Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

A já za milou návštěvu. Krásný večer, Horste. :-)R^

0 0
možnosti

Dani, já si odjakživa pletla jadeit a nefrit - ale oba se mi moc líbily. V Číně je to asi vážně posedlost - viděla jsem svého času na toto téma dokument, tam se odehrávají takové "pouliční burzy" - prostě jak na trhu, ale ti, co prodávají i kupují jsou na kvalitu kamenů vážně odborníky. I bez krámků, prostě chodí po ulici s klenotnickou lupou a obchodují. Je to nezvyklé a zajímavé. Dík za článek, zase jsem se potěšila - a přeji příjemné úterý, plné krásně olivově zelených jadeitů :-).

1 0
možnosti
DT

Jsem moc ráda, že se vám líbilo, Dani. :-) Takové doku z dalekých zemí se mi také moc líbí. Je to skvělé - dnes můžeme být takovým způsobem všudě, nemusíme tam ani jezdit.

Přeju krásný den, díky za milou návštěvu, ať se vám daří. :-)R^

1 0
možnosti
Foto

R^Pračlověk to neřešil, používal, co funguje.:-) Nějaký jadeit jsme měli za "šutrového" období doma. Ono teda i spoustu jiných.;-D

0 0
možnosti
DT

R^ Třeba v některých z dalších blogů ty kameny ještě budou, ty, co jste měli doma. R^ Krásný den a díky za milou návštěvu.

1 0
možnosti
Foto

Vzhledem k tomu, že se zabýváte jak mineralogií, taky mýtickým a mystickým užitím, bylo by asi dobře, abyste věci pojmenovávala správně a nezavádějícím způsobem.

"Jade je kámen, který byl obdivován v Asii už před 7000 lety."

Toto je nepřesné.

Dělá to dojem, že jde o jeden druh kamene. Navíc, když ještě do článku umístíte markantní foto jadeitu, dělá to dojem, že používáte pro jadeit jakýsi zahraniční výraz.

Sice vše v článku velmi hezky dovysvětlujete (a za to Vám právem patří karma), nicméně v dnešní povrchní době by bylo asi lepší, kdybyste se vyjadřovala hned od počátku jednoznačně a přesněji.

Protože i přes dovysvětlení, jste vlastně "jade" nedefinovala přesným způsobem.

0 0
možnosti

No já nevím, neměla jsem pocit, že když autorka mluví o jade, jako o jadeitu, že nerozumím přesně česky výrazu. Ono psát blogy, to je vždycky kompromis. Když budete pane Martine vědecky přesný a akurátní, možná blog nikdo nebude číst. Když zase přeženete vstřícnost vůči čtenáři, vystavujete se podobným kritikám, jako tu čtu od Vás. Myslím, že paní Dana má v tomto docela vyvážený způsob psaní. Mně tedy její články baví moc - a s ohledem na čtenost a karmu, myslím, že nejsem sama. Asi by to chtělo, někdy to jako bloger zkusit. Věřte mi pane Martine, není to vůbec snadné. Jinak přeji hezké úterý a mnoho pěkných chvil nad blogy Dany Tenzler.

2 0
možnosti
Foto

Díky za další zajímavý článek. Dozvěděl jsem se něco nového.

Jade je skutečně velmi zajímavý. V Nizozemsku byl a stále ještě je populární především díky imigrantům z Indonésie a Nizozemcům, kteří se vrátili z Indonésie po vyhlášení její samostatnosti.

1 0
možnosti
DT

R^ Ten kámen si obdiv zaslouží. R^ Krásný den, Jaroslave a díky za návštěvu.

1 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,68
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.