Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

O negativech nebo údajných negativech (oblíbené obvinění Beneše, že prý mlžil) ČSR se prý raději mlčí???:-)

To snad ne, vždyť už dlouho panuje móda adorace R-U, kdo chce být in, ten nekriticky opěvuje monarchii (jasně, že byla v lecčems dobrá, jasně , že ČSR měla chyby, jasně, že existují i nekritičtí obdivovatelé republiky).

Ale pointa je jinde, chceme-li hodnotit, musíme hodnotit, jak negativa, tak pozitiva, nic nezamlčovat. K pozitivům se jednoznačně řadí, že až do Mnichova zůstala ČSR prakticky jako jediný stát široko daleko státem demokratickým, kde menšiny měly plná kulturní a vzdělávací práva, zastoupení v parlamentu i ve vládách. tohle obvyklé nebylo, tehdy určitě ne. A k tomu můžeme připočíst i na tu dobu slušnou životní roveň, kterrou zničila až světová krize, za kterou ČSR určitě nemohla a která se třeba v Německu či v USa projevila daleko hůř.

6 0
možnosti
JT

Každý stát vznikl uměle. A to s tím podvodem je diskutabilní.

Pořád mi vůči obyvatelstvu přijde podvod lepší než vyhnání, či zmasakrování původních obyvatel.

Ale nakonec to dobře dopadlo, jsme národnostní stát. Ještě se zbavit mocipánů v Bruseli a je to OK.

8 2
možnosti
KJ

Nevím, jestli už to po více než 100 letech není jedno.

1 0
možnosti
Foto

Je to jedno, ale musíme si být vědomi společenských a ekonomických ztrát, které tím vznikly a dodnes nesou své hořké plody.

2 2
možnosti
Foto

Dal jsem karmu. Otázkou ale je, jaké byly reálné alternativy:

- Francie chtěla exemplárně potrestat Německo a s ním i Rakousko a přehnala to, Češi toho jenom zneužili. Kdyby bylo dovoleno sloučení Rakouska s Německem a odstoupení třeba Chebska a německých částí Slezska, případně kdyby skutečně vzniklo druhé Švýcarsko, bylo by to přece jen lepší. Z pohledu sudetského Němce šlo o tragédii, která skončila v roce 1946 naprostým zničením národnostní menšiny. To potvrzuje i fakt, že mluvíte prakticky jen o Slovácích.

5 6
možnosti
VV

Tak uplne ne.

V Allgäu zalozili nove meslo ktere nazvali Neugablonz, vybudovali tam sklarsky prumysl a hrde se ke svemu puvodu hlasi.

0 0
možnosti
MB

Faktem je, že kolem vzniku ČR je mnoho chaosu a záhad. Nápad uspořádání Mnohonárodnosti - modelem Švýcarska byl zamítnut. Byl podporován umělý dojem jednolitosti a jazyka. Není vysvětlen tragický konec R. Štefánika. samotný E. Beneš je symbol. Porodník a hrobník zároveň. Jeho nápady, o odsunu Němců vznikaly již v Londýně, podstrčil je Spojencům, přijato.

Nechme bokem, bajky o praotci Čechovi. Nutná pomůcka, na odpověď - "Kdo vlastně, ryzím Čechem vůbec je"? Bádání ukazuje na přirozenost. Pra osídlenci existují, nicméně zbytek je historická směs. Od Vikingů, přes Germány, Východní obyvatele, Napoleonovy děti ap. To moc nehodilo, po r.1948 zejména. Tak zase zneužití Husitů, jako první "dělnické třídy" a podobné nesmysly . Ústava z r.1960 poslala Slováky do kolen. A. Novotný tam dokonce odmítal spát, tedy přejel pod peřinu na českou stranu! Zajímavé, že "Zaostalé Slovensko", nikdy nebylo tak rudé jako Praha! viz volby po r. 945.

Tak, či onak, máme republiku - vlast. Spousta dědků padlo, aby se nám žilo. Chaosů a ostud, 1948-1989 už bylo dost. Dnes jsme nepřáteli Ruska a Čína nám vyhrožuje. Viz návštěva do Senátu. Když tak nad tím přemýšlím, mám radost. Klubeme se, v normální zemi! Poběžím na hřbitov a sdělím předkům.Konec konců, za dcerou legionáře, v sobotu. Oslavíme to. Tetka bude mít 96 let. Její chrabrý otec, můj děd Josef ... :-)

0 0
možnosti
JF

Uhersku bylo celkem odtrzeno 40% historických území a v ČSR jsou historická území pry tzv. historicka a tedy neodtrzitelna.;-D Zda se ze v tzv. ceskoslocenske demokracii nejde ani tak historicky o demo ale o malá domu. R^ ... a to az do dnesnich historickych casu kdy právě ti pravi demokrate jsou v parlamentu s celymi 4 hlasy ;-DR^

4 2
možnosti
JH

Jestli tam nehraje roli to, že Maďaři se po roce 1867 chovali stylem, že existuje pouze jeden národ.

3 0
možnosti

M98a88r76t87i79n 71Š54u98l18c

28. 10. 2021 13:42

No, docela by mě zajímalo, jestli budování nového evropského "superstátu" a převýchovu příslušníků jednotlivých národů v uvědomělé "Evropany" berete také jako podvod?

Nebo je to pro vás naopak vítaná paralela k vaší milované monarchii, kde jen místo císařské rodiny bude vládnou (rovněž nikým nevolená) Evropská komise?

;-)

5 0
možnosti
Foto

A kdy to budování a převýchova začne? Dáte mi vědět, abych to nepromeškal?

2 1
možnosti
Foto

Tož Voni monarchisto;-) Dnes každej znalec, ne-li až generál že;-D Ona totiž I.WW změnila nejen Evropu, ale celý svět. A že z onoho poválečného chaosu vznikl i ,,nějakej" stát, jako ČSR v podobě tzv. I. republiky, bylo až zákonité. Tím se vnesl i jakýs řád do onoho chaosu, a tak byla de jure i de facto uznána ČSR a to až natolik, že leckteří občané onen stát považovali za svou vlast, a to až tak dalece, že za ní nasazovali, ba i ztráceli své životy. Tzv. čs. legie jsou mýtus, neb nejprve byly tzv. české legie. Za československé byly nazvány až po vzniku ČSR. Není divu. Právě legionáři z východu i západu byli tou nezanedbatelnou silou, a to nejen u nás, která se podílela na vzniku Československa. A proto tací jako byli T.G.M, tak i M.R.Š.mohli ,,cosi" i realizovat. Pochopitelně za podpory těch kteří u vzniku samostatného státu byli, a to i coby politici, ale i celá řada dalších lidí.

3 0
možnosti
PD

P83e78t72r 43D77r44a87p79a46l

28. 10. 2021 12:56

Tak ČSR se třemi národy byla špatně a r-u s národy 10 byla dobře?

5 5
možnosti
JZ

J29a48n 61Z77i62e79g21l18e73r

28. 10. 2021 13:07

ČSR nebyla pouze s třemi národy, ale minimálně se sedmi český, slovenský, rusínský, německý, polský, maďarský a židovský.

4 0
možnosti
  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,19
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz