Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZD

Váš text, plný všeobecného soucitu s každým na zeměkouli je sice z obecného pohledu správný. Podle něho bychom měli na svých bedrech nést veškerou tíhu dnešního světa. V teoretické rovině stále v pořádku. Nikdo ale nežijeme v teoretických podmínkách (to by ani žádné války nebyly) a nebýt sdělovacích prostředků, ani byste o všech konfliktech nevěděl. Jak byste s tím dokázal žít, že se někde válčí a vy nemůžete aktivně vystupovat na obranu prchajících?

Politika vám zkrátka nejde, už jsem to jednou psal. ;-)

0 0
možnosti

Vaše poslední blogy stojí za to.....asi jste si nevšimnul několika rozdílů mezi dřívější migrací a tou současnou. Ti minulí, utíkali za prachama (proto chtěli do Německa), utíkali v 99procentech pouze chlapi(ti,co měli bojovat), Ukrajinci se chtějí vrátit a znovu vybudovat svou zem (na rozdíl od těch inobarevných), kterou si zatím skvěle brání. A v neposlední řadě, jsou to slované, skoro sousedé. Pokud toto nevidíte, je mi Vás líto.

22 0
možnosti
ZD

Autor to pochopitelně ví. Mívá skvělé odborné texty, jakmile ale zabrousí na politiku a chce uplatnit bezbřehou teorii je to horší.

3 0
možnosti
MP

Já bych možná podotkl, že je naprosto normální, že váha informace klesá s naší geografickou nebo sociální vzdáleností od místa události. Takže podivování se nad tím, že to co se děje na Ukrajině je pro nás významnější, než když se totéž děje třeba v Afghánistánu nebo Barmě není moc na místě. Ano, je to trochu necitlivé, ale skutečně smrt člověka na opačném konci zeměkoule nás nezasáhne tolik, jako smrt souseda. A promítá se to i kvantitativně - např. informace o smrti našeho vlastního dítěte pro nás bude zásadnější, než informace o zabití 1000 obyvatel v Kamerunu. Takto to prostě je, a asi by bylo i zvláštní, kdyby to tak nebylo. Představme si, že by někdo hořekoval nad úmrtím 2 cizích Pákistánců více, než nad informací, že mu zemřelo dítě (s argumentem, že každý lidský život má stejnou cenu a tudíž smrt dvou lidí je zásadnější, než smrt jednoho člověka), to by bylo hodně absurdní...

9 0
možnosti
JH

J30a48n 69H88a18j39e62k

14. 3. 2022 16:44

Je mi špatně z toho neustaleho srovnávání arabských uprchlíků s ukrajinskými, ty arabští utíkají před válkou, vyvolanou ideologii, kterou ale sami nesou sebou a šíří dál. Rozhodně z většiny ti nebyly ženy a děti a další věc je, že nehledali země podle bezpečí, ale ekonomického profitu. Ukrajinci jsou tady naprosto jednoduše integrovatelní, utíkají hlavně ženy a děti a nečekám, že vyvolají vlnu sexuálních násilnosti, kterou z vděku vyvolávají hlavně mladíci z Magrebu, takže ano, vítám uprchlíky z Ukrajiny ale nic to nemění na mém názoru, že uprchlíky blízkého východu a Afriky má řešit Afrika a blízký východ

26 0
možnosti
JK

Všichni Afričani jsou Arabové, když napřed píšete o Arabech a pak o Africe? Mimochodem Blízký východ je zeměpisný název, proto se píše s velkým B.

0 0
možnosti
JE

Herr Turner, divíte se stejně nechápavě jako dnes ten novinář z bývalé NDR :-D

7 0
možnosti
Foto

Nabízím ještě pohled z jiného úhlu. Migrace, jakkoliv vyvolaná, je jedním z prostředků hybridní války - udělat Evropě potíže.

A co se týče původu migrantů, zde bych si dovolil hodnotit, jak se v nové vlasti chovají, jak pracují - atd.

15 0
možnosti
VV

Ano, jeste nedavno ji predvadel Aleksander Lukasenko na hranici s polskem.

1 0
možnosti
Foto

Pane Turnere, Vám zřejmě uniká, že nám je geograficky a kulturně Ukrajina tak blízká, že kdyby se o uprchlíky ze Sýrie atd. postaraly státy ve stejné vzdálenosti a ze stejného kulturního a náboženského založení, jako je tomu v případě běženců z Ukrajiny, tak by Evropa vůbec nemusela muslimské uprchlíky řešit...

35 1
možnosti
Foto

Vám , pane Kroupo bohužel uniká to, co je podstatou a obsahem tohoto článku a jako v jiných případech reagujete na něco, co v článku není a jen mi to podsouváte.

Smyslem a meritem toho blogu je názor, že ty hrůzy, které sledujeme v přímém přenosu z Ukrajiny nám mohou mimo jiné otevřít oči a podívat se na mnohá jiná místa, kde se děje totéž a my to nechceme ani vidět, natož řešit.

Je vcelku logické,a v článku je to explicitně uvedeno, že řešíme Ukrajinu a nevezeme sem půl milionu Rohingů, ale to neznamená, že by nám ty jiné "Ukrajiny" měli být lhostejné, ba právě naopak.

Ta narážka v názvu článku, na kterou reagujete jako na obsah, je pouze takový malým štulcem těm, kdo jsou schopni činit rozdíly ve válkách, bezprávích a lidských utrpeních, což je ostudné.

1 14
možnosti
Foto

Ukrajinci jsou nám pochopitelně bližší než někdo z druhého konce světa, kdo nechápe nás a my nechápeme jeho. Ale hlavní rozdíl bude v tom, že jsme do té solidarity byli nuceni, řešilo se, kolik nám přidělí imigrantů a podle zpráv ze zemí, které je přijaly, s nimi byly velké problémy. Na Ukrajince nejsou žádné kvóty a kde kdo pomáhá úplně dobrovolně. Lidé jsou totiž přirozeně solidární, nefunguje jen vynucovaná solidarita.

6 1
možnosti
Foto

Myslím, že hledáte rozdíly tam, kde principiálně žádné nejsou. Každá situace je logicky specifická. Já se pochopitelně nesnažím o to, abychom řešili problém Rohingů stejně jako Ukrajinců. Pouze si myslím, že díky Ukrajině, kterou sledujeme a se kterou logicky cítíme, můžeme získat i zcela obecný fokus na války, hrůzy a bezpráví, které se dějí ledaskde jinde.

Váš pocit, že jsme byli do dřívější solidarity nuceni vyplývá pouze z toho, že jsme ji přirozeně necítili, protože se nás stejné utrpení stejných lidí žijících jen o dva tisíce kilometrů dál jakoby už netýkalo, a to asi i proto ne, že si hloupě myslíme, že asi jinak cítí strach, jinak bolest, jinak smutek, jinak hlad, protože jsou přeci úplně jiní...

1 4
možnosti
JP

J35i36r23i 69P64i13l45n74y

14. 3. 2022 13:32

Asi jste nevšimnul, kdo do Evropy migroval dříve, a kdo nyní. Já Vám to prozradím. Dříve se sem hrnuli mladí chlapci plní síly s mobily v ruce. Dnes sem přijíždějí ženy, děti a staří lidé. Pořád nevidíte ten rozdíl, kdo prchá před válkou a kdo migruje za lepším?

45 1
možnosti
Foto

Tak hlavně ti chlapci a chlapi, co sem migrovali od roku 2015, nechali své ženy a děti doma v té válce a sami vzali do zaječích. Ukrajinští chlapi jsou jiní frajeři, kteří se nebojí za svou zemi bojovat, jsou to MUŽI, kterým ti muslimští uprchlíci, nesahají ani po nehet u malíčku na noze...

14 0
možnosti

J24a18k66u72b 67Š47o42l23c

14. 3. 2022 13:19

Rozdíl je jasný. Kdo chce, ten ho vidí, kdo nechce, ten ho nevidí.

21 0
možnosti
Foto

To je tedy moudro neuvěřitelné:-)

Podstatou tohoto článku je upozornit na události, mezi kterými žádný principiální rozdíl není, ale my se chováme, jako by byl.

0 10
možnosti