Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jakákoliv spoluúčast za zdravotní péči by vyřešila hodně. Jenže většina lidí je pořád přesvědčena, že stát je tu především od toho aby jim zajistil pokud možno vše zdarma.

Řešení pokuty za neodůvodněný výjezd nic neřeší, jen nárůst soudních sporů. Pokud mi jde o život a díky RZP bude zachráněn, pětikilo nebo litr by mi neměl až tak vadit. Ale když přijde o život někdo jen kvůli zneužívání RZP, pak by nám to mělo vadit všem, protože ta smůla může potkat kohokoliv z nás.

0 0
možnosti
JN

pokud si voláte pohotovost sám, nebo voláte pohotovost někomu vám blízkému, tak byste ten litr rád zaplatil. Ale co když se rozhodujete, jestli zavolat RZP pro někoho, koho vůbec neznáte? Je to opilý bezdomovec, nebo někoho dostihla srdeční slabost?

Já jsem RZP taky několikrát v životě volal. Například jsem požádal o převoz manželky do porodnice. O půl dne později se nám narodil syn, tak to snad zneužití nebylo. Ale další volání?

1. Nedávno. Sobota večer. Moje matka mi zavolala, že je jí špatně. (Prozrazovat věk dámy se nesluší, konstatuji, že mně je 55). Přišel do jejího bytu. Z jejího popisu jsem nepochopil, co jí může být. Zavolal jsem pohotovost, matka do telefonu sama popsala své pocity. Přijeli brzo, lékař rozhodl o převozu do nemocnice, na můj dotaz, jestli mám jet za nimi, řekli, že nemusím, paní bude určitě hospitalizována. O dvě hodiny později mi sama zavolala, abych pro ni přijel, pro hospitalizaci není důvod.

2. Před 10 lety, pracovní den 11 hodin dopoledne. Na ulici jsem se přimotal k nehodě cyklisty. Spadl z kola a nemohl vstát, Žádal, aby někdo zavolal pohotovost. Zavolal jsem svým mobilem. Poté cyklista vytáhl z kapsy svůj mobil a zavolal kamarádovi aby se mu postaral o kolo, Sanitka přijela cca z 5 minut, kamarád přišel ještě před příjezdem sanitky. Později mi volala policie a chtěla svědectví o nehodě. Nevím, proč si cyklista nezavolal pohotovost sám.

3. Před 15 lety, letní odpoledne. Na rodinné procházce jsme si všimli, že vedle cesty v trávě někdo leží. Lidi kolem chodili, bylo jim to jedno, Asi spící opilec. Zatřásl jsem s ním, Nijak nereagoval, zkusil jsem mu tep, nic jsem nenahmatal. Nějaká slečna, co se taky zastavila, ze svého mobilu zavolala pohotovost. Přijeli do pěti minut, o minutu později lékařka řekla, že jsme měli volat před půl hodinou. Pak se opravila, že samozřejmě měl volat ten, kdo tu byl o půl hodiny dřiv než my. Zatímco balila své "nářadí", řidič vytáhl z vozu jakousi plachtu a pak zavolal policii.

0 0
možnosti
LM

Tu platbu bude hradit volající nebo pacient?

Protože pokud volající, tak cizímu člověku pomoc nepřivolá nikdo a když to budete chtít po pacientovi, bude tvrdit, že on nic nevolal a nic nechtěl.

Nemluvě o tom, že ti hlavní zneužívači to budou dělat dál, protože kde nic není, ani smrt nebere.

Nemluvě o tom, že to zabije pěkných pár důchodců, co už teď sotva vyjdou a aby ušetřili, skusí nějak vydržet.

2 1
možnosti

Co znamená Vaše zdravotnictví zadarmo? Ztrátu kvality nebo ztrátu dostupnosti! Nejde o prachy! Především jde o vnitřní fungování přirozených, svobodných vztahů! :-)

0 0
možnosti

R^

Tento problém se v našem socialistickém až komunistickém zdravotnictví řeší již desítky let a všichni dobře víme, že v tomto našem systému je absolutně neřešitelný.

Na personál nemáme peníze, ale na zbytečné vyhazování peněz je jich stále dost! Zatím! Ale jak ještě dlouho? Nejsou lékaři, nejsou sestry a slouží přestárlí dědci a babči. Jak ještě dlouho?

Po Listopadu šlo do zdravotnictví 300 miliard korun. Tato suma je prý i dnes aktuální i přes všechny inflace. Věř či nevěř, máš to za jedny peníze! Asi se to tedy ve skutečnosti neví. Peníze prostě zjevně mizí. A tak záleží na tom, které ty peníze počítáš...

Chtěli jste komunistické zdravotnictví, na které jste byli zvyklí? Máte ho mít. Se všemi negativními dopady na zdravotní péči. Nikomu nevadí, že žádá ve zdravotnictví perpetuum mobile. Zatím to tak je. Ale špičkové zdravotnictví zadarmo a jeho dostupnost je čirá komunistická iluze. My jsme se rozhodli pro zdravotnictví zadarmo. Pak se ale musíme reálně rozhodnout, zda dáme přednost kvalitě nebo dostupnosti. Obojí není možné, obojí je jen čirá komunistická iluze! Ale lidé se ochotně spokojují s iluzí dostupné kvality zadarmo. Když to mohlo být za komunistů, proč by to nemohlo být dnes. Ale kdo z vás ví, že jsme tu měli dvojí zdravotní péči? Pro komunisty a pro ty ostatní. Kdo s vás ví, že mnohá zdravotní péče ve světě běžná, u nás nebyla dostupná? Proč všichní tolik touží po iluzi?

S tím samozřejmě souvisí i zneužívání zdravotní péče. Co je zadarmo, s tím se pohrdá. Proč jsou popelnice plné kvalitního jídla? Protože je jídlo relativně levné. Proč se musíme dohadovat se "zdravotní pojišťovnou", aby mne nenechali umřít, když léčba stojí miliony korun ročně? Protože na zdravotní péči zadarmo žádná pojišťovna mít peníze nebude. Chceš mít hrazené prkotiny? Musí zákonitě chybět solidarita s vážně nemocnými.

1 0
možnosti

Očekávali jsme od Václava Klause, že nás převede do kapitalismu, jak nám to sliboval. Ale toto je divný kapitalismus! Mafiánský? Socialistický? Divný!

A v takovém jsou autorem uvedené problémy neřešitelné!

:-)

0 0
možnosti
JT

Vše, co je "zdarma", je odsouzeno ke zneužívání a degradaci.

Vypadá to, že po školství je na řadě zdravotnictví.

Asi by pomohlo částečné zpoplatnění - naše míra solidarity je sebezničující.

Ale pak by zase socani bez práce vyhráli volby...

2 0
možnosti

Je jediná cesta ke staliblizaci, o které píšeme již dvacet pět let nejméně! Obnova společnosti v přirozených, svobodných vztazích! Co to znamená? Je to prosté. Dokud se v systému nebudou pohybovat platby cash ve výši 15%, do té doby nikdo nemůže zdravotní péči stabilizovat. To jsou mezinárodní zkušenosti nám známé už od Listopadu!!! To je přirozená a bohužel dobře známá skutečnost.

Jenže v Česku vyhraje volby sociálním demokratům David Rath za třicet korun u lékaře... Tak si žijte blaze ve svých komunistických iluzích! :-)

0 0
možnosti
Foto

Jedině zaměstnat dispečery jasnovidce. Přeji povedený konec týdne celé rodině!:-)R^

1 0
možnosti

Přes třicet pět let lékařské praxe bych se neodvážil pracovat jako dispečer! :-)

0 0
možnosti
VB

Jedna ze života před cca 2 dny. Tetě bylo asi 4 dny špatně. Ve středu spadla a narazila si žebra a nohu. Ve čtvrtek ráno volal syn doktorce pro převoz sanitkou (pro bolestivost a tím nepohyblivost, nemohla si lehnout, jen seděla, příkré schody, nebyli schopni ji odvézt). Potom ještě v 14 00. Doktorka potvrdila, ale nevolala zpět, kdy mají přijet a zda vůbec. Kromě toho, jak postupovat v nemocnici? Její pád, má mnoho nemocí, nebyl jen tak. Tam se jí ale zeptají, a co vám je paní? Předtím ale čekáte 4 hodiny na vyšetření.

Tak jsem v 17 00 zavolal rychlou. Bylo mi to hloupé, ale jinak jsme ji nemohli dopravit. Měla zlomená 2 žebra. Také byla v čekárně do 22 00 na vyšetření, ale ujaly se jí.

Chci říci, že volání rychlé je i projev zoufalství pacienta, který neví jak se domoci pomoci. Stejně tak je to u přechodu od praktického ke specialistovi. Kde, kam, dlouhé objednací lhůty. Myslím, že by měl vzniknout portál specialistů s ordinačními hodinami.

1 2
možnosti

Z hlediska pacienta je to řešení socialistické až komunistické. Máme zdravotnictví zadarmo. Proč bychom nezneužili rychlou, že? Pro tyto případy přece RZP nebyla zřízena. Já jako pacient si musím zařídit svoje vyšetření u lékaře a nečekat, až za mně ho zdravotníci zařídí. Nikdy bych si to nedovolil, ani volat zubaři o ošetření v neděli. Nikdy bych nečekal na sanitu, ale požádal bych o pomoc svého příbuzného nebo souseda. Ale každý jsme zjevně z jiného těsta, že? :-)

1 1
možnosti
VB

Jednoduše. Rychlá? 500 Kč spoluúčast. Kolikrát kdo jede za rok nebo za život rychlou? Kdo jede jednou, poprvé a naposled, tak to má stejně vyřešeno.

Budeme meditovat o kontrolních mechanismech atd., ty stojí peníze a čas.

5 0
možnosti
Foto

:-)R^Naprostý souhlas

2 0
možnosti
TB

Podle mne by výjezd RZP měl být zpoplatněn, faktura předána pacientovi a ten by si ji odnesl na svou zdrav.pojišťovnu, kde by ji posoudil revizní lékař a v případě zcela zjevného zneužití by zdrav.pojišťovnou ta faktura nebyla proplacena. Takto by to bylo asi nejjednodušší :-)

3 0
možnosti
Foto

Toto je docela dobrý nápad.

0 0
možnosti
FH

Tady na Novem Zelandu se za vyjezd zachranky plati 98$ (nicmene pri nehode je to zadarmo). Zachranka se taky da na rok predplatit, coz je vyrazne levnejsi. Kdyz me pred dvemi lety vezli do nemocnice s podezrenim na infarkt, tak jsem potom ten infarkt skoro dostal kdyz mi to nauctovali :-). Ale je fakt, ze jsem neslysel, ze by zachranku nekdo zneuzival.

1 1
možnosti
Foto

No, pakliže stojí výjezd 98 dolarů, tak o zneužití nemůže být ani řeči. A v předplacené verzi? Že by to někoho bavilo.

Spíše si myslím, že lidé na NZ jsou vyspělejší.

1 0
možnosti
  • Počet článků 975
  • Celková karma 35,78
  • Průměrná čtenost 2559x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám