Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KV

Pravdou je, že pražské povstání bylo úspěšné jen díky sovětské a americké ofenzívě. Většina německé posádky celkem rozumně usoudila, že situace je beznadějná a utekla vstříc americkému zajetí. V podstatě tu zůstali jen ti, pro které to nebylo řešením. Tedy jednotky SS, které neměly dobrou pověst ani u Američanů a Banderovci, což byli sovětští přeběhlíci k Hitlerovi a které také nic hezkého nečekalo. Ovšem stavět těmto lidem pomníky, je už poněkud příliš.

7 9
možnosti
JH

J73i19ř29í 43H56o67l66ý

15. 8. 2019 11:38

Když už v roce 1945 byli Američani v Plzni tak je škoda, že rovnou tu Ruskou sebranku nevypakovali. Jak navrhoval gen. Patton.

Škoda.

14 5
možnosti
Foto

Na to prostě neměli

2 3
možnosti
IM

I37v16a70n 60M73i78n50á22ř

15. 8. 2019 10:58

Osud vlasovců byl smutně tragický. Přestože věděli, že je Stalinská moc dostihne, neváhali pro Prahu nasazovat vlastní životy. Dá se bez přehánění říci, že druhý sled vojska, vedený Koněvem .. jen "slízl smetanu".

15 5
možnosti
PV

OK ale kdyby Němci vyhrávaly jako do 1942 tak Vlasovci v Praze proti Němcům nebojovali. osvobození Prahy by nebylo bez bojů předtím a 90% německých vojáků padlo na východní frontě.....

1 0
možnosti
MN

Byl jsem svědek té doby a bohužel článek je takový, že se musím divit.

Vlasovci, kteří se chovali jak se chovali, se naposledy pokusili otočit před příchodem Rusů a na povstání se část z nich podílela.

Snad si někdo nemyslí, že by Němci odešli, kdyby nevěděli, že se blíží Rudá armáda, které se fanaticky báli?

Zkusme nepřekrucovat dějiny.

Němci začali válku, kterou prohráli. To je skutečnost.

Z tohoto faktu vyplynuly některé skutečnosti, které trvají dodnes, na příklad změny hranic a další.

13 6
možnosti
PM

P17e60t40r 44M65u22n44z50a92r

15. 8. 2019 13:25

Tak pokud si hrajeme na "kdyby" tak samozřejmě by bylo nejlepší kdyby SSSR povolilo osvobodit Prahu Američanům. Ale skutečnost je taková jaká je.

5 0
možnosti
LH

Zatímco Čech se bude "plácat" v deskách,mohylách a pomnících, Němec s Rusem si postaví plynovod a otevřou automobilku.

Tak tomu bylo, je a bude,

8 0
možnosti
Foto

Karma, Honzo. Jsem rád, že se už konečně i na některých školách začíná věnovat čas v dějepravě období 30. a 40. let 20. století, kdy se konečně začíná zmiňovat tzv. "rusko-finská válka" (tedy nic jiného, než pokus o anexi nezávislého státu), pakt Molotov-Ribbentrop, rozdělení Polska mezi Německo a Rusko a osvobození Prahy, o kterém píšeš.

Pravda může mít někdy docela problém vyjít na světlo.

18 4
možnosti
JC

J40i50r87i 80C54e88e

15. 8. 2019 17:12

Když už opětovně zmiňujete vzdělání, tak si jej doplňte v tom smyslu, jakým způsobem byli "Vlasovci" používáni RSHA a SD při provokacích a protipartyzánských operacích na území Protektorátu a Slovenského štátu.

A když už zmiňujete 30. léta, tak si zopakujte, co přinesla tzv. politika appeasmentu a co předcházelo paktu Molotov-Riebbentrop.

Dobře to popisuje Winston Churchill v prvním svazku svého díla II. světová válka - Blížící se bouře.

Toho ani vy nebudete ovlivňovat ze "sovětského výkladu dějin".

3 4
možnosti
SN

:-)......Pane renomovaný spisovateli! Píšu to už po sté! Kdyby nebylo miliony padlých Rusů, ať už museli útočit pod pistolemi těch, kteří hlídali aby necouvli, kdyby nebylo Stalingradu, kdyby nebyli mrtví hladem v obléhaném Leningradu, tak byste se nikdy nenarodil, protože Vaši rodiče by podle plánů německého Hitlera, které Vy vlastně stavíte do role neviňátek, které za nic nemohou, tak byste se nikdy nenarodil a nepěl tu oslavné ódy na Vlasovce, jejichž podíl na osvobození Prahy nepopírám.

,Já jsem válku zažil, tu hrůzu byste měl prožít i Vy, pak byste psal jinak ! RvRvRv

14 19
možnosti
Foto

Ale hlavně byste po válce nemohl socialisticky jásat. A to by bylo neštěstí.

20 6
možnosti
Foto

Karma ! BIS ve své výroční zprávě upozornila na nevhodné přijímání ruského výkladu dějin v českých školách. Mýtus o osvobození Československa Rudou 9.5.1945 k tomuto výkladu patří a dodnes slouží jako nástroj citového a politického vydírání našeho státu ze strany Ruska.

15 3
možnosti
MV

Mě toto nahlížení na historii docela vadí - to se budeme tvářit, že sovětská armáda neosvobodila Prahu, protože ve vnitřní Praze padlo pouze 30 sovětských vojáků? A jak budeme pohlížet na osvobození západních Čech americkou armádou? Byla třeba osvobozená Plzeň?

Pražské povstání vypuklo v době, kdy bylo Německo díky spojeneckým armádám sražené na kolena. Každopádně když chodím v Praze a vidím cedulky se jmény mrtvých, připomínám si, jak strašné oběti 2. světová válka přinesla.

10 0
možnosti
DR

Bohužel, to je dneska takový módní demokratický trend. Vynořila se spousta různých "historiků" a každý si tu svoji historickou pravdu vykládá samozřejmě po svém, k obrazu svému. A podle toho to taky tak vypadá.

2 1
možnosti
  • Počet článků 3319
  • Celková karma 25,90
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz