Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RS

R74u58d85a 25S55l89a23v24í68k

27. 3. 2020 17:33

Platit ušlý zisk je nesmysl, ale má mít povinnost zaplatit škodu vzniklou přímo v důsledku nouzového opatření.

6 1
možnosti
Foto

Pane autore, něco je asi špatně. Pan Chmelík Vám dal karmu. Zkuste se zamyslet.;-D

3 11
možnosti
SB

Prostě pan Chmelík není jako vy. Když vy si někoho zaškatulkujete do přihrádky "má jiné názory", tak se do něj navážíte, popřípadě mu dáváte mínus zcela automaticky.

Pan Chmelík zřejmě bude člověk, který je schopem ojediněle souhlasit i s takovými lidmi, s kterými většinou nesouhlasí.

Prostě to nebere šmahem, jako vy, nýbrž případ od případu.

23 2
možnosti
PC

Pane Turnere, poprvé Vám dávám karmu R^R^.

9 1
možnosti
Foto

Když stát vytváří prostředí, kde se lidé mají "dobře" a utrácí vydělané peníze a kde podnikatelé díky tomu mají velké zisky ... státu platí jen to, co musí. Když ale mají ztráty, chtějí, aby jim je stát nahradil, a to včetně toho, co by možná vydělali. Když zaměstnanec přijde o práci, dostane peníze od úřadu práce v nějaké maximální výšce, bez ohledu na to, kolik by vydělával, kdyby o práci nepřišel. Na druhou stranu lhal bych, kdybych tvrdil, že mi není líto mnoha drobných OSVČ včetně toho, že dost je jich nuceno pracovat ve Schwartz systému.

Navíc tedy ... ušlý zisk nerovná se škoda. Nikde na světě. A škoda se nedá počítat rozdílem mezi stavem po plošných opatřeních a standardním stavem...ale stavem, jaký by pravděpodobně nastal bez plošných opatření po neregulovaném vypuknutí epidemie...Krom toho, že tohle nějak namodelovat bude problém, tak se od toho bude odečítat vše, co pro OSVČ pro změnu stát zvýhodnil (už něco málo jako základ schválili, že), protože není možné, aby stát platil dvakrát.

Takže složité řešit a prokázat škodu pouze na základě stávajících zákonů bude tak jako tak...větší váhu než nějaká teoretická možnost náhrady škody (škody, ne ušlého zisku) budou mít právě ty přímo schvalované náhrady...

Co mi ale hlava bere už hůř. Neměla by to být "levice", kdo chce něco od státu? Třeba trojnásobek platu pro zaměstnance, co suplují najednou školní jídelnu a učitelský sbor a pak dělají ještě svou práci? Jen řečnická otázka, co má ukázat ty nesmysly, létající v éteru. Vážně si například restauratéři myslí, že kdyby nepřišla plošná opatření a vypukla tu "Lombardie,Madrid, Londýn, New York", že by jim dál běžely kšefty? Cestovky by také měly plno? Cestujících s mobily na místa, kde si budou fotit vojenské konvoje s mrtvými, bo místní krematoria nestíhají? Ten průser je fakt všeobecný a já věřím, že stát udělá maximum tak, jako jiné státy kolem nás, potřebuje zaměstnance i podnikatele. Ale ne všichni přežijí ... tak také ne všechny podniky "přežijí"...

31 3
možnosti
Foto

co je to Schwartz systém?

Asi myslíte zcela obyčejně česky znějící Švarc systém podle podnikatele Miroslava Švarce co s tím začal. Nesnažte se být ve všem světový.

1 2
možnosti
Foto

Nevím, jestli je Pohlreich ten pravý, kdo křičí po náhradě ušlého zisku. Díky svěmu jménu získal nové zakázky na dodávky jídel pro hasiče a záchranné složky. Jeho kuchaři tímto mají práci stále a číšníci mohou jídlo rozvážet, takže je na tom rozhodně lépe než živnostníci v oblasti cestovního ruchu, hotelů či dopravců.

10 4
možnosti
PC

No, pane Petříku,R^

vlastně všichni, kteří v současné době, kdy jsme stále ještě na počátku zoufalého stavu, řeší zase jen a jen peníze a zisk, jsou dle mého cynici, kteří si MOŽNÁ uvědomí lidské priority, až jim samotným (nebo jejich příbuzným) zdraví vypoví.

5 0
možnosti
RK

R70a25d33e86k 73K96o81h39u70t

27. 3. 2020 15:58

Tak já nevím. Co tak sleduji na našem městě, tak firmy většinou jedou. Tedy ty výrobní, stavební. Ale mohu se mýlit. Nevidím do všech. Pan majitel firmy ve které dělám zavedl práci z domova u těch, co k tomu měli podmínky, aby snížil riziko nakažení. No už ji zrušil a nutí lidi chodit do zaměstnání a setkávat se i s takovými, co na nějakou ochranu okolí kašlou buď úplně nebo částečně. Nebylo to kvůli tomu, že by zjistil, že lidi doma nedělají. Jen kvůli tomu že prý nebude neustále poslouchat, že někdo je doma a někdo ne. No a pokud se mu nakonec nákaza rozleze po celé firmě, tak bude spokojený, jak bude moci to komplet zavřít a nebude mu nikdo dělat ani z toho domova...

2 0
možnosti
PA

P94e56t82r 83A88g16u84l49á56r

27. 3. 2020 15:06

Je smutné, že máte chybu hned v perexu. Vláda nevydává nařízení, kterými by omezovala restauratéry. Nařízení vlády je prováděcí předpis k zákonu. Ty vláda vydala za poslední měsíc asi dva, které souvisí se SARS-2-nCOV. Jeden se týká disribuce léčiv, druhý omezení přeshraničního obchodu sledovaného zboží. Nic co by souviselo s provozem restaurací.

0 0
možnosti
EH

Po krizi ráda podpořím podnikatele tím, že budu využívat jejich služby. Podpořím ty OSVČ, jejichž služby mě zajímají. Odmítám dávat část své výplaty pro živnosti typu narovnávání čaker a kurzy osobního rozvoje.

Myslím, že tak byl nastavený kapitalismus, ne? Když je příležitost na trhu, chop se ji. Když se příležitost ztratí, chop se jiné příležitosti nebo zanikni. Tady by OSVČ chtěli výdělky jako v USA a k tomu komunistické jistoty.

Tahle krize zase ukazuje, že nemáme žádnou pravici, protože opozice se odhalila jako socialistická podpora své voličské báze. ;-D

53 6
možnosti
SB

Přesně tak!

Je mi líto podnikatelů, kteří na tom tratí, ale s podnikáním bylo vždy spojené určité riziko. Dokonce i slovní spojení "riziko podnikání" vešlo natolik do obecného jazyka, že se používá i v případě, že o podnikání vůbec nejde ("Jel jsem na hory, ale celý týden bylo špatné počastí. Kdybych místo toho chodil do práce, mohl jsem si ušetřit týden dovolené a v létě bych si to mohl užít lépe. No, ale to se v zimě může v horách stát kdykoli. To už je takové riziko podnikání.")

Ono opravdu nelze mít výhody podnikatelů a zároveň to mít bez rizika.

8 1
možnosti
Foto

Obecně s vámi souhlasím, až na jedno - všechny státy krize nějakým způsobem postihne, mám však dojem, že paradoxně nejlépe z toho nakonec vyjde Čína.

6 0
možnosti
EH

Nás zase stáhne ke dnu USA jako pokaždé.

1 14
možnosti
KP

S vaším blogem souhlas a karma. Jsem již starší ročník a tak jsem zažil čas budování socialismu s řídícím heslem " každému dle jeho zásluh" . V listopadu 1989 jsme si vyzvonili změnu a začali si zvykat na heslo " každému dle jeho schopností", v kombinaci s heslem " urvi co můžeš! a " člověk člověku vlkem". Dnes čelíme dříve nepoznané hrozbě a dle řady z nás bychom se měli řídit heslem " každému dle jeho potřeb" , o kterém jsme se ve škole učili. že je cílem komunismu.

Kdyby nebyla situace tak tragická, bylo by to k pousmání.

15 1
možnosti
VS

Dovolil bych si drobnou polemiku...

"budování socialismu s řídícím heslem " každému dle jeho zásluh" "

Když pomineme, že heslo bylo jiné a níže ho zmiňujete, avšak jej zasazujete do jiné doby, chtěl bych se zeptat. V té době byl skutečně placen geniální chemik "dle zásluh"? Kdo si v té době vydělal víc? Stavební dělník, nebo projektant (porovnejme odpovědnost, získaný skillset a hlavně cestu k němu)?

Skutečně se dostalo "každému dle jeho zásluh"?

"začali si zvykat na heslo " každému dle jeho schopností" "

Opravdu? Po r. 89 byla vyplácena mzda na základě toho, "čeho je kdo schopen", nebo na základě toho, "co kdo a jak udělá"?

"v kombinaci s heslem " urvi co můžeš!"

Vy znáte jakéhokoli člověka, který by řekl "hele, já už nechci přidat na výplatě/důchodu, já už mám dost"? Proč se toto heslo přisuzuje jen těm, kteří mají víc, než jiní?

dle řady z nás bychom se měli řídit heslem " každému dle jeho potřeb"

Opět mi to nesedí... Osobně to vidím tak, že dle jedněch bychom se měli řídit zákonem, který státu ukládá sanovat škody (nikoli zisky) způsobené jím vyhlášeným nouzovým stavem a druhými, kteří už ne nemohou dočkat, až podnikatelé ekonomicky zaklepou bačkorama a jsou schopni tuto situaci přirovnat k čemukoli, hlavně aby nebyla vyplacena koruna...

0 0
možnosti