Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MR

K tomu by ale došlo tak či tak, neboť vše odpovídalo hospodářskému vrcholu, turistickému boomu, ale to není do nekonečna. Po roce 89 zde byla snaha rozdělit moc na tři části, jedna malá část stát, druhá obce a kraje a třetí občan – podnikatelé. Naši podnikatelé mají skvělé organizační zastoupení, těch svazů, co pro každou část je, pak je zde Hospodářská komora, dříve byly cechy a ty měly své pokladny, tedy zde by mělo být ponaučení a jít cestou vytváření společných rezerv a třeba se dohodnout s vládou či parlamentem tak aby část odvodů šla do tohoto rezervního fondu. Navíc pandemie už tu je rok, je v okolních státech a jen tak asi neskončí, tedy rozum velí přejít do úsporného režimu, tedy proč zasněžovat v této době svahy ... Stát jsme navíc my všichni a pokud vám nestačí 200 miliard Kč, a navíc bude se to muset částečně sanovat a k tomu ještě pomoci nastartovat ekonomiku, zde průmysl a výrobu s tzv. přidanou hodnotou. Pak se vše už rozhýbe, pokud ale nesplaskne hypoteční bublina a přijde velmi tvrdá hospodářská krize a vláda bude ulpěn ze hry, tak se služby opět rozvinou. V minulosti zde bylo hodně kaváren a kavárenského intelektuálního života, kde se i vytvářelo společenské vědomí a dnes zde řvou jen hospody. To už značí hodně o úpadku. Je potřeba si říct, co zvládne tento celosvětový útlum a v budoucnu přinese příležitosti a kapitál, tak to podržet, pracovat už na podmínkách post covidové době, kde se bude muset stát sociálně uskromnit a k tomu splácet úroky ze státního dluhu jež činí 50 miliard Kč, nebude mít peněz nazbyt ...

1 1
možnosti
Foto

Úroky ze státního dluhu 50 mld? To už jsou myslím teď. Pokud na to přijde, může se stát, že se ročně bude jen na úrocích splácet třeba 250 mld nebo tak něco - a to klidně už přespříští rok..... Jinak nesdílím Váš optimismus, že se kdesi jaksi vezmou nějaké nové obory s vysokou přidanou hodnotou. Když se jaksi neobjevily doposud....... Stojíme před dilematem, že veřejný sektor je tak o cca 50% personálně naddimenzovaný a k tomu je tu asi tak cca 1 mil. lidí, kterým ze dne na den zanikla pracovní místa ve službách. I když se část z nich někde nějak schová tak stejně řešíme milion lidí, pro které prostě není práce. Absolutně netuším, co s tím Andrej Babiš hodlá po volbách jako dělat (nepředpokládám, že by někdo jiný byl premiérem). Ale třeba to někdo ví a nabídne to jako volební program a slavně zvítězí, ale já se přiznám, že tahleta situace, co tu je, a hlavně to, co je velmi pravděpodobně před námi, tak to dalece předčí možnosti mé fantazie. Dovedl bych si živě představit ruskou nebo třeba takhle polskou okupaci tohoto státu, ale že nás totálně rozvrátí jakási silnější chřipka, tak to už je fakt moc.....

0 0
možnosti
Foto

Drobní podnikatelé už by si měli laskavě sbalit zbylých pár švestek a skončit. Koronavirová omezení budou ještě na několik let - nevím, jaký má význam udržovat kapacitu hospod a hotelů a jejich dodavatelů jako za časů, kdy k nám jezdilo XX milionů turistů atd. a tento sektor živil 1/3 práceschopné populace. Bebiš má pravdu, jsou tu nadměrné kapacity. A Dušek má taky pravdu, ti lidi musí něco dělat, aby se uživili. Akorát že milion svářečů fakt nepotřebujeme. Co budou tedy dělat, ví sám Bůh. Opravdu není možné vyplácet podpory další roky a doufat, že se to jednoho dne mávnutím kouzelného proutku samo napraví. Na podporách se ostatně doposud zase tak moc nevyplatilo a myslím si, že postupně se i to málo bude snižovat a od určitého momentu se bude vyplácet jedno velké NIC. - - - - Jinak, taky na vás doléhá takový zvláštní pocit, že od teď se to bude až do konce roku s tím koronavirem jen a jen zhoršovat?

5 4
možnosti
AG

A31l82e59x 90G56r38e60g87o28r

30. 1. 2021 20:58

Tady se projevuje v plné nahotě nepoměr služeb při tvorbě HDP. Prostě jich je moc.

Bohužel,spousta těchto podnikatelů ve službách si opravdu myslí, že za pár měsíců se kšefty vrátí a zase si budou chrochtat. Bohužel, obávám se,že se krutě mýlí a to prozření bude pro mnohé tragédii.

1 0
možnosti
JK

A když propustí kvůli covidu zaměstnance, tak to také nikoho nezajímá co s ním bude, nebo jakou dostane dotaci, že ztratil práci.

3 0
možnosti
Foto

Jůůůů to je ale novina!

0 0
možnosti
  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,73
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz