Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LT

Dlouho, dlouho jsem přemýšlel, zda po včerejších i dnešních článcích vůbec reagovat, ale přesto myslím, že pan Ziegler nebyl ve svém výčtu naprosto přesný.

Mohli bychom se bavit o tom, zda podnikatel se nebál postavit na vlastní nohy, zatímco zřejmě zaměstnance tento strach má. Na druhou stranu, představme si na chvíli situaci, kdy by se tedy většina "nebála" postavit na vlastní nohy. Myslím, že tušíte, kam tím mířím.

Narozdíl od zaměstnanců nemá garantovaný měsíční příjem. Ano, to je pravda. Na druhou stranu, znám spoustu podnikatelů, kteří když nastává krize tak okamžitě snižuji platy svým zaměstnancům, jen aby oni ještě chvíli mohli žít tak, jak před krizí. Ale uznávám, na každý je takový. Ano, jsou i podnikatelé, kteří se naopak snaží udržet mzdy dokud to jde. Věřím, že ti si plnou podporu zaslouží.

Nemají placenou nemocenskou. Částečně je to špatný argument. Pokud si OSVČ platí účast na nemocenském pojištění, pak samozřejmě na nemocenskou má nárok. Pokud si účast neplatí, je logické, že nárok nemá. Pokud pan Ziegler myslel těch prvních 14 dní, to ovšem není nemocenská, ale náhrada mzdy, kterou platí zaměstnavatel. A ano, na to OSVČ nárok nemá. Bohužel.

Nemají nárok na dovolenou. Diskutabilní. Šikovný podnikatel nemá většinou problém si dovolenou zařídit a to dokonce tak, aby mu termín naprosto pasoval. Narozdíl od zaměstnance, který sice má nárok na dovolenou dle zákona, ovšem čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. Takže zaměstnanec sice má nárok na dovolenou, ale nemusí ji vůbec dostat tak, aby mu vyhovovala.

Komentovat časté neplacení faktur opravdu nebudu, snad jen tím, že dle mých zkušeností má větší problém fakturu včas zaplatit velká firma, jak malý podnikatel. Aneb hláška my potřebujeme dodavatele, který nám s fakturou počká i tři měsíce mne baví ještě dodnes.

5 0
možnosti
JK

Jako celoživotní OSVČ nemá, při pohledu na svůj stav, nasazeny růžové brýle. Spousta živnostníků šidí stát, kde může.

Což je špatně - ale vzhledem k tomu, kolik zaměstnanců šidí svého zaměstnavatele, je to logické. Morální vlastnosti v populaci jsou rozprostřeny stejně mezi podnikatele i zaměstnance.

Fakt je, že zaměstnancům odbory vydupaly takové podmínky, že - i když se mi to osobně trochu příčí - rozumím tomu, že nyní řveme i my živnostníci.

Ideální by byl o pár stupňů tvrdší kapitalismus. Podnikatelům nic, hlavně žádné dotace. Zaměstnancům zkrouhnout např. NESMYSL s nemocenskou od prvního dne, zjednodušit propuštění líných lemplů a pod.

Jenže do toho se ve skutečnosti nikomu z politiků nechce, z toho hlasy nekoukají.

4 1
možnosti
JD

Malá připomínka, důchodci a studenti nejezdí zdarma.

9 0
možnosti
JK

Vládní návrh je špatný svou nekonkrétností - co považuje za příjem nikdo pořádně neví. Zásadní problém je pak porovnání 2019:2020. Protože drtivá většina z OSVČ pocítí propad drtivě až v dubnu, květnu.

Vládní návrh je LUXUSNÍ proti tomu, jakou podporu chystá podnikajícím Slovensko. Tam má dostat OSVČ cca 15000Kč při poklesu tržeb o 80%!!!

Návrh ODS je čirý "babišovský" populismus, prachsprostá snaha koupit si jednu skupinu. Babiš si koupil hodně důchodců, teď chce koupit učitele. Tak modří ptáci chtějí OSVČ. Zcela nelogicky chce ODS dát podporu "všem". Přitom právě ODS vždy trvala u všemožných podpor na adresnosti - což je správné.

Nelíbí se mi, že máme vůbec nějakou podporu dostat, ale kdy vidím, co si v posledních 20ti letech vyřvali odboráři pro zaměstnance, a taky to brali vždy hlava/nehlava....:-/

Možná by podpora pro OSVČ měla reflektovat daně z příjmu třeba za poslední 3-5 let. Zprůměrovat, vyplácet min. 6, max 50 tisíc.

2 0
možnosti
JF

J39i59ř90í 44F61o60g24e47l

2. 4. 2020 18:47

Nevím proč by měl dostat třeba ten živnostník, který má jen živnostenský list a nepodniká.

2 0
možnosti
JK

A má? Někde tady v diskuzi jsem četl, že i návrh ODS počítá s min. obratem 180 tisíc za uplynulý rok.

3 0
možnosti
JD

Kolik má dostat ta kadeřnice ze Zlína, která se hned šla nahlásit na pracák a ten jí vypočítal podporu necelých 5 tisíc. Kolik asi tak odvádí? ;-€

7 0
možnosti
Foto

Pokud to ještě nedělá aspoň jeden rok, tedy nepodávala ještě daňové přiznání, tak se to počítá asi jako 0,2 násobek průměrné mzdy a pak to může vyjít takto nízká částka.

3 0
možnosti
  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,19
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz