Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DP

Sice mě ty chemikálie úplně nepřekvapily, ale že je tam toho tolik, je i pro mě nechtěná novinka. Já si sice pudink dám tak jednou za uherák, ale rád, tak teď tu pochutinu buď úplně vynechám a nebo si uděĺám sám.

0 0
možnosti
DT

R^ Ano, to je přesně to, co jsem blogem zamýšlela. R^ Udělejte si ho radši sám - a když vám budou vadit některé vlastnosti domácího pudinku, můžete ho také vylepšit. Víte ale, co jste do něj dal a proč. Já například uvažuju o zakoupení karagenu. Probudil se ve mně experimentátor. Udělat si pevnější krém do dortu by jistě bylo prima. :-)

Krásný den přeju, Dane, mějte se moc hezky. R^

1 0
možnosti
PV

P91a95v97e11l 98V10é86b38r

16. 4. 2018 11:53

Hufff ... to je síla! Tedy, věděl jsem, že nás krmí chemií, ale člověk o tom uvažuje tak nějak jako o něčem imaginárním. Když to ale takhle čte konkrétně ... brrr!

A to, prosím, tam u vás nemáte Agrofert a rozhodně máte v supermarketech kvalitnější potraviny, než my, zaostalí Slované s jinými chuťovými návyky (těmi jinými chuťovými návyky tady zahraniční firmy rády obhajují ještě víc šizené potraviny).

Hezký den. Tady u nás prší, což je, vzhledem k hydrologické situaci, vlastně nádherné počasí. Máte také nádherné počasí?

1 0
možnosti
DT

:-) I my máme naprosto hydrologicky nádherné počasí. Buďme optimističtí - nemusíme zalévat. A zatím se netopíme. :-)

Je to asi fakt, že se za ty "jiné chuťové návyky" hodně schová - hodně nepravostí. Tady (mám ten dojem) zase hrozně rádi experimentují s vytuněnými potravinami. Věděl jste napříkad, že se čím dál tím víc potravin dopuje cukrem? I takově věci jako chleba a nudle. Ani ne tak aby to bylo sladší, ale z technologických důvodů (chleba má pak tmavší kůrku a těsto na nudle je měkčí, takže se líp protlačuje hlavicí formy). Může se to zdát nedůležité - ale je to jen špička ledovce. Kolik takových "vylepšení" se nemusí vůbec deklarovat.... :-/

Nejenom astronomie udělala za poslední roky obrovský skok kupředu. Potravinářství potichoučku zařadilo úplně jiný rychlostní stupeň. :-) Budu o tom trošku psát... sem tam...

Mějte krásný den a díky moc za návštěvu a přízeň. :-)R^

1 0
možnosti
Foto

R^Danko, co mi to děláte takhle před obědem? Puding sice mezi mé favority nepatří, ale obávám se, že s ostatními potravinami to není o nic lepší.

Hezký den:-)

0 0
možnosti
DT

:-)R^ Obávám se, že máte naprosto pravdu.

Mějte přesto krásný den, ať se vám daří. :-)R^

1 0
možnosti
MV

no...i tak si ho zase nekdy dam

ale diky, nevedel jsem

0 0
možnosti
DT

Nebojte, neumřete z něj. Ne hned. Pokud kouříte, můžete si klidně dát i dva, tři, protože kouření je daleko nezdravější. :-)

Krásný den a díky za návštěvu. :-)

0 0
možnosti
DT

A bude hůř, Šárko. :-) Co pudink, ale taková pizza... :-);-) A je toho daleko víc... Tohle je vlastně úplně nevyčerpatelné téma. Okolnosti mě nutí už roky číst drobné písmo na obalech (díkybohu a evropské administraci za ně!). Někdy jsou tam neuvěřitelné věci. Ale když to jídlo musí "prominout" i opravdu hnusné zacházení než se dostane na stůl... nedá se nic dělat. R^

Mějte krásný den, vaše návštěva potěšila, jako vždycky. :-)

1 0
možnosti
Foto

Vy nám zase chcete brát radost ze života? A to na začátku týdne?

Tyto průmyslové ... už dávno nejím, ale jednu dobu jsem měl průmyslové tekuté pudingy ze supermarketu rád. Člověk však snad někdy může udělat výjimku a těch ... si trošku dopřát. Časem stejně zjistíme, že mnohé z toho, co se nyní považuje za zdravé, zdravé není, a naopak.

Nejmíň zdravé je dýchat. Tím se okysličujeme a musíme pak jíst antioxidanty. ;-)

1 0
možnosti
DT

:-) Ale co když mi pak při všech těch antioxidantech dojdou oxidanty? :-) Sheldon Cooper, TBBT. R^

Krásný den a díky za návštěvu, Jaroslave. :-)

1 0
možnosti
AL

My ale máme starosti, že...?

0 0
možnosti
DT

:-) Děkuju za návštěvu a přeju krásný den, Aleši.

0 0
možnosti
Foto

Ještě že na pudink se dívám jen z rychlíku. Dano, děkuji a přeji povedený nový týden!R^R^R^R^:-)

0 0
možnosti
DT

R^ Nejlepší je ten domácí. R^ Moji lidi mi ho ale nejí stejně, jako ten průmyslový. Přeju krásný den a příjemný týden, Tobě i celé rodině. :-)R^

0 0
možnosti
PK

Budu se muset zamyslet sám nad sebou. Nějak mi dochází různá slova na to, jak vám vyjádřit, Dano, karmu. Díky díky za vaše blogy. :-)

0 0
možnosti
DT

Jste na mě moc hodný, Pavle, děkuju. :-) Mějte se prima, přeju krásný den. R^

0 0
možnosti
Foto

Co vlastně způsobuje to ztuhnutí škrobu? Ztuhl by škrob také bez tepelné úpravy?

0 0
možnosti
DT

R^ To je dobrá otázka. Německy tomu říkají "Verkleisterung" - zlepidlovatění. Probíhá to od 60 stupňů - bramborový škrob při 62,5 °C, pšeničný při 67,5 °C. Jde o to, že škrob je málo rozpustný ve vodě. Do struktury škrobu se váže voda, a to v nemalém množství, při zahřátí. Zrníčka škrobu pak bobtnají, později prasknou a škrob dokonce úplně rozpouští. Probíhá to reverzibilně, retrogradace probíhá hlavně při nižších teplotách (než těch 60 stupňů) a pomáhá jí lehká kyselost prostředí (asi jako u většiny takových procesů).

Na "zlepidlovatění" mají vliv různé faktory, takže by se jistě dal najít nějaký stav, kdy škrob ztuhne i bez tepelné úpravy - ale asi by to už nebylo moc jedlé. R^

Krásný den, Rudolfe, Vám i Vaší paní. :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 19,69
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.