Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SD

Perfektni, srozumitelne napsano. Napisu jen tolik, mnohdy staci pouzivat jen selsky rozum. V dobe epidemii, ktere postihly lidstvo, vzdy byly dany nejake restriktivni opatreni, ktere vedly k zastaveni jejich sireni. Co dnesnim lidem chybi? Historicka zkusenost, oni si nepamatuji zadnou takovou situaci, kdy by je nekdo omezil. A pokud by tyto restrikce nebyly a nechalo se to bez nich, budou brblat stejni lide, kteri brblaji dnes.

1 1
možnosti
AV

Já nevím... mně selský rozum říká, že prostě nejde strávit týdny a zřejmě i měsíce tím, že budu "sedět doma na zadku".

A to říkám jako někdo, komu fakt nemůže ani autorka nic vytknout - mám "houmofís", dům se zahradou, a bydlím v dosahu rozvážkových služeb takže jsem za posledních čtrnáct dní byla venku jednou asi deset minut v drogerii, kam jsem přijela vlastním autem.

Ale lidi z bytů prostě musí ven, jinak se jich část zblázní a u zbytku odejde i ta imunita, co zatím snad přirozeně mají.

Hranice mezi rozumnou a smysluplnou opatrností a úplnou magořinou se dnes dost těžko přesně vymezuje, ale v okamžiku, kdy začnu uvažovat o tom, že lidi, co si vyjedou na kole potenciálně ohrožují záchranný systém tak moc, že chudáci záchranáři se pak kvůli nim možná ani nepomilují se ženou... tady už mi přijde, že ta hranice překročena byla.

Nicméně současná doba je fakt náročná a aspoň trochu z toho hrabe už zřejmě každému...

1 1
možnosti
JS

Máte pravdu, nic takového nejde dodržovat donekonečna, proto se pracuje na jiných systémech sledování nemocných. Ekonomicky ani psychicky tohle není dlouhodobě udržitelné. Tu počáteční zpátečku to ale chtělo, zatím nikdo neví tolik, aby mohl celou záležitost pustit ze řetězu. Teď se ovšem teprve uvidí, jak dokážeme situaci zvládat. Přijdou mnohem složitější opatření, jak se z toho šoku pomalu probudit. Jsem pyšná na naše lidi, že se dokázali semknout, pomáhat si a být disciplinovaní ( alespoň velká část z nich), protože jinde to tak vždy není, ale bojím se, že to není na dlouho. Prachy sice nejsou k ničemu, když vám chybí zdraví, ale bez nich to také nejde a bude ta sounáležitost s těmi, kdo díky situaci budou mít dlouhodobé potíže, dostatečná? Tam vidím tu nejhorší ponorku, čert vem pár dní za dveřmi bytu.

0 0
možnosti
AV

Jasně. Myslím, že "zpátečka" ve formě zavření míst, kde se shromažďují kvanta cizích lidí - divadla, obchody, atd. plus celková opatrnost a omezení jsou namístě.

Ovšem myšlenky jako "vy si na lavičce sundáte roušku, vypijete pivo, poprskáte ji viry a pak si na ni sedne senior a ten umře a vy ho budete mít na svědomí" - to už je snad hysterie dotažená ad absurdum.

1 0
možnosti
Foto

Aleno, já si to nemyslím. Ten virus je opravdu hodně přenosný. Vezmětěé si, že studie ukazují, že na pevném povrchu setrvávají i několik hodin. Možná máte pravdu a hysterie je přehnaná. Ale - když se zamyslíte nad nějakým konkrétním starším nebo nemocným člověkem ve svém okolí - vezmete si ho na svědomí? Risknete to? Ne jako teoretickou možnost, ale jako ovlivnění životního příběhu někoho konkrétního ze svého okolí, někoho, koho potkáváte cestou ráno pro rohlíky. Já budu třeba raději opatrná, i za cenu svého nepohodí nebo toho, že je to hysterie ad absurdum. Protože - má moje ego a moje přesvědčení o vlastní neomylnosti v případě mého omylu cenu lidského života?

0 0
možnosti
AV

Už jste někdy v životě řídila auto? A riskla jste to, že váš omyl může stát někoho život?

Na téhle úrovni jsou vaše aktuální argumenty.

Jak jsem řekla - já se současnými nařízeními z 99% souhlasím a díky vhodné konstelaci je dodržuju snad na stopadesát procent. Ale váš způsob přemýšlení (co když si někde sundám roušku a pak tam za pár hodin půjde senior) je prostě šílený.

Ale až tak moc se nedivím, ta současná atmosféra má vliv na každého.

Moc toho tady spolu nenadiskutujeme.. Přečtěte si to po sobě za rok.

Jsem přesvědčena, že tou dobou v tom budete vidět to, co já teď.... nebo budete v péči psychiatra, to taky nelze vyloučit.

Neberte to, prosím, útočně. Jak leze karanténa lidem na mozek, je vidět na každém kroku, nejste výjimka. Ale buď si to trochu srovnáte (třeba tím, že až bude zas hezky, si vyjdete někam do přírody), nebo se z toho "panebože, co když... " zblázníte dřív, než to skončí.

0 0
možnosti
JS

Opravdu si chodíte dávat pivo na lavičku a pak na ni prskáte? Chápu, že to měl být nějaký absurdní příklad, jen mě to trochu rozesmálo, protože tohle chování asi není moc hezké ani mimo epidemii ;-) Ne, vážně, ono už teď se mnoho lidí v pravidlech, co je a není rizikové nevyzná, proto není mnoho výjimek, které by lákaly k příliš častému porušování. Člověk by neměl být hysterický, ale přesto by se měl chovat rozumně. Jenže pro každého je ta hranice trochu jinde, proto se stanovila obecná nařízení. Ohrožené nejsou jen starší ročníky. Mezi námi je mnoho mladých lidí, kteří trpí nějakou nemocí, která jim snižuje imunitu, ale nevyřazuje je z produktivního života. Mohou to být nemoci časté i vzácné, někdy tu náchylnost způsobují léky, které užívají, jindy nemoc samotná ( např. diabetes, hypertenze, revmatoidní artritida, sarkoidóza, astma, transplantace atd.) Nepoznáte je, do žádného speciálního programu nepatří, chodí do práce nebo jsou školou povinní, mají rodiny... pohybují se v rizikovém prostředí, protože žijí normálním životem.

1 0
možnosti
SD

Vidite, mam homeofice, bydlim na samote u lesa, nakupovat chodim 1x tydne pro svou rodinu vcetne rodicu meho muze, kteri jsou v kategorii 80 a vys. Je to jedina doba, kdy nosim rousku, chodim na prochazky do lesa a rousku nenosim, protoze ji nepotrebuji. Stejnou moznost jit na prochazku maji vsichni, asi budou mit rousku, ale krome tech, co jsou v narizene karantene, nikdo nebrani jit na 20-60 minut projit, je to i doporucovano. No a k tem zachranarum, kazdy partner hasice, zdravotniku, policistu a vojaku s tim zije kazdy den jejich sluzby, nikdy nevite, co se muze stat. Nejsou to bezpecna povolani. Pisu to jako manzelka byvaleho profihasice s 30lety sluzby. Proste partneri techto lidi si berou do manzelstvi i toto riziko.

0 0
možnosti
  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4257x
Geoložka, běžkyně, triatlonistka a tanečnice flamenka s rozvinutým smyslem pro hédonismus.

Autorka knih "Z lehu k běhu" a "Vánoce na sádle a jiné trable". Redaktorka časopisu Cosmopolitan.

Principiální odpůrkyně pitomců všeho druhu a propagátorka užívání zdravého rozumu ve všech aspektech lidského života.

www.pivaruvpruvodcegalaxii.cz

https://www.facebook.com/barboratopinkovaspisovatelka/

http://www.vecizpolicky.cz