Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Jako volič VK vím, že se vícekrát mýlil a to jako každý politik, ovšem byl to on, kdo vystoupil po sametu s představou demokracie a soupeření stran a taky první pravicovou stranu vybudoval a ač nesouhlasím se vším, ocenuji, jeho vytrvalé varování před dopady plíživě se sunoucích požadavků liberální demokracie..

A neviditelná ruka,,,,to není jeho výmysl, to je poselství romantiků z 18 století konkrétně Adama Smithe a pozdějších ekonomů jako byl Milton Friedman a August von Hayek, oba byli proti zásahům státu do ekonomiky uměli to zdůvodnit. Klaus si tento pohled zvolil, ostatně jako mnozí politici ve světě

Píšete co vše kapitalismus zničil, v mnohém máte pravdu, jak se choval předchozí systém je ovšem daleko horší a bohužel, zatím myslitelé nedošli k ničemu lepšímu,než dnes máme k dispo a tak stále platí co pravil například WCH, že "hlavní nectností kapitalismu je nerovnoměrné rozdělení blahobytu a hlavní nectností socialismu je rovnoměrné rozdělení bídy"...

O výstavbě bytů toho skutečně mnoho nevím,to přenechám Dvořakovi,ten to uvede na pravou míru a mě opraví v předchozím......

1 0
možnosti
Foto

RvRvRvNeviditelná ruka trhu existuje už od pravěku. Na vás je vidět, že jste nic nepochopil z ekonomiky a nic jste si o tom nepřečetl. Tržní ekonomika se vyznačuje tím, že o základních ekonomických otázkách co, jak a pro koho se bude vyrábět rozhoduje trh, což znamená zákony nabídky a poptávky, systém cen, zisků a ztrát. Trh je prostor, kde se střetává poptávka a nabídka a kde dochází ke koupi a prodeji zboží. Je to zařízení, jehož prostřednictvím kupující a prodávající vstupují do vzájemných vztahů, aby určili cenu zboží a množství, které se nakoupí a prodá.

Na trhu je zajímavé to, že ho nikdo neřídí, že funguje samovolně. Nikdo nic neplánuje shora. Lidé ze své vlastní vůle vyrábějí a spotřebovávají mraky zboží. Jsou to naše zájmy, choutky a nutkání, které uvádějí ekonomickou mašinérii do samopohybu.

Lidé baží po zisku a požitcích, a proto vyrábějí, prodávají a spotřebovávají. Je zvláštní, že tržní systém, který je založen na těchto nerozumových pohnutkách funguje lépe než systém rozumově plánované ekonomiky, centrálně řízené, jak tomu bylo například za socialismu, kdy se vytvářely pětileté plány.

3 1
možnosti

Zkusil jste někdy řídit letadlo nebo couvat s přívěsným vozíkem? Systém se zpožděním se nedá kvalitně řídit proporcionálním regulátorem. V ekonomii se tomu říká prasečí křivka.

0 0
možnosti