Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 6
možnosti
LW

Vy byste dával na test nového nosiče, u kterého se predikuje úspěšnost 50:50, nějakou drahou sondu? Tohle byl test nosiče, nikoliv nákladu.

4 0
možnosti
PM

P24e62t18r 85M95u46n89z80a55r

26. 2. 2018 16:51

Satelit se ale nezvládl hned na poprvé oddělit od nosné rakety. Místo, co by firma dala zákazníkovi více času nebo se sama pokusila o alternativní způsoby uvolnění nákladu, rozhodla se za dvě hodiny orbitu opustit. Satelit, jehož cena se má pohybovat právě kolem zmiňované miliardy dolarů, shořel v atmosféře.

Zdroj: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=651045

Kde berete informace jak to bylo? Třeba ani nevěděli, že se neoddělil? Třeba si zákazník nepřál další pokusy a čekání. Ale chtěl zavčasu řízený sestup, aby satelit nespadl, kam nemá (druhý stupeň Falconu má potíže při oddalování zážehu). Dle mého z Vaší strany čirá spekulace, do které promítáte své antipatie k Muskovi, aniž by jste měla relevantní fakta.

1 0
možnosti
WW

Škoda že jste nepastnul i tu větu před tím, že podle Muska šlo o úspěch, protože pokud nejsou k dispozici relevantní fakta, jak tvrdíte, musí být zákonitě zpochybněno i toto.

0 0
možnosti
JL

Snad lepsi kritiku Muska a USA by nenapsalo ani Rude Pravo padesatych let. Pani Dano. Zde si snizujete kvalitu vasich clanku timto propaganstickym panfletem. Minule jsem vas usetril pojmenovani vasich uvah. Dnes jen mohu konstatovat vasi zaujatost proti soukromemu vesmirnemu vyvoji. Citim levicacke mysleni. "Stat to umi nejlepsi"!!! Vase veta: "Kdyby to byly jeho peníze, není problém. On ale bohužel odčerpává miliardy jak z rozpočtu USA tak NASA." je prima ukazka. Zde jiz nepripominate platby Rusum za lety k ISS protoze raketoplany jiz USA neslouzi. Musk se snazi "tu diru" zalepit a vyuzit financi pro sve sny. Zde se nezminujete o konkurencnim boji americkych podniku, kteri "zdimali" z NASA take penize (podle vas) Falcon9 se postavil vedle Atlasu a Delte a dal NASA a armade moznost si vybrat. Presne podle "american way".

Jeste jsem se zdrzel tvrdsi kritiky. Snad pro vase jine clanky. Ty aspon maji uroven.

4 0
možnosti
DT

Možná byste si měl spíš ten článek přečíst, abyste věděl, na co reagujete. V tomto konkrétním blogu jde o polemiku s nadšeným vykřikováním Muskonadšených snílků o tom, že Musk posouvá lidstvo dopředu mílovými kroky.

Neposouvá nic, jsou to jen velké řeči. :-) Stejně jako vaše silně zaujatá slova.

Pokud na to máte (argumenty), zkuste polemizovat s tím, co jsem skutečně napsala a ne s tím, co si do mých slov hrdinně interpretujete, vy vlastenče. :-)

Přeju krásný den a hodně zábavy. R^

1 0
možnosti
LW

Opět mám pocit, že jste silně zaujatá proti SpaceX, nebo osobě Muska. Je očividné, že společnost SpaceX našla recept na značné zlevnění dopravy nákladu na oběžnou dráhu Země, v podobě znovupoužitelnosti prvního stupně. Zatím se to nikomu nepovedlo, pokud nebudeme uvažovat o raketoplánech, kde byl opakovaně používán orbiter. Protože se jedná o vývoj nové schopnosti, neobejde se to bez komplikací. Četnost startů rakety Falcon 9 neustále stoupá a již dnes v této oblasti F9 zaujímá celostvětově první místo.

Pokud jde o misi Zuma, tak už u minulého blogu o SpaceX jsem Vám uváděl, že chyba byla pouze na straně dodavatele Northrop Grumman (náklad, adaptér a separační mechanismus). Pokud Vám adaptér a separační mechanismus řeknou, že náklad je vypuštěn, tak nezbývá nic jiného, než tomu věřit. Předpokládám, že v rámci utajení nedošlo ani k instalaci kamer snímání nákladu.

4 0
možnosti
WW

:-) V rámci utajení se klidně mohlo fabulovat a mediálně profláknutý špionážní satelit už může klidně plnit svůj úkol. Na severní obloze nebylo možné v době startu a po něm pozorovat satelit vzhledem ke Slunci a později, po té, co mohl zkorigovat svou dráhu, už je nemožné jej amatérsky vyhledat i kdyby tam byl. Kromě toho, oficiálně nebylo nic sděleno a dělá se vše proto, aby nebyl Musk s nezdarem spojován.

0 0
možnosti
Foto

Norman Mailer Oheň na Měsíci. Podobně subjektivní kritika velkého úspěchu vědy a techniky. Ten (levičák jeden), kdyby se narodil dříve a stal se členem francouzské akademie věd, také by prohlásil, že žádný přístroj nemůže vydávat něco tak lahodného, jako je lidský hlas (když tam vynálezce předváděl předchůdce magnetofonu).

Neznám současný stav návratnosti investic do kosmického výzkumu, ale v době Apolla se vrátil každý investovaný dolar. A vedlejší produkty nám zpříjemňují život dodnes (obligátní teflonová pánev).

Na rozdíl od paní autorky jsem fanda vědeckého a technického pokroku (nakonec jsem celý život pracoval ve výzkumu) a pokud daný projekt přinese něco pozitivního, je mi celkem jedno, kdo to financoval.

Nevím, co paní autorce na Muskovi vadí - závidí mu jeho úspěch a vizionářství? A bude se radovat, když se mu něco nepovede? Nebo se jí v životě nic pozoruhodného nepodařilo vytvořit? Nezlobte se, Vašemu postoji nerozumím.:-(

1 0
možnosti
WW

:-) Podsouvat autorce závist či něco podobného asi neuspěje, stejně jako že by nestála za vědeckým a technickým pokrokem. Na téma "Musk" se diskutovalo mnohokrát i pod nesouvisejícími tématy a právě ony "vize", v jejich náhledu na ně, je spatřována malá změna - fandové se už obratně vyhýbají diskusím o marsovských termínech, jeho kolonizaci atd., a stávají se z nich wikipedoví "odborníci" na Falcony, co by nosiče, které dominují na poli technickém, nikoliv vědeckém. Titulek blogu to přece jasně odděluje a když už splaskla marsovská bublina v režii jednoho muže, strategie se stala průhlednější a než na vize, ukazuje více na tvrdý "přízemní" obchod.

1 1
možnosti
LB

Zajímavý článek, místy mi však připadá až zbytečně a výběrově kritický. Rád bych poznamenal toto:

- jestliže nové nosiče vládní kosmické agentury buď nevyvíjejí, nebo je vyvíjejí pomalu, je logické, že jejich místo zaujmou soukromé společnosti s vlastním, tržním přístupem

- jestliže jsou občané USA spokojeni s tím, že jejich vládní výdaje na "obranu", tedy provoz armády, vojenské akce, ale i vývoj zbraní, jsou cca. 400 x vyšší, než výdaje na výzkum vesmíru, pak je mezi nimi občan Musk skutečně mimořádně osvícený vizionář. Není sám, na paty mu šlape se svým podnikem třeba Jeff Bazos.

- Musk je byznysmen, který má dosti šílené vize měst na Marsu jím vlastněných. Samozřejmě, že za současného stavu techniky a toho, co je vůbec vyvíjeno kýmkoli, je let s lidskou posádkou na Mars v příštích deseti - dvaceti letech vyloučen.

- Miliardáři se svými soukromými vesmírnými sny se objevují proto, protože politici tyto sny nesdílejí a občané se jejich realizace nedožadují, jak už bylo řečeno. Tak prosté a smutné to je.

- Nosiče Elona Muska jsou samozřejmě technicky mimořádně vyspělé, jmenujme návraty jednotlivých stupňů na zem, úspěšný start Falconu Heavy a podobně. Samozřejmě vše je spojeno s tím, komu a čemu tyto rakety slouží.

2 0
možnosti
DT

Děkuju za ta slova. Já myslím, že k vývoji nových nosičů vždycky dochází a docházelo průběžně z důvodu potřeby. Kdysi šli Evropané k Američanů s tím, že potřebují vypustit satelit - a ti jim odmítli. Výsledkem je dnes naprosto jedinečný a nikým (rozhodně ne Muskem) dostižený projekt Ariane. Pokud se k němu někdo dotahuje, tak jsou to Rusové - ze zjevných důvodů: zatímco se západní svět mohl rozhodnout mezi samostatností a spoluprácí, oni na výběr neměli a pokud chtěli něco znamenat, museli to obstarat sami.

Dnes jsme v situaci, kdy USA musí poprosit u Evropy, když chce vypustit satelit - a to samozřejmě vede k vývoji dalšího ryze "amerického" nosiče.

Tipovala bych si, že to NASA "dala z rukou" naposledy. Protože to, co kolem svého kultu rozpoutal Musk, je naprosté šílenství. Pokud je někdo financovaný NASA, smí používat pro svou výrobu raket technologii NASA - a přesto to zvládne "prostému daňovému poplatníku" prodat tak, že NASA je naprosto neschopná organizace a on, soukromník, jim teď všem vytřel zrak... pak je něco v hrozném nepořádku.

Děkuju za zájem a za návštěvu a přeju krásný den, Lukáši. R^

0 0
možnosti
Foto

Dano, po Tvém vysvětlení jsem se rozhodl, nepoletím!!Ať se celé tvé smečce vyvede nový týden - bez omrzlin!R^:-) Vlastně ani nejezdím taxíkem automobilovým...

0 0
možnosti
DT

My bychom snad i jezdili, ale Trabant v kabátě Mercedesu jízdu odmítl s tím, že do toho mrazu on nepojede a startovat nebude. :-) Ani přemlouvání ze zásuvky nepomohlo, takže čekáme až mu zabudují nový kardiostimulátor. :-)

Přeju příjemně mrazivý den. R^

0 0
možnosti
Foto

Nevím, zdali se povede jeho taxixaření nebo ne, jsou to jeho vlastní peníze a jeho vlastní vůle, co s nimi udělá. Já mu fandím. Ale Daně taky, i když co se Muska týče, v mnohém mám rozdílný názor. Ale to nepřekáží ničemu;-DR^

0 0
možnosti
DT

Kdyby to byly jeho peníze, není problém. On ale bohužel odčerpává miliardy jak z rozpočtu USA tak NASA.

To je ovšem špatné rozhodnutí jiných lidí. On jen využívá situace na obohacení a zvyšování svého ega. To by udělal každý jiný sociopat úplně stejně. :-)

Mějte krásný den, Alžběto a díky za návštěvu. Člověk se nemusí ve všem shodnout, ten svět, ve kterém jsou všichni stejného názoru by byl dost tristní. :-)R^

3 0
možnosti
  • Počet článků 973
  • Celková karma 19,64
  • Průměrná čtenost 1324x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.