Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Aaaj, Biomatky. Myslím, že z restaurací vyhánějí i hosty. Některé. Mne.

8 0
možnosti
PS

"Nová doba"...

1 0
možnosti
VS

Jo a ještě k tomu focení. V jedné na pohled lepší restauraci jsme dostali deserty a chtěli jsme se do nich pustit a servírka se zeptala: "Vy si to nevyfotíte? To si tady všichni fotí.." na chvilku jsem zamrzla a nevěděla, co na tohle říct.

4 0
možnosti
VS

" Vy milí hosté? Pokud jste se v těchto pěti kategoriích poznali, zamyslete se nad sebou.

Ono by se vám totiž mohlo stát, že vás časem nebude mít kdo obsloužit."

Myslím, že je to přesně naopak. Číšníci, kteří nechápou, jak se mají chovat ve službách, za časem nebudou mít koho obsloužit. Neprofesionálního číšníka či servírku ještě občas potkám a jsou to bomby, ale myslím, že je to už daleko méně časté. Paradoxně si myslím, že mnoho z těch nejlepších, jsou lidé, kteří to nestudovali.

A k těm jídlům. Má pár dní stará zkušenost. Ve pěti restauracích jsem se ptala, jestli je rissoto z arboria. V jedné ano (Legendario v Havířově - velmi doporučuji) ve čtyřech přišla odpověď "co to je?" a pak "z normální rýže". Když jsem si nedala, ve dvou následovalo koulení očima.

2 8
možnosti
OU
VS

"A mohla bych dostat bez mouky?

To si opravdu někdy myslíte, že si z vás dělají legraci.

Ti, co mají skutečně bezlepkovou dietu moc dobře vědí, co mohou a co nemohou.

Člověk, trpící těmito omezeními by se takto hloupě nezeptal."

Nepravda, osobně jsem viděla bezlepkářku, jak se přesně takhle ptala v restauraci a co je kuriózní, bylo jí vyhověno. Nepovažovala bych to za možné, ale byli jsme velká skupina, skoro jediní a počkali jsme si déle.

0 0
možnosti
PM

Jsem alergický na papriky (kupodivu nikde nejsou na seznamu alergenů) a když mi na vlídnou otázku "jsou tam papriky?" obsluha odpoví, že ano, tak si to jídlo prostě nedám. Požadovat (třeba) plněný paprikový lusk nebo salát z pečených paprik bez papriky mi připadá tak nějak nevhodné. Dám si řízek a tím to hasne.

Ale pravda, jsem ještě ze staré školy (i když první republiku tedy nepamatuju) a jsem málo free, cool a in

4 0
možnosti
ZH

No a když se k tomu občas přidá ještě nějaká úřední kontrola... Taky se nedivím. :-)

1 0
možnosti
Foto

Pěkné, vtipné. I přes stížnosti je z Vás cítit láska k tomu to povolání R^

5 0
možnosti
Foto

omlouvám se za chybu - k tomuto - :-)

2 0
možnosti
Foto

Já nevím, ale když člověk občas sleduje prvorepublikové filmy (vím, jsou to jenom filmy), tak tam měl host pravdu, i když to byl k....n.

Jinak vám nechci kazit radost, ale počet přečtení pod článkem není denní čtenost, ale celková.:-)

2 1
možnosti
Foto

Vzhledem k tomu, že článek vyšel dnes, je čtenost pod článkem denní. Takže mi radost nekazíte. A za první republiky se hosté chovali jinak. Byli slušní a zdvořilí. Nechcete mi přeci říct, že by si číšníci měli nechat vše líbit.:-/

6 0
možnosti
LS

Autor článku zřejmě ještě nepochopil, že restaurace jsou pro jejich zákazníky (hosty) a nikoliv naopak. Ať se mu "líbí nebo nelíbí"...

3 10
možnosti
Foto

To přeci nemůžete myslet vážně. To tedy znamená, že by si číšníci měli nechat všechno líbit?

1 0
možnosti
MP

Hoste byvaji podivni cisnici bohuzel take. O zakladnich neznalostech potravin nemluve. Lidem s laktozovou intoleranci treba mleko vadi, ale tvaroh ne. Tolik k pani s cheesecakem.

1 0
možnosti
OU
  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3439x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik