Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
G

Gašpo_3

16. 1. 2012 19:18
Ten titulok sa Vám podaril !!!

Ak je z Vašej hlavy tak tlieskam.R^

Vec ale nie je bohužiaľ až tak jednoduchá, pretože to nie je len o spotrebe. Predstavme si, že by sa všetci "bohatí" zo dňa ne deň vyparili. A dajmetomu že by sa vyparili aj sociálne úplne najslabší a zostala by tá stredná trieda.

Myslíte, že by bol problém vyriešený? Nebol.

Problém totiž leží aj v strednej triede. Obrovské percento je zamestnané v službách, štátnom sektore, štátnej správe, alebo v podnikoch ktoré žijú hlavne z dotácií. Ďaľšie slušné percento pracuje vo finančnom sektore, ktorý profituje z presúvania peňazí z miesta na miesto. A časť strednej triedy, ktorá vytvára reálne hodnoty je už tak malá, že nemá šancu utiahnuť ten zbytok.

Bohužiaľ aj keby tí najbohatší dnes rozdali svoj majetok, je už neskoro. Je to systémová chyba, ktorú pekne popisuje prof. Zelený. Tento systém je proste odsúdený k zániku.

0 0
možnosti
DS

Streit

16. 1. 2012 21:30
Re: Ten titulok sa Vám podaril !!!

Všecno, co ode mě čtete, je VŽDY z mé hlavy. Já jsem dokonce docela líný a zase toho tolik, o čem píšu, nečtu ;-)

Takže děkuji za ocenění titulku.

V ostatním máte kus pravdy, ale samo o sobě by to podle mě nebylo rozhodující. Ten výpadek v produkci hodnot by byl saturován zvyšující se produktivitou práce a technickým pokrokem. Takže problém vidím opravdu ve strukturální nerovnováze bohatství, kdy chudí už nemají šanci ty bohaté uživit. A nejde u mě o žádné socialistické reminiscence, protože socialistické metody používá dnes kapitál. On nechce kapitalismus, on chce jen opevnit své postavení a nepustit konkurenci, která by nehrála podle jejich pravidel. A tak se trh mění v klientelistický a byrokratický moloch insiderů.

2 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

16. 1. 2012 19:06
Víte jenomže oni si věřitelé

Nemůžou dovolit dluhy odepsat... to by dost často vedlo k tomu že oni sami by měli problém dostát vlastním závazkům...

Krom toho velmi málo investorů půjčuje vlastní peníze- jsou to lidi kteří jsou za investování placeni. V okamžiku kdy se proflákne že někdo nevymohl dluh zpátky už si vživotě nikde neškrtne.

Už to odpouštění dluhů řecku se táhne... Evropa sice více méně silou soukromým intitucím ten odpis vnutila ale ony si ho mezi sebou přehazují jako horkou bramboru- ten kdo ty dluhy odepíše zkončil. (A bohužel i toho se politici Eurozony a evropy dost dětí protože když krachnou tihle investoři kdo jim bude půjčovat?)

Ty dluhy prostě odepsat nejde.

0 0
možnosti
DS

Streit

16. 1. 2012 21:17
Re: Víte jenomže oni si věřitelé

Věřitelé mají dluhy několikrát zpátky v úrocích. Že je nesmyslně utratili v nesmyslných odměnách a rozmařilých nákladech je jejich věc.

Vím o čem mluvím. Naše firma hned po revoluci začala tak, že poskytovala nebankovní úvěry a finanční leasing. My jsme za naše zdroje platili až více než dvojnásobný úrok, nevymahatelné pohledávky jsme nemohli dávat do daňových rezerv a vypořádali jsme se s každou situací (na rozdíl ode všech krachujících bank kolem). Ale to jsme věděli, že nám nikdo nic nedá a že pokud bychom nedodržovali finanční závazky, nejen přijdeme o všechno, ale i skončíme v kriminále. A to právě nehrozilo těm pilotům všehc bankovních a finančních letadel. Pak stát vykládá, jak musí jejich ztráty sanovat. Kdyby akcionáři věděli, že přijdou o všechno a manažeři, že půjdou sedět, nikdy by žádná finanční krize nenastala. Protože by nosili do bank ukradené peníze nazpět, aby zůstali na svobodě.

2 0
možnosti
E

ELAPHURUS

16. 1. 2012 18:54
Normální člověk ( ač bohatý )

nemá důvod utratit měsíčně víc než 15 000 na osobu....

1 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

16. 1. 2012 18:57
Re: Normální člověk ( ač bohatý )

podmínkou ovšem je, že má přinejmenším svoje bydlení.

Ale pokud na to mám, mohu si udělat radost a utratit víc a nemusím kvůli tomu být nenormální.

Spíš bych řekla, že bohatý člověk nemá důvod šetřit. K čemu mi bude, že budu mít na výpisu z účtu větší číslo?

0 0
možnosti
SN

kuča

16. 1. 2012 18:26
Váš blog odpovídá .........

:-) ......realitě ! Bohužel řada zmátořených a totálně vymytých mozků si to nepřizná ! Jak obvykle říkám: Jedině blbec

udělá v životě 2 x stejnou chybu !!! A j proto jsem se už po druhé neoženil ! Ale to s politikou nesouvisí !

Pro Vás : R^R^R^

5 0
možnosti
DS

Streit

16. 1. 2012 21:38
Re: Váš blog odpovídá .........

;-)R^

0 0
možnosti
C

certik_bertik

16. 1. 2012 18:15
tohle

má jediné řešení a to válku

0 0
možnosti
U

Ulator

16. 1. 2012 18:21
Rno to k tomu bohuzel smeruje. Nase zemedelstvi. Dnee: tohle

0 0
možnosti
VH

cvlad

16. 1. 2012 18:08
Hezký.

Jen s to definicí střední třídy a ostatních je to trochu složitější závisí to na tom které státy poměřujeme.

0 0
možnosti
DS

Streit

16. 1. 2012 18:17
Re: Hezký.

No jo, ale nezapomeňte na globalizaci a integraci v rámci EU. Čím více to budou sjednocovat, tím obtížnější bude udržovat rozdíly v životní úrovni.

0 0
možnosti
JH

jardahorak

16. 1. 2012 18:07
No ty jo.

Pekna prednaska o nadhodnote a akumulaci kapitalu. S tim muzete kandidovat i v Paroubkove nove strane.

btw ve kterem ze state EU funguje ten kapitalismus, ze pisete: "To už není kapitalismus." 8-o

0 0
možnosti
DS

Streit

16. 1. 2012 18:16
Re: No ty jo.

Ani Marx nepočítal s takovou měrou globalizace, kterou umožnil informační věk.

V žádném státě EU nemůže fungovat kapitalismus, ale pouze jeho byrokratická karikatura.

3 0
možnosti
U

Ulator

16. 1. 2012 18:03
Ja vcelku souhlasim,ale....

Zamestnavam deset lidi. Naklady se zvysuji a ja jsem tlacen k co nejnizsim cenam. Rad bych zamestnancum pridal, ale uz neni z ceho. Slovaci, Madari, Rumuni se nabizeji za mzdy, a ceny praci, kdy jsem rad, ze mohu platit mzdy na urovni roku 2009, a o rozvoji firmy, investicich si mohu jen zdat. Co dal? Abych byl konkurenceschopny, a mohl valcovat vyse zminene, tak budu muset jeste vice snizit ceny a tim zase take mzdy. Takze snizim zivotni uroven deseti lidi. Cetl jsem dnes clanek Matejky, ten to ma jednoduche

0 0
možnosti
U

Ulator

16. 1. 2012 18:11
Re: Ja vcelku souhlasim,ale....

A karma, of course ;)

0 0
možnosti
1

1absolutus

16. 1. 2012 17:38
Politicky korektní lež

Slečno (paní), to není otázka toho za co vy, nebo já považujeme střední třídu. Střední třída je otázka výpočtu na základě makroekonomických ukazatelů a mimo jiné i pohledu bank na své zákazníky. Např. bohatý člověk a tím pádem zajímavým klientem je u českých bank zákazník, který má na účtu min. 25 milonů Kč. Kdežto v evropském měřítku je to částka  50 milionů Kč, Teprve pak, začnete být zajímavým klientem i pro zahraniční banky i s patřičným úrokem, který se pohybuje od 4-7 %. a k tomu patří další individualní výhody. Nepíšu o klientech VIP, to je samostatná kapitila.:-)

0 0
možnosti
1

1absolutus

16. 1. 2012 17:40
Re: Politicky korektní lež

Oprava: kapitola :-)

0 0
možnosti
MN

dust

16. 1. 2012 17:38
Přesný popis

Popis je velmi výstižný. Karma. Dodal bych, že nikdo nemá nic jisté, ani ti superbohatí. Blíží se období zajímavých zvratů a přerozdělování majetků. A asi to bude bolet.

0 0
možnosti
DS

Streit

16. 1. 2012 17:49
Re: Přesný popis

Dík R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...