Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TT

A to žíijete v Českých Budějovicích, s vámi je Vondruška v pohodě. Co mají říkat moraváci, to jsou opovrženihodní potomci těch lumpů, co se bránili a ubránili husitům.

1 0
možnosti
JH

Úsměvné, ale to kádrování tomu komikovi fakt jde, o tom žádná:-)

1 0
možnosti
JZ

Ano Havránku, komikovi Vondruškovi kádrování fakt jde. :-)

2 0
možnosti
AT

Posel lží, jen opravdový osel mu věří, či uvěří......

Vondruškova fanatická zaujatá hloupost, je široké veřejnosti velice dobře známá!

5 0
možnosti
JM

Vondruška do mé knihovny nesmí. Abych řekl pravdu, tak romány dnes tolik zatracovaného Jiráska jsou na lepší úrovni, alespoň některé z nich.

Co se týká husitství - většina historiků odmítá srovnání s IS nebo dokonce komunisty. I když jistě, určitá podoba třeba mezi kázáním Želivského a Lenina tu byla. Ale mnohem bližší by bylo srovnání s hnutím Albigenských, popř. reformací v 16. stoletím. Husitství vlastě skončilo na téměř 200 let vítězstvím umírněné frakce.

A vše má svojí příčinu. Vzhledem k úplné letargii krále Václava IV vidím důležitého viníka v osobě Čenka z Vartenberka, který jako poručník Oldřicha z Rožmberka roznesl husitské myšlenky téměř po celých jižních Čechách. Což autor určitě ví. Navíc měnil strany jak ponožky.

Osobně si též myslím, že Zikmund by se s husitskou možná již roku 1420, nejpozději po Žižkově smrti, domluvil. Jenže mu svazovali ruce radikálové z obou stran.

2 0
možnosti
Foto

Karma, ale mám dojem, že hodně lidí dnes vnímá husitství jen přes úžasného Zdeňka Štěpánka v roli Žižky. :-) Podle mého byli husité stejní barbaři a lupiči jako komunisté. Také proto je tito uznávali.

5 0
možnosti
Foto

Je to ještě horší, ústy petrohradského bolševika Volodarského sami sebe prý podle jedné baltské baronky ztotožnili s bukanýry.

0 2
možnosti
Foto

Skutečně se mezi léty 1948 až 1989 obraz husitství v literatuře nijak neměnil? Co třeba Šmahel, Kejř?

Pokud budeme za náboženskou rétorikou hledat nějaké sociální pnutí ve společnosti a pokusy o jejich řešení, k čemu tedy v případě husitství nalezneme? Nezabrala snad světská šlechta církevní "majetek" ?

Zákaz světského panování kněží

Trestání hříchů ve všech stavech

0 2
možnosti

M51a44r40t58i68n 83Š74u93l15c

23. 10. 2020 0:03

A pro zajímavost.. lidem jako generál Šedivý nebo generál Pavel, kteří se dnes tak vehementně hlásí k novodobým evropským hodnotám, věříte?;-)

1 0
možnosti
JF

Čo bolo, to bolo, Vondrušku čo Miloša aj Babiša do koše! :-P

1 0
možnosti
JF

Pana Vondrušku, času budiž žalováni, jsem voľakedy čo historika celkom bral, leč čas oponou trhnul, a já jsem ho ideologicky opustil. Určite škoda, leč doufám, že jeho, ni má! :-P

0 0
možnosti
  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,22
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz