Když byly děti malé, tak jsem jim na velikonoce vyráběla vlastní čokoládové figurky. Zajíčci vedli, také veverky a exotický dvouhrbý velbloud. Měla jsem po babičkách krásné formičky od Vánoc a čokoláda byla domácí. Teď už to občas zkusím o Vánocích pro vnoučky, o velikonocích jim má dcera (jejich maminka) vymýšlí hledání pokladů v přírodě formou bojovky. Baví se všechny děcka široko daleko. Díky Dani, pěkné počteníčko...

Foto

Na naši chalupu se sjížděli příbuzní s dětmi a začalo velké hledání schovaných vajíček... Dano, hezké předvelikonoční dny!

DT

To bývalo vždycky to nejlepší. A dávat pozor, aby ta vajíčka nenašel dřív pes. Krásné dny, Horste, ať se hezky daří.

DT

Ten je dobrý. Na pojídání má asi každý svou vlastní metodu. Krásný den, Milane, ať se vám hezky vydaří.

Foto

A ona ta levná "čokoláda" už s čokoládou moc společného nemá. Kvalitní zajda je cenově jinde, i když recyklace z Mikuláše se asi stále nevyplatí.

P.S. Odpoledne se snad už konečně dozvíme, jestli od zítra škola, nebo budu potřebovat hodně čokolády.

DT

Přesně. Z původních zajíčků je v tom asi jenom cukr. A to ještě kdoví jestli. Na jednu stranu hezké, že si je může dovolit každý, na druhou stranu když vidím, kolik v tom je přísad a jak se ty přísady vyrábějí...

Držím vám palce, ať to dobře dopadne. Příjemný den, Kláro, mějte se moc hezky.

Foto

Moja dcéra má strašne rada zvieratá a prírodu. Keď o Velikonociach dostala, ako dieťa, od niekoho z príbuzných čokoládové zvieratá (to je tu taký zvyk, dostávajú čokoládky a vajíčka aj dievčatá nielen chlapci), tak ich nejedla aj keď čokoládu ako takú má rada

Foto

Taky jsem je jako dítě nechtěla sníst. Ne kvůli lásce ke zvířatům, prostě se mi hrozně líbily a chtěla jsem si je nechat navěky.

Foto

O Velikonocích jsme nejdříve hráli s mincemi čáru. Pak jsme hledali vajíčka. Nalezená se pak držela v dlani tak, aby mezi palcem a ukazováčkem byla vidět dostatečná ploška skořápky, do které se druhý trefoval mincí. Ten, který během házení na čáru vyhrál nejtěžší mince měl výhodu. Kdo skořápku mincí prorazil, získal vajíčko. V opačném případě majitel vajíčka získal onu minci. Byly to hry, které se tradičně o Velikonocích hrály v Lišově u Č.B. odkud táta pocházel.

DT

Hezké vzpomínky. Znám jen tu část s pomlázkováním, co se pak dělalo s vykoledovanými vajíčky vlastně nevím, to nemohl nikdo sníst na posezení.

Krásný den, Štěpáne ať se vám vydaří.

  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.