Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Tak voliči KSČM většinou nesdílí "teorii komunismu" ale třeba chtějí pestřejší sněmovnu tak aby tam nepřevážil jeden směr. Komunismus je slepá kolej, zejména v oblasti vlastnictví, odporuje přirozenosti člověka. Určité prvky se rýsují v rozdělování - boj proti daňovým rájům, nepodmíněný příjem, odpor proti tržnímu pojetí zdravotnictví atd. Přitažlivost Sanderse, Corbyna, Melenchona u mladých není náhodná. Divím se, že komunisté nerevidovali dosud některé nesmysly např, dělnická třída jako předvoj - ta prošla obrovskými změnami a svět je dnes úplně jiný. Nebo tzv. proletářský internacionalismus.

Při porovnávání režimů bychom trochu měli vzít v úvahu:

- socialismus se budoval v méně vyspělejší části světa, snad kromě ČSR. Mnoho kapitalistů fouklo po válce z východní - vždy o hodně chudší - zóny do pozdější NSR a tak NDR byla relativně také chudá.

- faktor času - za socíku nebyly mobily a notebooky a dnes jsou takže ...

I když často nesdílím názory pana Vodvářky, dnes nic zásadního proti nemám.

Daleko víc mě mrzí, když aplauduje blog o "pr.chcaném dědkovi".

4 1
možnosti
Foto

"Mnoho kapitalistů fouklo po válce z východní - vždy o hodně chudší - zóny do pozdější NSR..." No vy jste komik. Oni prý foukli.8-o;-D Oni byli okradeni a vyhnáni a ti co podle vás foukli, tak jen proto, aby si zachránili holý život nebo svobodu. . !!

1 1
možnosti
Foto

Není co si nalhávat. Tehdy jsme volili komunisty takřka všichni. Ze strachu. Ti odvážní, kteří je nevolili, jsou dnes vesměs vysmívaní. Ale kdo chce komunisty volit dnes, je hlupák. A nevyčítám mu to, že se třeba měl za nich lépe než dnes. Ale to, že si myslí, že kdyby dnes vyhráli volby a sestavili vládu, že by se měl stejně dobře jako tenkrát. Neměl. Měl by se stejně, nejspíš hůře. Protože ani KSČ(M) už není to, co bývala. Představitelé KSČM si žijí tak dobře, jak si nežili ani za jejich vlády a určitě o to nechtějí přijít. Dnes už, krom fanatiků jako Semelová, neslyšíte nic o třídním boji a znárodnění. Na to by dojeli. Jen si udržují to svoje stádečko věrných, naivních nebo hloupých, kteří jim svými hlasy zajistí jejich báječný život.

Nic to samozřejmě nemění na tom, že jste to napsal skvěle a já vám dala karmu, pane doktore :-)

18 1
možnosti
Foto

Ve Spanelsku obcas slycham starsi generaci rikat: "To by se za Franca nestalo!" anebo "Franca na ne!" anebo "Kez by se vratil Franco a udelal tu poradek!".

Vzpominani na stare "dobre" casy nevidim jako dusledek kapitalismu, ale jako psychologicky jev u jedincu, kteri se neadaptuji na pritomnost, nedivaji se na budoucnost s odvahou, a s nostalgii vzpominaji na minulost, ktera je znama a jista.

29 0
možnosti
JK

Paměť člověka je prostě selektivní a to ne jen ta dlouhodobá. Navíc si nemůžeme pamatovat všechno a tak rádi sklouzáváme ke zjednodušení. Politici a jejich strany mají v popisu práce zapomenutí na průšvihy a adorace úspěchů. Komunistům se to daří celkem dobře a tady je namístě otázka: Jak je to možné?

Přesto, že od revoluce 89 se udělal obrovský pokrok a životní úroveň obyvatelstva v porovnání se zbytkem Evropy nebývale vzrostla, jsou pořád dokola probírány kolosální přehmaty, které se také evidentně staly. Moto všech stran před volbami je vytáhnout co nejvíc špíny z minulosti na své konkurenty. Tím stále krmí onu selektivní paměť a zdá se nám, že žijeme v hrůzné době. K tomu se přidají média se svým dílem každodenních krimi zpráv, bez výjimky, jde prý o sledovanost. No není divu, to zejména komunistům vyhovuje, ale také uskupením jakoby bez minulosti, které zazáří jako supernova, ale jen do doby než je ta minulost dožene. Momentálně zdrhá před svou minulostí Andrej a zatím má náskok, jenže utéct se nedá a KlausovoZemanovská doba temna ho buď dožene, nebo na ni všichni povinně zapomeneme, a to neznamená, že utekl.

Je fajn, že existují pisatelé blogů a diskutéři, kteří se úspěšně ujmou role nápravy paměti národa.

P.S.: Tak mi došlo, že jsem nakonec poplácal po rameni i sám sebe. ;-D Těžko říci, jestli právem.

9 2
možnosti
Foto

Mě, když popadne vztek na poměry u nás, tak si vzpomenu na výrok

Antonína Švehly který byl vynikající prvorepublikový politik přítelT. G. M., Když mu jeden občan začal vyprávět, jak se u nás všude krade, bujíkorupce a kdesi cosi, tak mu odpověděl: „Lidi kradli už od Adama a Evy a budoukrást až do toho posledního Robinsona, který na zemi zbude. A že jsou Aféry?Pan Bůh stvořil lidi a měl aféru a s Kainem už pátej den.“ Takže to, co se u nás děje není nic nového. Jsou to věci, ktedré byly a jsou a budou. Politici jsou stejní lidé, jako jsme všichni. Takže je hned je mně zase fajn a řeknu si, že si žiju lépe jako důchodce, než jako v době, kdy jsem za komunistů pracoval.

10 1
možnosti

Princip kapitalismu je maximalizace zisku a minimalizace nákladů, s přisvojením nadhodnoty těmi co vlastní nebo řídí proces její tvorby, Kapitalisticky pracovat, komunisticky žít. Jak to zkombinovat? Neboli zefektivnit práci jinak než motorem lidské chamtivosti. V současném systému je to hranatá koule a nemůže to fungovat.

1 3
možnosti

Naopak v socialistickém státě se pracovalo neefektivně a chtělo se kapitalisticky žít. Kromě totalitních praktik KSČ zapomínáme i na druhou příčinu nedostatku. Byla to izolace vůči světovému kapitálu, která chránila naše suroviny a výrobu před vykoupením a embargo na řadu výrobků a surovin. Cesta z toho nevedla. První "soudruzi" si totiž ušpinili ruce a teprve , když je nahradila druhá a třetí generace, plná šmejdů, kteří se mezi sebou dohodli že si nakradou, zradili národní stát. Teď se na jeho demontáž můžeme dívat v přímém přenosu.

2 1
možnosti

A74n78n97a 86Č67e22r48n40á

14. 6. 2017 14:05

Pán je sobec, který žil v socialismu na úkor těch okradených, pronásledovaných nebo popravených komunisty...

Ani ho nenapadne se nad tím pozastavit.

2 0
možnosti
Foto

Většina lidí si žila fajn. Jen bylo nutné občas podepsatnějaký ten cár papíru, kdy jste nadšeně souhlasili s návštěvou bratrskýchvojsk. Jindy jste snadno překousli, že kamaráda vyhodili z práce,protože řeklcosi nepěkného o Husákovi atd. Sem tam si člověk nesměl připouštět, že je jakozvíře držené v kleci a jeho pániček rozhoduje, kam smí, co smí a co zase nesmí.Někomu takový otrocký život nevadil. Pravda, někomu stačí plný žlab a jespokojený.

16 2
možnosti
Foto

Na hranici: „Tati, kdo žije za těmi ostnatými dráty?“ „My, Frantíku.“

6 0
možnosti
Foto

Ale no tak, něco se asi vybudovat muselo, protože v r. 1947 na území Česka se nalézalo padesát měst s více než 10 000 obyvateli, v r. 2017 se tomtéž území nalézá dvojnásobný počet měst s více 10 000 obyvateli, a ta původní padesátka vykazuje dvojnásobný počet obyvatel. K r. 1990 jsem prozatím nic nenašel.

Takže neplatí, že se neudělalo vůbec nic. A každý si snad alespoň trochu umí představit, jaké změny v industrializaci a produktivitě práce tato změna sídelní struktury musela přinést.

V r. 1948 produktivita práce v zemědělství činila jednu třetinu produktivity práce v průmyslu, v r. 1989 vskutku bylo zemědělství už jedním z průmyslových odvětví.

Tomu pánovi bych samozřejmě řekl, že socialismus je passe, a že není kvůli "tehdejším úspěchům" někoho dnes volit. Navíc dnešní komunisté nemají s tehdejšími komunisty lautr nic společného, ani věk.

3 14
možnosti
OK

O62t74a 26K41i50n64c

14. 6. 2017 13:25

Už jsem se lekl nadpisu, který by se dal očekávat od Cvalína a jemu podobných a ne od vás, ale po přečtení celého blogu máte ode mne zaslouženou karmu. R^

10 0
možnosti
Foto

Já jsem v tu dobu měl plat 2 500 Kč a moje žena 1 300Kč. Inkaso bylo 600 Kč, boty stály 300 Kč, dámské kozačky 600 Kč,dětské boty stály 150 Kč, bunda na dítě 300 – 350 Kč. Pračka v tu dobu byla za 10 000 Kč,video v té době stálo 30 000 Kč. Pokud žena byla na mateřské a měla 600 Kč a to 26 týdnů a pak už nic. Udruhého dítě to bylo 1200 Kč a to 26 týdnů a pak do dvou let 500 Kč. Porovnejteto s dnešní mateřskou. Máslo stálo 10 Kč to je, jako kdyby stálo dnes 100Kč. Kilo hovězího stálo 36 Kč, to je jako kdyby dnes stálo 360 Kč. Když jsme si vzali barevnou televizi namultiservis, tak jsme po dobu šesti let platili 360 Kč měsíčně Tak ať mně někdovykládá, jak bylo za komunistů dobře.

34 3
možnosti
Foto

No jo, ale na to se tak rádo zapomíná a dnešek se tak krásně kritizuje. V jednom to ale ty levoručky měly jednodušší. Když jim to správně ideologicky myslelo nebo alespoň nevyskakovaly, bylo o ně postaráno. A p=o tom se mnohým dnes tak stýská.

11 0
možnosti
  • Počet článků 976
  • Celková karma 34,60
  • Průměrná čtenost 2557x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám