J66a41k18u56b 40Š82o30l98c

19. 4. 2024 13:07

Když zahnědíme jiné názory, tak se přeci problém vyřeší, ne? Nepřekvapivě je rétorika z východu i západu stejná. Kdo nejde s námi, jde proti nám.

Foto

V mých konzervativních katolických kruzích zaznívá, že kdo byl před pár lety konzervativní pravičák, je dnes pravicový extremista.

Z úst premiéra a členů vládních stran zaznívá, že děkují svým "demokratickým voličům" a že je třeba zemi ochránit před populisty a extremisty (včetně jejich voličů).

Jako já nemám nic proti tomu, aby si politici nasazovali psí hlavu. Dělali to v devadesátkách i Klaus se Zemanem, a fest. Ale neznevažovali voliče.

Tohle bahno přišlo hlavně s přímou prezidentskou volbou. A pokračuje to dál všemi těmi výkřiky o hloupých voličích, kteří nevědí, koho volí.

Extrémním pravičákem byl postupně označen každý, kdo: nesouhlasil s migrační politikou EU, vymezuje se proti klimatickým a genderovým ideologiím, trvá na existenci pouze dvou pohlaví, děsí se faktu, že USA vládne stařec s výpadky paměti a nesouhlasí s vládou Petra FIaly.

Sedí to i na mě. A protože podle Petra Fiaaly nejsem demokrat (nevolila jsem PP), budu nejspíš pravicový extremista katolického vyznání. Jsem v dobré společnosti.

JK

Řekl bych, že váš problém vězí jinde, než že byste byla pravicový extrémista (lhostejno jakého vyznání), a sice hluboko ve vašem mozku.

Foto

Pokud je vadná výchozí premisa, nelze se dobrat ke korektním závěrům. A zde je, obávám se, vad vícero. Nejen níže zmíněný populismus, ale i pravice a dokonce i pojem extrémní je v tomto případě natolik neukotven, že závěrem by mohlo být leccos, neb jde v podstatě o takový jakýsi populisticky kritizovaný populismus.

JL

Vazena pani Kateřino Lhotská. Rozvadite tema, ktere pouzivaji ubozaci v politice kdyz uz nemaji co rici. A media jako jeden hlas, nam predkladaji ruzne diference ve vykladu, co ten politik opravdu myslel.

Vim jen, ze pravicova strana jiz v Ceske republice neni a take nebude. Ja ji nazyvam konzervativni. Cesi jsou jiz tak zvrhli do socialnich programu, ze strana teto koncepce nema moznost uspet. CR bude pomalu upadat do obrovskeho dluhu, ktery ani ANO ani jina strana ci zdruzeni stran nemuze zastavit. Urychleni prijde pri dalsi epidemiji. Potom prijde BANKROT cele zeme a politici v te dobe budou muset prijit s napravou. Bude bolestna a v te dobe ta strana konzervativni bude mit chanci se znovu narodit.

"Extremni" scenario?? Nerekl bych. Dnes stat, minim CR, rozhoduje o vsem. V Praze se rozhoduje co v Asi ci Jamblukove se bude dit. Rozhodnuti jednotne presne jako z Bruselu. Zapad Evropy byl prece pred nami, tak se nedivme.

EH

Účelem je pouze vyvolat stud u voličů, že chtějí volit konkurenční strany. Proto ty extremistické nálepky a statistiky, jak populisty a extremisty volí hloupí a staří lidé z venkova.

Dříve se o moc vedly války a upalovali se lidé. Demokratická společnost to neumožňuje, ale to neznamená, že by mocnáři nechtěli.

JZ

Souhlasím s tím, že označení extrémní pravice bývá zneužíváno a používáno nesprávně. Extrémní pravicí určitě nebyla hitlerovská NSDAP. Ta se svým kolektivismem byla levicí jak vyšitá.

Stejně tak je hloupé použití toto označení pro SPD Tomia Okamury. To je populistický marketingový spolek svého vůdce. Prosazuje rovněž levičácká řešení, když je pro minimální důchody ve výši, které by rozvrátily státní pokladnu, je pro nesmyslně vysoké minimální mzdy, je proti poplatkům ve zdravotnictví a odmítá možnost okamžité výpovědi z práce ze strany zaměstnavatele. Typické levičácké přístupy.

JK

Napsala jste: "Jenomže pak jsou „populisty“ v podstatě všichni, kdo jsou momentálně v opozici. A přestanou jimi být ve chvíli, kdy se ujmou otěží vlády, zatímco se „populisty“ stanou ti, co je třímali doposud." Ovšem tohle z charakteristiky populismu (podle odkazu ne Wikipedii) vůbec nevyplývá. To je vaše svévolná interpretace, respektive dezinterpretace. Od té se pak odvíjí vaše další sporná tvrzení.

JZ

Slovo "extrémní" se používá nešťastně. Má označovat věc okrajovou nebo mimořádně vzdálenou od středu. Nacismus, bolševismus, konspirační teorie, toužebné vyhlížení kdejaké genocidy, to v ČR není nic extrémního nebo okrajového, to je prostě hlavní společenský proud. Bojovníci proti extremismu by měli spíš bojovat proti lidem ovládajícím klasickou řečtinu, kteří jsou v ČR naprostý extrém, místo aby bojovali proti poctivě paranoidnímu a krvelačnému malému českém člověku

Foto

Zásadní problém je v tom, že dělení na pravici a levici už je minulostí. V našich luzích a hájích žádná pravicová strana, která by měla šanci dostat se do PS, neexistuje. Dnešní společnost je rozdělena na dvě skupiny. Libtardi a dezoláti. Osobně bych se zařadil do skupiny extrémní pravice

JK

To je výsledek marketingového populismu, všichni mají vědecky podložené studie, jak oslovit maximum voličů a jde jen o reklamu. Už jim omlouváme, že předvolební rétorika nemá se skutečností nic společného, přijde nám to už normální. Nemáme tak skutečnou pravici ani skutečnou levici.

MM

Zeman řekl, že SPD není extrémní, ale radikální a když to řekne on, rak ro platí.

Pravda je, že není pravicová, to je soukromý podnikatelský projekt, takže to vlastně do této diskuze nepatří. Omluva.

  • Počet článků 279
  • Celková karma 39,86
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik