Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Neuvěřitelný příběh Josefa Brykse je těžkou připomínkou. Mega ostudnosti komunistů ! Pro mne ještě zajímavý tím, že s členem rodiny jsem se střetl. Šlo o náhodu, brigo muž, jezdil s busem MHD DPO. Řeč, dala řeč, koulel očima .. !

Zvláštní režim, který vyloučí člověka. Proto, že nasazoval svůj život za vlast ! Problém je, že přišel z opačné strany, než-li vojska RA !? J. Bryks jako neúnavný útěkář, v podstatě jedna z postav z filmu - "Velký útěk", (1944 tábor Sagan). Odsouzen k smrti, zachráněn Churchillem, který německé straně hrozil "Reciproční popravou zajatých letců" Luftwafe v Kanadě.

Následně vězněn režimem, protože byl čestný a odvážný ! Budovat nechtěl - chtěl svobodně žít ! Válka přece již skončila? Tragikomedie, kdy v 60 letech byl částečně rehabilitován a vdova obdržela 200 Kč odškodného ! Trvalo mnoho let, než-li si jeho žena osobně převzala Státní vyznamenání na Hradě ! Zesnula ve věku 91 let. Zase problém ! Vdovský důchod po hrdinovi, se ovšem po celou dobu - Jaksi vypořádat nepodařilo ! Vážně - Ruku na srdce a na hlavu !! :-)

7 0
možnosti
JL

Ono to mělo pro komunisty logiku třídního boje, byli to internacionalisti a vlastenectví je opravdu nezajímalo.

2 0
možnosti
Foto

Ti, co poznali gestapo a poznali i StB ve svých knižkých vzpomínkách říkají. Při výslechu u gestapa stačilo poznat, co ví a k tomu se doznat. Gestapo si nikdy trestní věci o proti StB nevymýšlelo a nikdy nenutilo osobu se doznat k tomu co neudělala. Výslech na StB co do mučení byl horší.

7 0
možnosti
VV

Ano, kdyby jeste zil muj otec, mohl by o tom vypravet, Zazil oboji.

3 0
možnosti
JH

Co se záruk týče:

Fakt se nemůžeme divit, že je porušili, i když je slíbíli? Jestli je nechtěli dodržet, tak je přece neměli ani slibovat, měli to říci na rovinu.

Podobný rozpor je v případě vyhlášení slovenského štátu. Uvádí se i v článku, že to bylo pod nátlakem a jak známo, co je pod nátlakem, to neplatí. Pomnichovské Československo se nerozpadlo dobrovolně.

Což věděly i západní velmoci. Po 15.3. 39 jim došlo, že Reichu v Mnichově totálně naletěli a proto - i když mohli arguemntovat údajným rozpadem ČSR - sice neochotně, lae přece se rozhodli Německu čelit, což se projevilo i prohlášením ochoty pomoci Polsku a dalším možným obětem agrese.

1 2
možnosti
Foto

Podle V. Británii, Francie je Mnichovská platná a její platnost skončila tím, že ji Hitler porušil zabráním zbytku ČR. V Mnichově proběhl akt na základě Locarnské smlouvy na základě které se měly hraniční spory řešit arbitráží a s tím souhlasil Beneš a tím i ČR. Prvotní nápad o odstouení části pohraničí pocházel od Beneše. Ten dokument je uložen v archivu v Paříži. Mnichově byla odstoupeno podstatně větší území než navrhoval Beneš.

2 0
možnosti

R^

Dík za připomínání pravdivé skutečnosti! Je to potřebné, když ani nerozumní Rozumní neznají pravdu! Jsou staří, a tak žijí představou, kterou jim do hlavy vtloukali komunisti!

:-)

2 2
možnosti
AK

Myslím si, že v den výročí zahájení 6 let utrpení a ponížení celého národa je nevkusné to relativizovat poukázáním na zločiny a utrpení jiné.

Aniž bych tímto vyjádřením popsané zločiny jakkoliv omlouval, obhajoval nebo umenšoval.

3 2
možnosti
AK

Statisíce zavražděných za 6 let německé okupace můžeme relativizovat tak, jak to činí autor blogu.

Také je možné poukázat na to, že s Němci někteří Češi během okupace kolaborovali a poukázat i na utrpení Němců při odsunu.

A přidat omluvu, jako souhlas s ponížením.

3 4
možnosti
JZ

Nepochopil jste význam blogu pane Koubský. Nikdo nerelativizuje české oběti nacismu. Vy tady znevažujete utrpení protinacistických odbojářů v komunistických làgrech.

6 2
možnosti
JF

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10122453122-muz-ktery-precenil-ceskou-dusi-aneb-uteky-josefa-brykse/ A slova přeživšího genmjr. Františka Fajtla o komunistech - co slovo, to lež, co čin, to zločin. Není co dodat! ;-€!

3 1
možnosti

Dík za předanou informaci! :-)

0 0
možnosti
Foto

Pane autore, srovnávat zločiny kom a naci až tak jednoduše nelze. Jediným faktem je, že si v mnohém nezadali, resp.by si neměli co vyčítat jak co do jejich metod i praktik. Faktem však je i to, že zatímco nadvláda nácků coby fašist. systému byla časově omezena, tedy především na dobu II.WW, a ukončena jejich porážkou, tak kom, bohužel, trvala desetiletí. A vězte, že i pan Šiška by bez porážky nácků také nepřežil. Oni jej sice léčili, ovšem i proto, aby i oni i s ním ,,zatočili". P.S.: osobně jsem, mimo nemála i jiných vč. jejich osudů, poznal nejen pana Šišku, ale i jeho paní. JINAK NEJEN PLATILO, ALE STÁLE I PLATÍ TO, CO I MNĚ ŘÍKÁVAL I MŮJ OTEC: ,,SLUŽBA VLASTI SE, NA ROZDÍL OD SLUŽBY REŽIMU, NEODPOUŠTÍ!" Nu, a i proto s nimi bylo zacházeno tak jak nejen Vy uvádíte, což ovšem nejen nyní zaslouží odsouzení a opovržení.

4 1
možnosti
JF

Máte pane Jiroudku pravdu, od německých nacistů nebylo co dobrého očekávat, o to horší byla zrůdnost českého bolševického teroru vůči fronťákům, bez rozdílu, zda Zápaďákům či Východňákům. Bojovali, na rozdíl od štábních bolševických krys Reicina či Vaše na frontě, a proto byli nebezpeční ... :-/

4 0
možnosti
VB

Mnoho očitých svědků, kteří to prožili na vlastní kůži, se shoduje: komunisté byli horší. Jednak komunistic. režim (u nás i jinde) trval déle, stihla se více vybít inteligence a slušní lidé, jednak za nacistů ještě na určitých pozicích zůstali i ti slušnější, např. Milada Horáková se přes návrh trestu smrti u německého soudu za 2. sv. války obhájila, takže jí byl trest smrti změněn na vězení, u komunistů neměla šanci, tam ji ani nenechali normálně mluvit.

6 2
možnosti
JH

Čísla obětí obou diktatur mluví jasně a to ve váš neprospěch. I to, že by nacisté u nás méně vybíjeli inteligenci než komunisté, je nesmysl. I komunistický aparát občas dávbal milosti, nevyhověl návrhu na nejvyšší trest.

1 4
možnosti
  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,88
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz