Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^ Karma a v podstatě souhlas. Možná by to šlo napsat poněkud mírnějším a méně emotivním výrazivem.

Ale - ať se to popíše drastičtěji nebo mírněji - moc se tím nezmění na podstatě zla a zvrhlého násilí, které husité páchali. Po husitských válkách zůstala zničená a rozvrácená země. Z předních zemí Evropy jsme se nadlouho propadli na periferii po všech možných stránkách. A smutné zříceniny, jako pozůstatek po husitském řádění, stojí rozeseté po naší zemi dodnes.

7 2
možnosti
JS

Pane Trizuljaku, cituji Vás: "A smutné zříceniny, jako pozůstatek po husitském řádění, stojí rozeseté po naší zemi dodnes". Pokud jste tím chtěl říci, že husité hrady bořili, tak Vás musím zklamat, protože jich daleko více postavili. Císař Zikmund – ten byl posedlý bořením českých hradů. A pokud jste chtěl snad říci, že těch hradů husité postavili až moc, tak turisté u nás i v zahraničí to za přítěž rozhodně nepovažují. Prostě Váš argument o "smutných zříceninách" je naprostá ptákovina.

3 2
možnosti
JS

Srovnávat husitské povstání s džihádem islamistů svědčí o naprosté neznalosti obojího.

První pražská defenestrace nepřišla jen tak sama od sebe, ale předcházelo jí nespočet násilných činů ze strany katolické církve a katolických pánů. Již tři roky před pražskou defenestrací (roku 1416) katolíci přepadli příznivce Jana Husa a králova vyslance Racka Kobylu a jeho dvanáct pomocníků, jejich těla v Kutné Hoře rozsekali na kusy a rozházeli po městských ulicích.

Je nutné si uvědomit, že husité dokázali odrazit čtyři (respektive pět) křížových výprav, z nichž nejméně jedna se ani nesnažila maskovat své tažení za boj proti kacířům, a rovnou hodlala vyhubit plemeno Čechů. Ještě před pražskou defenestrací katolíci v Kutné Hoře pořádali doslovné hony na kacíře. Za každého chyceného člověka byla vyplácena odměna (jedna kopa grošů za "obyčejného" vesničana, pět kop grošů za kněze). Tuto praxi posvětil Kostnický koncil i sám císař Zikmund. Tento lov na lidi se proměnil v obrovský masakr, který vešel do dějin pod názvem "metání kacířů do šachet". Tato hromadná likvidace lidí vyděsila dokonce i francouzské katolíky, kteří si uvědomovali, že tohle nemůže katolictví rozhodně prospět. Dle dochovaných dokladů bylo v Kutné Hoře a okolí uloveno a umučeno dva tisíce lidí během dvou let, jejichž zlámaná těla byla vhozena do kutnohorských důlních jam. Pravděpodobně jich však bylo kolem šesti tisíc. A to jenom v Kutné Hoře. Právě tato děsivá praxe vedla k pražské defenestraci.

V roce 1420 bylo během jediného dne upáleno ve třech stodolách veškeré obyvatelstvo Chotěboře, část obyvatel Čáslavi, Horek a Kutné Hory. Celkem bylo zavražděno 700 osob za jediný den. Husité neměli moc laskavých a sluníčkových možností, jak na to reagovat. Husité nebyli iniciátory násilí, které vyústilo v občanskou válku.

Po Bitvě na Bílé hoře měla katolická církev několik set let na to, aby cíleně a systematicky husity očerňovala. Ve Vašem případě se její snaha neminula účinkem.

8 5
možnosti
JT

J11i95r31i 56T61i48c35h82y

5. 8. 2019 17:18

Chtel jsem komentovat na nesmyslne prirovnani pana Zieglera, ale vy jste to jiz vyjadril obsirneji a lepe.

1 1
možnosti
Foto

No.... beru to jako žert a ironii svého druhu. Jinak by to pro mne nebylo příliš pochopitelné a stravitelné.

1 0
možnosti
JN

J88o89s93e12f 86N15i13k59l

5. 8. 2019 12:15

...je vidět, že hisrtorii husitského hnutí vůbec nechápete...a vůbec váš výklad našich dějin ať se týkají husitské doby, doby obrození, světových válek je podivný....holt máte rád historii...

1 5
možnosti
VV

Take si myslim, ze to pan Zigler nevi spravne stranicky , jak to vysvetloval akademik Zdenek Nejedly.

2 1
možnosti
JM

Pane autore - totální nesouhlas. Zřejmě Vám uniká hodnocení našich předních historiků, např. Šmahela či Čorneje. Ti si přímo rvou vlasy, když někdo srovnává Husity s džihádem. Je to demagogické, ahistorické, tuším, že s tímto přišel Halík, či Steigerwald v Reflexu, ani jeden z nich není historik. Mrzí mě, že Vy, při svém nesporném historickém přehledu, přebíráte právě tyto demagogické teorie.

Asi nebudete rád, ale když už takto ahistoricky srovnáváte, tedy vězte, že Husité mají mnohem blíže k modernímu Izraeli - Vaší lásce, než k džihádu.

Vřed v srdci Evropy, který musí být vypálen - takto hlásily katolické pamflety před výpravami křižáků do Čech. Podobně je na tom Izrael - od roku 1948 totéž hlásají okolní arabské země, dnes tedy už mimo Egypta či Jordánska.

Husité čelili několika agresím okolních katolických států ( ano, v tomto vedli obrannou, opakuji obrannou válku ), a vždy dali těmto agresorům po čuni. Totéž Izrael.

Podle vynikajícího historika Pekaře se zřejmě Žižka i někteří další inspirovali Starým zákonem a hlavně dějinami Izraele. Žižka sám sebe viděl v roli Mojžíše či Jozua, jako trestající nástroj boha.

Jediný větší rozdíl je občanská válka - tu Izrael na rozdíl od Husitů nevede.

Jen jedna otázka - co byste doporučil husitům v roce 1420 ? Kapitulaci ?

Jako že třeba Benešovi se dodnes dává za zlé, že jsme se v roce 1938 nebránili....

A nakonec - prosím nesrovnávejte naše udatné předky s arabskými matláky.....Výsledky bitev hovoří jinak.

6 4
možnosti
SB

Je pravda, že před léty jsem v jednou článku četl, že husité si z jednoho hlediska zaslouží absolutorium, a sice že v tehdejší době, kdy byly běžně vedeny války o to, aby se hranice státu posunuly o pár kilometrů, husité nevznesli jediný požadavek v tomto směru. Sice státní hranice mnohdy nerespektovali (viz tzv. spanilé jízdy), avšak žádné územní požadavky nevznesli. To prý bylo na tehdejší dobu obdivuhodné. Přitom ten článek byl ostře protihusitský a byl to překlad z němčiny (po několika letech samozřejmě nejsem schopen dát odkaz) a tahle chvála byla uvedeny slovy, že vedle mnohých negativních aspektů husitství je nutné jim jednu kladnou věc přiznat.

A když z jednoho hlediska něco chválí někdo, kdo z 99% stejnou věc kritizuje, tak asi na tom něco bude. Příměr: Rozhodně slova chvály, že bývalá manželka byla příšerná, ale je nutné jí přiznat tu a tu dobrou vlastnost, vypadají věrohodněji, když je vyřkne zklamaný manžel po rozvodu, než když je vyřkne zamilovaný mladík na adresu své slečny.

0 2
možnosti
Foto

Mě naopak přijde tradice Pražských defenestrací jako velice sympatická

4 3
možnosti
TB

Hloupé, hodně hloupé.....Rv

Islamisté páchají teror v době, kterou považujeme za humánní.....Naproti tomu Husité dělali to, co bylo v té době vcelku obvyklé a co sama katolická strana páchala na ostatních ;-)

6 4
možnosti
Foto

Husité páchali teror z důvodu, aby se Nový zákon a Starý zákon dodržoval doslovně. Islamisté páchají teror, aby se Korán Šaria dodržovala doslovně.

4 1
možnosti
SB

Jednou budou do historie stejným způsobem jako Václav IV. zapsáni současní politici evropského sluníčkářského směru - paní Merkel a jí podobné osoby. Naši sluníčkáři tomu uniknou jen proto, že naštěstí nebyli do vysokých funkcí zvoleni (například pan Schwarzenberg a pan Drahoš neuspěli).

Budou zapsáni jako slaboši, kteří nedokázali včas čelit narůstajícímu nebezpečí.

Avšak pokud jsem to srovnal s Václavem IV., poněkud jsem mu křivdil. On totiž to měl těžší: Protože tehdejší problémy vyrůstaly uvnitř, neexistovala jasná hranice, jako existuje nyní, a sice vnější hranice států Schengenského prostoru, která je na mapě zcela jednoznačná, ale uvnitř společnosti v rámci jednoho státu neexistuje. O to těžší to měl skutečný Václav IV. než dnešní Václavové Čtvrtí.

4 1
možnosti
  • Počet článků 3326
  • Celková karma 25,44
  • Průměrná čtenost 1805x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz