Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

Každý národ má svou mytologii a svého svatého. Kdyby svatý Václav neexistoval, museli bychom si nějakého vymyslet. Každá taková legenda potřebuje silný příběh a okolnosti smrti knížete Václava ho nabízejí. Je tam kladný hrdina, jeho podlý bratr, vznešené ideály, které kladný hrdina prosazuje, skupina padouchů, kteří připraví závěrečné finále. To praotec Čech, Bruncvík nebo Přemysl Oráč jsou takové banální historky. Na nich se žádná symbolika stavět nedá. Bez tragédie není hrdinů. Co na tom, že Boleslav třeba udělal pro budoucí samostatný stát víc právě tím, že nechal Václava zabít. Historie a mytologie jsou dvě různé věci. Tak na Václava, mého jmenovce a symbol státu a na Boleslava, že mu umožnil se jím stát.

19 0
možnosti
JSS

Miloš se odepsal už dříve a to s povědomím nás všech, když soka Schwanzenberga spojil rodinu s nacistickým kolaborantsvím. To jsou jeho metody- křiváctví, lhát a další nectnosti. Bereme ho jako odepsaného běžného dnes Pražáka.

16 5
možnosti
SB

Neříkejte, že se Zeman odepsal.

Slušní lidé ho zvolili o pět let znovu, tak jaképak odepsání.

5 6
možnosti
MB

M97i29l80a98n 48B37í56l18e31k

27. 9. 2020 11:32

Souhlas. Možná si ani nemusíme připomínat konkrétní osobu sv. Václava (o níž toho moc nevíme), ale to, co je v názvu svátku - den státnosti. Karel IV., husité, legionářské pluky nesoucí jméno sv. Václava atd. atd. - ti všichni se ke světcovi vztahovali, dějiny našeho státu jsou zkrátka se sv. Václavem nerozlučně spojené:-)

Jen ještě maličkost ke Slavníkovcům - ono je to s nimi asi trochu jinak. S největší pravděpodobností nešlo o konkurenční rod (snad o vedlejší přemyslovskou větev), jejich vyvraždění také zřejmě nebylo nějakým "státoprávním" činem; kníže byl po mrtvici nemocný, zemi nejspíš vedli předáci jeho družiny (v Libici mohlo spíš jít o mstu, nebo o řádění soldatesky, která tak získala bohatou kořist...).

5 0
možnosti
SB

Další možný výklad:

Zavraždění knížete Václava byl docela obyčejný boj o koryto. Bratři byli dva, funkce jenom jedna. Nebylo na něm nic duchovního, žádný boj jednoho politického zaměření proti druhému, prostě nic takového. Boj o politické pozice a o osobní postavení v mocenském aparátu.

Církev však potřebovala pro každou zemi jednoho světce, který bude patronem příslušného státu. A zavražděn byl Václav, tak si za světce vybrala jeho.

Jedna z teorií, kterou nikdy nikdo už ani nevyvrátí, ani nepotvrdí, je ta, že Václav viděl v mladším bratrovi nebezpečí (a to mohl vidět i bez toho, že Boleslav by nějak mimořádně stál o funkci, prostě podezíravost a nedůvěra mohla být Václavovou ryze osobní vlastností) a chystal se ho odstranit. Boleslav tedy jednal v podstatě v sebeobraně.

Když jsem tuhle teorii četl, překvapila mě, ale považuji ji za docela dobře možnou. A kdyby Václav svůj záměr realizoval, tedy kdyby Boleslav byl odstraněný, možná by si církev za svatého vybrale zrovna jeho. Prohlásila by, že to se státem a s vírou myslel dobře a že v důsledku těchto snah byl násilně umlčen svým bratrem Václavem Ukrutným.

Důležité bylo mít svatého patrona země. Zda to bude Venca nebo Bolek, to bylo fuk. Prostě kdo bude zabit, ten bude pod jakoukoli záminkou a za cenu jakýchkoli překruicování fakatů prohlášen za mučedníka, aby mohl být prohlášen za svatého, a tudíž i za patrona země, jehož posmrtným prostřednictvím bude církev provádět svou politiku v příslušné zemi.

3 2
možnosti
MZ

Můj názor je že jste blízko k pravdě. Historických pramenů z té doby je málo, kronikáři vkládali do psaného textu své dojmy a pocity. Že to mohl být boj o moc mezi bráchama je pravděpodobné.

3 0
možnosti
KD

nazyvat ozralu Zemana panem, to je odvazne, jinak zajimavy blog

1 0
možnosti
MV

M97i28l81a59n 54V76i45k

27. 9. 2020 17:09

A nějaký Doležal je co??

1 0
možnosti
Foto

Máte v tom chybičku. Stalo se 28. září 929.

Jinak řečeno, na příslušné kulaté výročí se můžeme těšit daleko dříve, než si myslíte.

0 0
možnosti
JM

Není to jisté, ale antropologické výzkumy pana Vlčka opravdu dávají roku 929 za pravdu. A už více let je blokován výzkum kosterních pozůstatků prvních Premyslovců. Zřejmě proto, že by někteří autoři mohli zahodit svou celoživotní práci.

8 0
možnosti
JP

J10a86n 94P82a59v59l87í12k

27. 9. 2020 10:59

Státní svátky jsou do jisté míry symbolem státní ideologie. Legenda sv. Václavovi připisuje ctnosti, jakými jsou láska k bližnímu, milosrdenství, pokora, což je poselství, které stát přijímá na úkor akcentu na sílu a velikost.

Další odkazem Václava je přihlášení se k západoevropskému křesťanství, k univerzální církvi a Svaté říši římské. Dnes máme v podobném kontextu instituce jako EU a NATO.

6 0
možnosti
JS

Dovolím si podotknout, že za protektorátu existovalo vyznamenání svatováclavskou orlicí nebo jak se to jmenovalo.

1 2
možnosti
Foto

To jen dokumentuje skutečnost, jak snadné si je z nějaké legendy, mající historický základ,vzít to, co se komu hodí.

6 0
možnosti
MM

Takový pan Okamura dává za příkladného vlastence sv. Václava, ale z dnešního hlediska to byl vlastně eurohujer. :-)

4 0
možnosti