Děkujeme za pochopení.
D25a26n 20P72o37s25p49i13s50i84l
Sice mě ty chemikálie úplně nepřekvapily, ale že je tam toho tolik, je i pro mě nechtěná novinka. Já si sice pudink dám tak jednou za uherák, ale rád, tak teď tu pochutinu buď úplně vynechám a nebo si uděĺám sám.
D50a16n80a 55T19e57n92z55l37e37r
Ano, to je přesně to, co jsem blogem zamýšlela. Udělejte si ho radši sám - a když vám budou vadit některé vlastnosti domácího pudinku, můžete ho také vylepšit. Víte ale, co jste do něj dal a proč. Já například uvažuju o zakoupení karagenu. Probudil se ve mně experimentátor. Udělat si pevnější krém do dortu by jistě bylo prima.
Krásný den přeju, Dane, mějte se moc hezky.
P91a95v97e11l 98V10é86b38r
Hufff ... to je síla! Tedy, věděl jsem, že nás krmí chemií, ale člověk o tom uvažuje tak nějak jako o něčem imaginárním. Když to ale takhle čte konkrétně ... brrr!
A to, prosím, tam u vás nemáte Agrofert a rozhodně máte v supermarketech kvalitnější potraviny, než my, zaostalí Slované s jinými chuťovými návyky (těmi jinými chuťovými návyky tady zahraniční firmy rády obhajují ještě víc šizené potraviny).
Hezký den. Tady u nás prší, což je, vzhledem k hydrologické situaci, vlastně nádherné počasí. Máte také nádherné počasí?
D56a86n61a 82T32e47n78z45l71e56r
I my máme naprosto hydrologicky nádherné počasí. Buďme optimističtí - nemusíme zalévat. A zatím se netopíme.
Je to asi fakt, že se za ty "jiné chuťové návyky" hodně schová - hodně nepravostí. Tady (mám ten dojem) zase hrozně rádi experimentují s vytuněnými potravinami. Věděl jste napříkad, že se čím dál tím víc potravin dopuje cukrem? I takově věci jako chleba a nudle. Ani ne tak aby to bylo sladší, ale z technologických důvodů (chleba má pak tmavší kůrku a těsto na nudle je měkčí, takže se líp protlačuje hlavicí formy). Může se to zdát nedůležité - ale je to jen špička ledovce. Kolik takových "vylepšení" se nemusí vůbec deklarovat....
Nejenom astronomie udělala za poslední roky obrovský skok kupředu. Potravinářství potichoučku zařadilo úplně jiný rychlostní stupeň. Budu o tom trošku psát... sem tam...
Mějte krásný den a díky moc za návštěvu a přízeň.
J11a91n 81P87r55a84ž63á54k
Danko, co mi to děláte takhle před obědem? Puding sice mezi mé favority nepatří, ale obávám se, že s ostatními potravinami to není o nic lepší.
Hezký den
D19a14n11a 62T44e86n47z28l28e19r
Obávám se, že máte naprosto pravdu.
Mějte přesto krásný den, ať se vám daří.
M72a37r37e21k 55V63a32l66i82č42e75k
no...i tak si ho zase nekdy dam
ale diky, nevedel jsem
D54a13n50a 22T47e53n15z68l28e52r
Nebojte, neumřete z něj. Ne hned. Pokud kouříte, můžete si klidně dát i dva, tři, protože kouření je daleko nezdravější.
Krásný den a díky za návštěvu.
D91a61n95a 71T61e51n45z28l65e18r
A bude hůř, Šárko. Co pudink, ale taková pizza... A je toho daleko víc... Tohle je vlastně úplně nevyčerpatelné téma. Okolnosti mě nutí už roky číst drobné písmo na obalech (díkybohu a evropské administraci za ně!). Někdy jsou tam neuvěřitelné věci. Ale když to jídlo musí "prominout" i opravdu hnusné zacházení než se dostane na stůl... nedá se nic dělat.
Mějte krásný den, vaše návštěva potěšila, jako vždycky.
J43a77r15o70s28l31a67v 92C13h77u34d28á46č41e25k
Vy nám zase chcete brát radost ze života? A to na začátku týdne?
Tyto průmyslové ... už dávno nejím, ale jednu dobu jsem měl průmyslové tekuté pudingy ze supermarketu rád. Člověk však snad někdy může udělat výjimku a těch ... si trošku dopřát. Časem stejně zjistíme, že mnohé z toho, co se nyní považuje za zdravé, zdravé není, a naopak.
Nejmíň zdravé je dýchat. Tím se okysličujeme a musíme pak jíst antioxidanty.
D56a32n61a 79T79e83n70z57l59e50r
Ale co když mi pak při všech těch antioxidantech dojdou oxidanty? Sheldon Cooper, TBBT.
Krásný den a díky za návštěvu, Jaroslave.
D90a64n52a 95T76e38n23z37l76e34r
Děkuju za návštěvu a přeju krásný den, Aleši.
H30o36r87s95t 13A38n28t56o72n 29H54a29s46l77b50a19u78e57r
Ještě že na pudink se dívám jen z rychlíku. Dano, děkuji a přeji povedený nový týden
D79a43n74a 42T45e40n95z37l83e17r
Nejlepší je ten domácí. Moji lidi mi ho ale nejí stejně, jako ten průmyslový. Přeju krásný den a příjemný týden, Tobě i celé rodině.
P89a94v37e25l 60K29a56m93a62s
Budu se muset zamyslet sám nad sebou. Nějak mi dochází různá slova na to, jak vám vyjádřit, Dano, karmu. Díky díky za vaše blogy. :-)
D65a70n27a 73T54e66n58z64l92e96r
Jste na mě moc hodný, Pavle, děkuju. Mějte se prima, přeju krásný den.
R90u54d92o51l64f 17M10e44n49t40z84l
Co vlastně způsobuje to ztuhnutí škrobu? Ztuhl by škrob také bez tepelné úpravy?
D55a60n24a 51T42e82n59z86l80e79r
To je dobrá otázka. Německy tomu říkají "Verkleisterung" - zlepidlovatění. Probíhá to od 60 stupňů - bramborový škrob při 62,5 °C, pšeničný při 67,5 °C. Jde o to, že škrob je málo rozpustný ve vodě. Do struktury škrobu se váže voda, a to v nemalém množství, při zahřátí. Zrníčka škrobu pak bobtnají, později prasknou a škrob dokonce úplně rozpouští. Probíhá to reverzibilně, retrogradace probíhá hlavně při nižších teplotách (než těch 60 stupňů) a pomáhá jí lehká kyselost prostředí (asi jako u většiny takových procesů).
Na "zlepidlovatění" mají vliv různé faktory, takže by se jistě dal najít nějaký stav, kdy škrob ztuhne i bez tepelné úpravy - ale asi by to už nebylo moc jedlé.
Krásný den, Rudolfe, Vám i Vaší paní.
- Počet článků 970
- Celková karma 19,69
- Průměrná čtenost 1328x