezahynul...!! Stačí, když si každý měsíc všichni z nich zajdou na úřady NEpráce a tam požádají o sociální dávky. Jsou stále spokojení a hlavně "vychechtaní". Protože na rozdíl od důchodů má Česko peněz na dávky doslova hromady.

PK

Na dávky jde asi tak desetina toho, co na důchody. No a žít z těch pár tisíc na živobytí místo důchodu bych rozhodně nechtěl.

AK

Dobře jste nám vysvětlil, jak skvěle funguje důchodový systém.

Pokud neexistuje důchodový účet, nehraje žádnou roli kolik pracujících připadá na jednoho důchodce.

Pouze celkový objem peněz, které vláda hodlá důchodcům vyplatit.

Na straně příjmů jste pominul tu možnost, aby se při nezvýšení sazby zvýšily mzdy a tím i příspěvek do průběžného systému.

Naše vláda si ovšem nepřeje řešit nějakou úsporu nebo důchodový systém jako takový - to by nechtěli změnit jen některé parametry stávajícího systému.

Jde o to, pozměnit penzijní systém tak, aby senioři už konečně pochopili, že jejich věk je nezbavuje povinnosti přispívat na nákup té nejdražší vojenské techniky, na rozšiřování armády a na celkovou militarizaci naší země. To, že už nemohou být odvedeni, jim bude oslazeno tím, že budou pracovat do stále pozdějšího věku, aby pak měli nárok na nízce valorizované důchody po stále kratší dobu.

Foto

3 základní pilíře státu: obrana, finance a zahraniční politika.

PZ

KARMA. Přehledné shrnutí, které by si měli přečíst všichni voliči a krátkým testem znalostí potvrdit a teprve poté být připuštění k volbám, protože těch co si na penzi "naspořili, a Klaus jim to ukradl, nebo Kalousek je mnoho. Jen opravte to snížení důchodů, snížilo se pouze navýšení, důchody rostou i přes schodek ve výběru pojistného.

JK

Nejlepší řešení je to první. Zvýšit daně. Pokud jde o samospoření, jako v USA, tak je to u lidí, kteříé mají drtivou většinu pracovního života nízké příjmy naprosto nereálné. Pak musíte počítat s tím, že část pracovního života také kvůlii nižšímu vzdělání - kvůli toho taky jisté nezaměstanosti, horšímu zdr. stavu, diskriminaci uchazečů o zaměstnání třeba nad 50 let nebudou moct pracovat. Já kvůli zdr. stavu, předsudků zaměstnavatelů ohledně zdraví a věku nemohl pracovat min. 7 let!! Ale to žádnou vládu nezajímá. takže když jednou nebudu mít odpracovaných těch 35 let (pokud do 65 nezemřu-(civilizační nemoci jedou bomby) tak jednou mě budou stejně živit na sociálních dávkách daňoví poplatníci. Prostě tyto věci, kdy člověk pracovat skutečně chce a dělat práci, která je v jeho schopnostech a zdravotnímu stavu nikdo neřeší.

Foto

Tak možností je samozřejmě více, u toho samospoření by se muselo počítat s delší dobou zavádění, tohle je rychlejší.

  • Počet článků 73
  • Celková karma 11,41
  • Průměrná čtenost 720x
Vystudovaný ekonom střední školy s praxí ve výrobní sféře.

Seznam rubrik