Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J78o36s89e68f 69B49á11r72t58a

27. 5. 2019 11:26

Jaderná energetika má budoucnost. Akorát se bojím, že proti její prosazování se najde zase nějakých Milion chvilek bez jakýchkoliv argumentů.

4 0
možnosti
DT

R^ U vás ještě má. Nedopusťte, aby se stalo to, co u nás. :-/

Přeju krásný den a díky za návštěvu. R^

1 0
možnosti
Foto

Průšvihové jsou u jádra případné závažnější nehody, ne běžný provoz. Že uhlí není nic moc celkově, je poměrně známé, že z větru a deště získat dost energie je docela problém, už míň...R^

0 0
možnosti
DT

R^ A tím se otevírá další zajímavá etická otázka.

Je etičtější, když převezeme zodpovědnost za jádro nějaká vyspělá země (evropské k nim patří všechny) - místo co by se to přenechalo těm méně vyspělým (Ukrajina, Moldávie.... cokoliv směrem na Kavkaz, Afrika...........)?

Smíme dovolit například africkým zemím, aby měly jadernou energetiku a zajistily si spoustu levné energie?

Nemám spíš povinnost (a daleko urgentnější než cokoliv, co se odehrává v Evropě) se proti tomu postavit a zatrhnout to?

Krásný den, Kláro a díky za návštěvu. :-)

4 0
možnosti
Foto

Jako člověk, který měl během svého profesního života možnost se zúčastnit při stavbě Temelína a pracovat také na obnově Dukovan, vám dávám plně za pravdu. Jestli něčím opravdu netrpím, tak je to fóbie z jaderných zdrojů.

V dnešní době je ovšem z veřejné diskuse jaksi vylučována, nebo spíš záměrně nezařazována odborná veřejnost. Diskusi tak vedou téměř výhradně humanitně vzdělaní, kteří argumentují naprosto iracionálně, na což ale převážně technicky nevzdělané obyvatelstvo slyší.

V současné době stoupá hysterie ohledně hlubinných úložišť vyhořelého paliva. Naprostá většina lidí je naprosto nepříčetná, ale složiště strusky a elektrárenského popílku, které mají za domem a které objektivně vyzařuje mnohem vyšší hodnoty záření, než ono hlubinné úložiště, jim nevadí.

15 0
možnosti
DT

R^ Naprosto přesné. Hysterie vládne těm, kdo jsou ve věci nevzdělaní. Proto by se o tom mělo mluvit. Neustále a kolem dokola. Pokud budete mít chuť čas a možnost moje "jaderné" blogy někde sdílet, budu strašně ráda. Mělo by se mluvit a odbourávat tu iracionální "hrůzu z neznáma" skutečnými a relevantními argumenty. R^

Mějte hezký den, Vladimíre a díky za zájem o věc a za návštěvu. :-)R^

2 0
možnosti
MS

R^ Předsedkyně SÚJB Dana Drábová se jednou vyjádřila, že bez pádných důvodů by bylo lepší jadernou energetiku nevyužívat. Rizika spíš než v běžném provozu jsou podle mne mimořádné události, které se vymykají statistice a krátkodobé historické paměti. Může to být mimořádná tsunami kvůli zhroucení sopečného ostrova či dopadu planetky, výbuch supervulkánu, cíl útoku během válečného konfliktu atd. Ve všech těchto případech by byla devastace způsobená primárně danou událostí nesrovnatelně větší než zamořením radioaktivitou, podobně jako u tsunami v Japonsku.

Riziko je závažnost následků krát pravděpodobnost výskytu události. U JE jsou potenciální škody obrovské, ale pravděpodobnost velmi malá. Zrušení JE by mělo negativní následky značné se 100% jistotou, a riziko podle mne je vyšší. Alespoň u nás nemá JE reálnou alternativu, mohlo by dojít až ke zhroucení technické infrastruktury při požadavku soběstačnosti.

Etika v JE se prakticky promítá do analýzy rizik a jejich eliminace. V případě Fukušimy byly ignorovány hlasy o potřebě zabezpečení vůči vyšší vlně tsunami; to by bylo přece moc drahé. Přitom by stačilo mít nádrže paliva pro nouzové chlazení reaktoru o kus dál na kopci a celou technologii nouzového chlazení odolnou vůči zaplavení do určité výšky.

1 0
možnosti
DT

R^ Já tu paní obdivuju. Je skvělé, že ji máte. R^ Kéž by se někdo takový našel před dvaceti lety u nás.... teď je pro nás už pozdě.

Přeju moc hezký den, Michale, mějte se prima. Ať se daří. :-)

1 0
možnosti
OU
DT

Medicína ale vytváří jen low-level odpad, ten se skladuje a zpracovává úplně jinak. V podstatě se to nadrtí a zalije do betonu (demobilizuje) nebo skla a pak dá do sudů, které se slisují a skladují pod zemí v suchém místě než se vyzáří. Často má tenhle odpad menší aktivitu než okolní podloží.

Co žene lidi na barikády je spíš high-level odpad, vyhořelé palivové tyče, které jsou opravdu znatelně aktivní.

Já myslím, že cesta vede k technologiím, co tuhle aktivitu dovedou využívat. R^

Přeju hezký den a díky za návštěvu. :-)

1 0
možnosti
OU
OU
DT

Pro Evropu by bylo rozhodně lepší, když budete vyrábět energii v Čechách, než když se bude dovážet z Ukrajiny. Protože pro nás už je pozdě, ve volbách zase posílili Zelení a půjde to šupem dolů směrem ke všeobecné antijaderné hysterii. Energii ale koupíme vždycky rádi... :-)

A když pomyslím, že plánují navíc ještě zavést elektro auta (s tím, že od roku 30 snad mají být ostatní auta zakázána úplně....?) To bude ještě veselo...

Krásný den, Petře, ať se daří. :-)R^

4 0
možnosti
VV

Dobrý den , jako technik kontrolující bezpečnost, životnost jaderných el.en. je pro mne JE . jasně nejlepší . Ehm . pokud se personál neožere jak v Černobylu

3 0
možnosti
OU
JP

Vykládejte do mladým, a zvláště švédské Gretě! Že se bude muset dívat do mobilu nebo na tablet pouze ve slunečných dnech, protože když bude zataženo, nebude dost Energie, nehledě na to, že pokud bude zataženo, tak nebude mít oběd.

6 0
možnosti
DT

Já tu postiženou holčičku lituju.

Tu bandu, co ji před sebou postrkuje a chodí na ulice vydírat za "klima" bych v klidu odstřihla od mobilů úplně. :-) Ať začnou u sebe a ukážou, jak se to dělá. To by bylo rychle po akvismu.

Krásný den a díky za příspěvek do diskuze. :-)R^

4 0
možnosti
Foto

Zdržuji se hlasování, ale líbí se mi tvoření elektřiny vodou a větrem. A Tobě, Dano, přeji nevětrný nový týden bez výpadku el. proudu doma v zásuvkách!!Děkuji za článek!R^R^R^R^

0 0
možnosti
DT

Bylo by to hezké, kdyby ta pohádka o bezodpadovosti byla pravda. Nedejbože aby to někdo těm příšerným dvaceti procentům voličů Zelených prozradil. :-) Krásný den, Horste, ať se vydaří. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.