Diskuse
Povinné dýško je nesmysl
Děkujeme za pochopení.
J10a81k83u77b 80K15n27e32c91h86t39o36v64s33k38ý
Bohužel zapomíná se na to že spropitné by mělo odrážet příjmy hosta. Když někdo pracuje za výdělky třeba kolem min. mzdy, tak je 10 procent opravdu hodně.
J90a94n 19R68á62ž
Buďme realisté: Když někdo pracuje za výdělky kolem min. mzdy tak obvykle nemá na to, aby chodil do hospody s obsluhou často a když tam jde, tak účet není tak velký, aby ho deset procent nějak položilo na lopatky.
Praxe: V podnicích, kam chodí lidé s nízkými příjmy, tvoří spropitné spíše zarovnání účtované částky do pět až deset korun, než dorovnání na stokoruny jako v podnicích vyšší kategorie nebo i na pětisetkoruny v podnicích nejvyšší cenové kategorie.
J63a36n 86Č74u80p
A musím dávat dýško při platbě v autobuse, v obchodě, policajtovi při pokutě, ....? Ne? Tak proč pinklovi?
R76i96c15h88a46r97d 85P24o50l71á12š33e13k
nepíše se pinkl, ale pingl. Jinak douhlas.
P97e85t73r 35K17e88i71s88l21e30r
Podniku, který by požadoval povinné dýško, bych se velkým obloukem vyhnul. Dýško dávám a rád těm, kteří si to zaslouží a s jejichž prací jsem spokojen.
M90a50r88t56i38n 87K61a23v17k13a
V USA personál samozřejmě dýško, tip, požaduje, ale když člověk není spokojen s obsluhou, tak dýško dávat nemusí a také jsem jej párkrát nedal.
Nicméně na druhou stranu dýško člověk dává, když je obsluha příjemná, ochotná, nevtíravá, což třeba v těch USA jsou servírky až vlezlé jen proto aby dostaly dýško.
Co se týče dýška, tak číšník, servírka vykonávají svojí práci, za kterou jsou placení. Dýško je vlastně jen bonus od zákazníka a ten bonus by neměl být samozřejmý.
Další problém je, že mnozí číšnici, servírky, ale i kuchaři jsou placeni tak, že mají minimální mzdu a zbytek dostávají bokem, tedy na černo. Takže peníze na výplaty jsou, ale majitelům se nechce platit nesmyslně vysoké odvody, Což chápu, protože sociální stát je nenažraný.
J11a82k98u37b 84K92n11e25c85h92t30o14v86s96k32ý
S tou minimální mzdou to neplatí zas tak moc všude. Je to hodně zveličované.
F94i36l56i46p 24V84r68a55c15o64v10s88k69ý
Dobrý den, jako zákazník máte samozřejmě pravdu... Na obranu toho oboru jen mohu říct, že nynější provozovatelé restauraci v drtivé většině nejsou titíž kdo pokřivili trh. To se stalo už kdysi dávno. Tak se nyní počítá s tím, že platy servisu uhradí spokojený zákazník. Ovšem, pokud chcete platit personál alespon trochu slušně a hlavně poctivě ( nic na černo apod.) jste hned o něco dražší než konkurence a právě zákazník je první kdo Vám to vyčte ( osobní zkušenost).
M62a37r64t98i32n 29K97a58v88k41a
Filipe, se ženou chodíme ve Valmezu do restaurace, kde za večeři ve dvou necháte kolem tisícikoruny. Což si myslím, že je slušná cena. Jmenovat restauraci nebudu, protože majitel je můj kamarád, ale kuchaři tam mají kolem 35 tisíc plat a nejnižší nástupní plat servírky je 26 tisíc korun. Na ValMez vynikající a přesto během oběda má tato restaurace měsíčku kolem 130 - 150 korun.
- Počet článků 89
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2332x
Seznam rubrik
- Lidé a život
- Knajpy a šenky
- Svět byznysu
- Mediální rybník
- Politický cirkus
- Planeta knih
- Nastavené zrcadlo
- Dekatvíty