Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VS

Osobně se domnívám, že Švejkovo motto je: Lepší než se nechat zabít je se z toho nějak vykecat.

Není to otázka hlouposti, ale snahy vyhnout se nepříjemným situacím a zejména těm, které by mohly mít fatální následky. Z toho plyne, že označovat ten román jako humoristický je naprosté nepochopení. Odráží se v něm česká povaha, ale to je pochopitelné, jaká jiná? A že se nám to nelíbí není chyba Haškova.

A jen tak na okraj: kdyby se měla díla hodnotit vždy i podle osobnosti autora, byla by některá na "černé listině" školní četby.

6 1
možnosti
VC

a máte vysvětlení, proč to bylo přeloženo do mnoha jazyků a tolikrát vydáno ? Není to dílo považováno za jeden z nejlepších protiválečných románů ?

Švejk není blb, snaží se přežít v totalitním prostředí a daří se mu. Pokračování od Karla Vaňka přehlížíte ? Není to už taková sranda, ale myslím si, že dost realisticky popisuje tehdejší místní poměry.

Také by mě zajímalo, jak to bylo se spoluprací čs.legií a Kolčakovem při hlídání carskýho pokladu.

2 0
možnosti
AJ

pokračování od Vaňka bylo strašné ...

0 0
možnosti
JJ

Švejk rozhodně není žádný hrdina. A už vůbec by neměl být vzorem. Pro nikoho.

4 5
možnosti
DP

D73a98d93a60k 88P56e47t84r

6. 6. 2016 6:00

Ze Švejka nikdo nedělá hrdinu, víte o koho se vůbec jedná?

3 0
možnosti
Foto

Jsem za Váš článek ráda... jdete s Haškem dost pod kůži... ajá i tuhle interpretaci beru, že tedy černé svědomí... ve Vašem textu jsou tristně pravdivé věty, které se nerady poslouchají.... Nerad to měl Masaryk... prostě tohle nás podkopávalo a to zrovan v tu chvíli TGM nepotřeboval.

Švejk není ani voják, natož dobrý voják... Švejk je mimo jiné velkou sondou do naší národní povahy obecně...jak čtu v diskuzi - to se statečnými vojáky v poli nemá moc společného... Jde o to, že Švejk je prototypem toho, kdo se přizpůsobí všemu a vždy , za každých okolností... při třetí světové se naučí v podzemním bunkru krmit krysy a neboudou ho věci zajímat... i takový je pohled.

A Haškova kapitola o tom,jak vojáci nemají řešit hnusný chleba , je ta nejsmutnější pravda o válce... Kdo má pocit, že román je humoristický ... trochu neví, o co jde.R^

o té agitce budu docela přemýšlet... zatím to tak nemám, mám na Haška vlídnější náhled.

7 1
možnosti
Foto

Zajímavá úvaha, Radko. Jen myslím, že kdo se ve Švejkovi patlá, jsou jen Češi. Obecně. Stále se řeší, zda jsme jako on, či ne. V cizině se ví, že je to jeden z nejlepších protiválečných románů na světě, geniálně a se švihem napsaný. Proto ho chtějí číst, ne z důvodu, aby pronikli do naší národní povahy...:-) A čtou ho pořád, i když se překlady těžko vyrovnávají s originálem, jelikož právě v humoru je román český. Když jsem se začetla do španělského překladu, měla jsem strach, že kamarád, kterému jsem ho koupila, bude zklamaný. Nebyl a řval smíchy. A hlavně řekl, že jde o geniální román. Obdobně reagoval i další čtenář - šlo o Španěla a Peruánce. A tak si myslím, že v tom Švejkovi prostě něco bejt musí... A hlavně, já ho mám ráda! :-)

9 0
možnosti
LN

...myslím...že Švejka...jako knihu...ani jako postavu.... jste z nějakého důvodu vůbec nepochopil....to za prvé...

....od remaku toho koc nečekám...ale na druhou stranu...kolikrát už byli natočeni třeba Bídníci....nebo Tři mušketýři....???....a ne všechy zpracování jsou ausgerechnecht špatná....

9 0
možnosti
Foto

Ja se naopak na ten remake tesim. Pokud Svejka bude opravdu hrat Liska vnese to na jeho postavu cerstvy a zajimavy rozmer

0 1
možnosti
Foto

Nějak se mi nechce zdát, že jsi Švejka četl :) Mám sice daleko do adorace jak autora, tak jeho hrdiny...ale Švejk je všechno možné, jen ne tupý blb a přímo v knížce je vykreslen spíše jako zchytralý až vychytralý a ne, není to žádná projekce :)

15 1
možnosti

Schválně jsem si přečetl váš článek znovu - i váš profil. Ne, deficitem IQ to u vás nebude. Bude to předpojatostí a naprostým nepochopením vyplývajícím z tragické dezinterpretace Švejka. Ale v jednom s vámi souhlasím - v úspěšný remake ani já nevěřím. A remaky obecně hodnotím podobně jako vy.

6 1
možnosti
Foto

Švejka jsem četl a líbil se mi stejně jako film s Rudolfem Hrušínským. Nicméně musím konstatovat, že máte v mnohém pravdu.

1 0
možnosti

Pane, nechci vás urážet, ale když napíšu, že to vy jste tím, za koho označujete Švejka, není to urážka, ale konstatování tristní reality. Na to, aby člověk nepochopil, že Švejk různá nesmyslná prohlášení, provolání, hodnocení, zjevené "pravdy" a jiné typické projevy doby dovádí úmyslně ad absurdum, čímž dostává fízly, lampasáky, doktory a jiné představitele tehdejší moci do kolen, je třeba nemalého deficitu IQ. Švejkování není projev malosti a tuposti, ale naopak mazaného a účinného odporu Davida vůči obludnému Goliášovi.

4 1
možnosti
Foto

Vy jste asi Svejka necetl. Vubec neni to co popisujete. Naopak, jeho hlavnim rysem je vychytralost s jakou sve nadrizene decimuje. Zije podle hesla ze predstiranim hlupaka dela hlupaky z nepratel.

9 1
možnosti
Foto

ano, takhle se to po léta trochu blbě vykládá... je tam příliš mnoho interpretací , ale tahle je bohužel ta nejvíce vyhovující. Nejjednodušší.

1 4
možnosti
  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.