Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Někteří sadaři v Česku zahájili prodej jablek samosběrem. Co si lidé sami ze stromů za nižší cenu neotrhají, zbytek nechají naši státem dotovaní hospodáři sezobat havranům, protože platit sběrače a následně chladicí zařízení ve skladech je moc drahé!! Dosud není vyloučeno, že samosběr za nižší ceny než jsou ceny prodejní, začne platit i pro brambory. A komu se snad nebude chtít za brambory zaplatit - půjde zkrátka na polní "pajtl" za 5 prstů. ;-)

0 0
možnosti
Foto

J40a72n 25Š86i78k

26. 9. 2022 10:52

Vzpomínky jsou hezké a moje účast má výsledek i praktický. O bramborách něco vím, alespoň co potřebuji pro život. T.j. jaké druhy a jaké chutě, jak se skladují, atd.. Jinak jsem byl vždycky netrpělivý, bramboru vyhrabal rychle z popela a spálil si prsty i jazyk. Se solí se jí ovšem vyrovná máloco!!! Hezký den Jitko

3 0
možnosti
LH

Jak rád bych znovu šel na brigádu.Za komunistů jako školní děti jsme měli peníze za nasbíraný pytel, takže jsem si x korun vydělal.

Jako učedník jsem chodil také na brigádu, ale tam bylo buď také peníze za nasbíraný pytel nebo adekvátně nějaké obilí pro zvířata.Vybral jsem si obilí, protože jsme měli doma zvířata a za stržené maso nebo vejce jsem od otce dostával peníze, takže vlastně jsem dostal zaplaceno více než kdybych si na brigádě vybral hned peníze.

A nejlepší to bylo ve fabrice.Ve fabrice průměrná mzda (od jezeďáků nic) a vždycky musel být harmonikář nebo kdo hrál na kytaru.Před odjezdem na pole se koupila bedýnka piva a nějaká kořalka.Po skončení brigády zastávka v nejbližší hospodě a tam se až do půlnoci hrálo a zpívalo.Nejhorší byly rána, znovu vstávat do práce.A ve fabrice se lidi hádali proč on a ne já (protože každý chtěl jet).

A žádná hygiena.Jezeďáci na pole přivezli svačinu (housky, rohlíky a salám).Voda nikde nebyla, tak se špinavé ruce otřely o kalhoty a jedlo se.Zrovna tak s pitím.Dovezly se várnice s čajem, jedna naběračka a dva hrníčky.Každý pil z toho a neřešilo se. že se pije po někom jiném.

Nikdy nikdo nebyl z těchto brigád marod.

3 0
možnosti
Foto

Děkuji za přečtení a vaše vzpomínky.R^

0 0
možnosti
Foto

V celé Evropě byla zakázaná dětské práce. U nás v době komunismu děti ve věku 14- 117 let byly posílány na sběr brambor a řepy. Pracovaly zadarmo v zimě v mlze a jézedáci byli doma v teple a čuměli na televizi. Jediná odměna byl někdy teplý čaj a kus chlepa s gothajem. Ve většině případů ani to. Nejhorší vzpomínky mám, když nás ve věku 17 let nahnali na konci listopadu na sběr řepy. Byla zima, nebylo vidět na konec pole, jaká byla mlha. Rukavice žádné, zmrzlá, studená řepa. Osekávali jsme z řepy chrást a házeli jej na hromadu. Teplý čaj nic , svačina nic. Jezdili jsme tam dva dny. Kamarád se srpem odsekl kus masa z prstu . Zvedl ruce nahoru s řepou a srpem a zařval poslední řepa a sekl. Učitel se zdravotní brašnou, když viděl jeho place omdlel a spadl do chrástu. Byl mu omotán fáčem a na motorce byl odvezen an pohotovost. Krásné vpomínky.

2 0
možnosti
Foto

Moc děkuji za příspěvek, živě jsem si to představila:-)R^

0 0
možnosti
PP

Brambory jsem zažil na všech stupních škol a i v zaměstnání. Brambory byly důležitější, než výuka a práce. Lékaři v naší nemocnici museli chodit na stavební práce, nemocní museli počkat.

Co kdyby se zavřely na týden obchoďáky a pokladní a další by šli na týden na brambory?:-)

2 0
možnosti
Foto

Děkuji za přečtení a příspěvek.R^

0 0
možnosti
Foto

Nezažil, ale zažil jsem a zažívám jejich vyhrabávání na zahrádce. :-)

1 0
možnosti
MK

Zažila. Nejen brambory, ale také okopávání řepy /na jaře, zavádění chmele/. Vzpomínky na tyto školní aktivity mám takové, že kluci před námi, holkami, machrovali, sbírali žížaly a předháněli se, kdo jich spolkne víc. A taky po nás házeli myšmi.;-D Btw. šla bych znovu, pohyb je zdravý.

2 0
možnosti
Foto

R^;-DParádní vzpomínky, díky.

1 0
možnosti
Foto

Jo jo, to si dobře pamatuju a dělal jsem vše proto, abych se tomu vyhnul, byla to pro mě činnost nenáviděná, ale pak jsem tak nějak dospěl a dnes je kopaní brambor moje nejmilejší podzimní činnost a nesnáším zase rytí:-)

1 0
možnosti
Foto

Při tom dobývání brambor seš zvědavej, jestli budou ty největší v okolí, ne? Přece znáš to pořekadlo o sedlákovi;-DR^

0 0
možnosti
Foto

Na všechny tři otázky odpovídám ano. Na různé brigády, i sázení stromků do lesa, chodili utužovat kolektiv i THP z kanceláří. Prevencí proti zimě byl rum do čaje a někdy i bez čaje! Byla sranda, kdepak dneska. Karma, a za fotku na konci V

1 0
možnosti
Foto

Jarmilo, moc děkuju za příspěvek a přeji krásný začátek nového týdne;-)R^

1 0
možnosti
  • Počet článků 656
  • Celková karma 27,16
  • Průměrná čtenost 888x
Jsem obyčejná ženská, která chce svým psaním potěšit, naladit a někdy i rozesmát.

Seznam rubrik