Diskuse
Fyzika v kuchyni – tlakový hrnec
Děkujeme za pochopení.
D95a85n27a 77T29e88n41z28l93e71r
Přeju moc hezký večer a díky za návštěvu.
P16a34v79e21l 26V44é85b19r
Všední téma, přesto se, jak vidno, najdou zajímavosti a souvislosti, které člověka, který si namyšleně myslí "vždyť o tom vím všechno", ani nenapadnou. Pěkné a je to zasloužená karma.
Jenom bych měl připomínku k tomu bajonetovému uzávěru: Všimněte si, že ani jeden ze zobrazených hrnců NEMÁ bajonetový uzávěr (u těch novějších by se o tom dalo diskutovat, ten překrásný historický ale už vůbec ne). Nelze tedy tvrdit, že každý tlakový hrnec má bajonetový uzávěr. Je to ale nepatrná chybička na kráse.
D62a28n85a 21T39e33n73z52l43e30r
Děkuju za připomínku - upravila jsem to v blogu. Děkuju za návštěvu a přeju krásný zbytek večera.
B36o74h47u73m42i15l 87M62i32c30h39a45l
Pro málo odvážné nebo zapomnětlivé je dobrou alternativou elektrický papiňák. Mou skepsi rozehnaly výhody: nemůžete ho přehřát; neuniká z něj při vaření pára (udržuje tlak právě na správné hodnotě); nemůžete ho zapomenout na plotně - po stanoveném čase se sám vypne; v malé kuchyni oceníte i to, že ho můžete postavit kamkoliv v dosahu síťového kabelu.
Dá se pořídit kolem 3 tisíc a po dvou letech to považuji za dobrou investici.
J80i91ř47í 76H18e60r34m33á87n47e59k
Samozřejmě, že se Vám elektrický papiňák může přehřát. Postačí porucha termostatu. To nebezpečí přehřátí je jen o málo menší než u klasického papiňáku a pak tak, jako tak musí zapůsobit "policajt" neboli bezpečnostní ventil.
W83a58l21d83a 56W93i14n75t54e21r
Pěkně napsané. Na obrázku, ten těžký litinový pro statné Gertrudy, to je fakt pěkný kousek. Kdo ví, kam by se ubíral vývoj parostrojů, kdyby se spalovací opozdily - existovaly prototypy mašinek bez ohniště, vezoucí si jakýsi bojler přehřáté vody pod tlakem a uvolňováním ventilu docházelo k výrobě páry (enatalpie atd.) až po kondenzační uvolňování tepla (topení ve vagonech nebo nádražních domcích)...bylo dost našlápnuto k (ne)tušeným možnostem...
H78o26r24s14t 29A90n56t65o91n 19H95a47s36l86b88a82u92e13r
Dano,děkuji za tajemství jednoho hrnce a přeji Ti pohodový celý týden - a nejen tento!
D16a38n25a 63T89e91n88z72l24e44r
Moc děkuju. I Tobě a tvým blízkým moc hezký týden, Horste.
J69i76ř81í 80H66e44r16m63á64n46e48k
Reaguji pouze na perex. Ano, princip "papiňáku" neboli tlakového hrnce je všem, kdo znají alespoň základní fyziku znám.
Ale legrace je, že spousta lidí, především ženy si myslí, že když voda v obyčejném hrnci vře "prudce", tak se jídlo udělá rychleji.
D45a24n53a 91T46e52n19z80l29e56r
Ona je to částečně pravda. Když voda prudce vře, tedy se v celém jejím objemu tvoří bubliny páry, má těch zhruba 100 °C. I před tím se z ní už dost "kouří" a to může leckdo splést s varem.
V perexu to není, ale z jednoho z grafů to můžete dobře odečíst.
Přeju krásný večer, Jiří, mějte se hezky.
R82u49d25o36l31f 25M56e76n22t49z16l
Dobře podáno Ten papiňák s posunutelným závažím bych chtěl. Nevím, co bych s ním dělal, ale je moc pěkný.
- Počet článků 972
- Celková karma 19,07
- Průměrná čtenost 1325x