Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dano, díky. Kupodivu občas si přečtu nějaký horoskop a stalo se mi nejednou, že se doslova vyplnil. Mějte se fajn.R^

1 0
možnosti
SB

Za prvé ty horoskopy bývají formulovány velice obecně.

"Příští měsíc vás čekají tři překvapení, z toho jedno příjemné a dvě nepříjemná."

Na takovouhle předpověď se dá napasovat leccos.

A za druhé když budu ženám v sedmém měsíci těhotenství, kdy na ně ještě nejdou porodní bolesti a kdy nelze vědět nic bližšího, předpovídat, že dítě se jim narodí mezi půlnocí a polednem příslušného dne a nikoli v jeho odpoledních nebo večerních hodinách, tak se v padesáti procentech případů také úspěšně strefím.

1 0
možnosti
PV

P24a96v74e96l 14V57é40b84r

26. 4. 2018 11:32

Inu, paní Dano, co dodat? Lidstvo pomine, ale lidská blbost zůstane a bude se vznášet nad vodami.

Nejvíc se mně líbí ti, co pod záminkou, že nevíme všechno, odsuzují námitky proti tomu zjevnému nesmyslu. Co kdyby na tom něco bylo, že?

1 1
možnosti
PV

P17a75v75e63l 80V56é51b83r

26. 4. 2018 11:33

Jo, a ve svatém rozhořčení jsem zapomněl poděkovat za další pěkný blog.

0 0
možnosti
Foto

Díky mnohaleté práci ve výzkumu jsem dospěl k přesvědčení, že stejně nevíme nic. V současnosti objevujeme stále nové a čím dál menší částice hmoty, o kterých před nějakými sto lety nebylo potuchy. I tehdy se mohlo tvrdit, že nic menšího než atom neexistuje.

A o tom, jaké děje probíhají ve vesmíru, i v naší sluneční soustavě, víme vše? Např. může určité seskupení planet mít vliv na sluneční erupce a tím i na intenzitu různých druhů záření? Vždyť i pouhé obíhání Měsíce kolem Země má na náš život jistý vliv, dámy to snad potvrdí.

Pozorní lidé si všímali jistých souvislostí mezi ději ve sluneční soustavě a zdejším životem, ale nedostatečné technické prostředky neumožnily provést jejich solidní popis. Tím se "astrologie" dostala do nevědecké fáze a je tudíž zavrhována.

Ovšem argumenty, kterými se obvykle dokazuje její nesmyslnost, jsou vesměs podobně nevědecké.

Vědecký přístup k problému znamená: pozorovat, zapisovat, vyhodnocovat, počítat, ověřovat pokusem, a stále dokola. Ale ani když to provedeme tisíckrát, nemůže tvrdit, že zkoumaný jev skutečně existuje nebo ne. Můžeme např. uvést, že podle současně provedených měřeních a pokusech se jev projevil ve 157 případech a v 843 ne. A to je vše. Jako příklad si vezměme předpovědi počasí a matematické modelování jeho vývoje.

Článek je z tohoto hlediska nevědecký stejně, jako je nevědecká astrologie.

2 1
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 1
možnosti
SB

Přitom je zajímavé, že z ryze jazykového hlediska slovo "astrologie" mnohem více odpovídá skutečné podstatě toho, co se nesprávně jmenuje "astronomie".

Astrologie by znamenalo "věda o hvězdách", zatímco astronomie by znamenalo "názvosloví hvězd".

Ostatně těch nepřesných názvů, u nichž si té nepřesnosti jsme vědomi, ale přesto ta slova používáme, je hodně. Velryba není ryba, nýbrž savec, slovo "Indiáni" vzniklo v době, kdy se Kolumbus domníval, že doplul do Indie, ale pak se to slovo vžilo i poté, co se ukázalo, že to Indie nebyla, apod.

V dávných dobách lidé o hvězdách nevěděli nic, takže věda to být nemohla, ale názvy jim dali, takže tehdy to byla astronomie - soubor názvů hvězd. Nyní o hvězdách víme, jak jsou daleko, z čeho se skládají, jak jsou hmotné, jaká je jejich teplota apod., takže dnes to není "názvosloví hvězd" nýbrž "věda o hvězdách".

Ono ani to by nebylo přesné, protože dnešní astronomie se zabývá nejen hvězdami, ale i planetami, planetkami, kometami, galaxiemi, černými děrami, mezihvězdným prostorem a dalšími věcmi, takže to slovo "astrologie" by bylo nedostačující a nepokrývalo by celý záběr vědy o vesmíru, ale přeci jen by po jazykové stránce bylo přesnější než slovo "astronomie".

Ale slovo "astrologie" se vžilo pro šarlatánství, zatímco slovo "astronomie" se vžilo pro skutečnou vědu, takže se už to nemění a všichni víme, o čem je řeč, když se hovoří o jenom nebo o druhém. Ale z jazykového hlediska to přesné není.

4 0
možnosti
WW

+1R^ Přesně tak.

Ne všichni chceme zapomenout na astrologii, třeba jen kvůli sběratelskému zájmu artefaktů či z jiných pohnutek a pochopitelně, tak jako sběratel autíček zná o každém modelu technické detaily, podobně je jiný motivován poznat princip astrologie do hloubky. Při tom poznávání se dá mnohé naučit, např. všechna souhvězdí v rovině ekliptiky, porozumět všem těm podivným značkám na orlojích či astrolabech, které mohou být pro někoho sofistikovaným rébusem, pro jiné už jen něco velmi hrubého s nedostatečným množstvím podávaných informací a co má spíš větší hodnotu po stránce uměleckého provedení. Jsou to i staré navigační přístroje a hvězdné mapy, které mají původ v astrologii a z tehdejších konstelací lze také něco vyčíst , stejně jako efemeridů a mnoho dalšího a to vše umožnilo poodhalit myšlení lidí a dešifrovat mnohé texty nejen astrologické, ale třeba i alchymistické apod. Toto vše bylo odrazovým můstkem k astronomii. Samozřejmě, že tím se prolíná ta zábavnější stránka náhledu do budoucnosti či minulosti a také není špatné o tom něco vědět, protože na to navazují celé knihovny popisu charakterů z rysů povah, i když je jejich vazba na postavení planet pofidérní a je nutno to spíš brát jako databázi empirie. Přidanou hodnotou toho všeho je, že je možné pro srandu (pro některé i vážně) vyhotovit nějaký ten osobní horoskop, který spíš bude dotyčného motivovat než aby jej srážel či mu předpovídal to nejhorší a to může být bráno, bez onoho pejorativního kolem, jako prostředek psychologa, který rituálně něco navodí (doktor dělá to samé svým pláštěm, autoritou a vybavením ordinace). Na závěr úsměvnou zajímavost - horoskopy se dělají i pro budovy - efemeridy se vypočítávají pro den, hodinu, minutu a sekundy od usazení základního kamene. Co jsem napsal, nijak nezvýhodňuje pavědečnost astrologie, ale spíš co užitečného nebo po stránce umění a jeho trendu dala. ))

3 0
možnosti
Foto

R^Opět karma, Danko:-)

Všichni jsme velice různorodí jedinci a do každého znamení se nějakým způsobem částečně trefíme. Pak už tomu stačí jen věřit. Mně celkem vyhovuje střelec, protože si v něm najdu pár svých povahových prvků. Podobně bych si je našel v jakémkoli jiném znamení, kdybych se narodil jindy.;-)

Hezký den:-)

1 0
možnosti
DT

R^ To by mohla být budoucnost astrologie. Až jednoho dne přestane být už i pro toho posledního nadšence únosné, že planety nejsou tam co mají být a Slunce chudák prochází úplně jiným souhvězdím, prostě si každý z nás vybere své znamení sám. :-) Pro astrology se tím nic nezmění, jen budou muset začínat horoskopy slovy "Ti, kdo se dnes cítí být rakem.... "

Přeju krásný podvečer jak vám, tak vašim zvířátkům. :-) I těm nehoroskopovým. R^

1 0
možnosti
MP

Také si myslím, že astrologie nefunguje. Vy ovšem, stejně jako Grün nebo Grygar, nevíte o čem píšete. Vaše chápání astrologie odpovídá v podstatě tvrzení, že to, že většina lidí pociťuje ve 12 hodin hlad způsobují nějakou fyzikální silou ručičky na hodinách.

1 1
možnosti
OU

No Dano, takže nejsem co jsem, ale úplně někdo jiný?!:-D Horoskopy jsou líbivá hra. A kladným proroctvím lidi rádi věří.

Blog s pečlivostí Vám vlastní!:-) Dík!

0 0
možnosti
DT

:-) Hezky jste to vystihla, všichni jsme někdo úplně jiný. :-)R^

Děkuju za milá slova i návštěvu a přeju krásný den, Marie! R^

1 0
možnosti
DT

Děkuju, jsem ráda, že se vám líbilo.

Mějte krásný den a díky za návštěvu. :-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,68
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.