Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
L

lado

4. 8. 2011 12:10
simca-chrysler za podpis

pan Werich byl ochotný se za auťák upsat i komunistům. --  r. 1973 - 1974

Rv

2 0
možnosti
RJH

Rob J.H.

4. 8. 2011 12:09
reakce

Dobrý den, se zájmem jsem přečetl Vaši reakci a dodávám ještě několik vlastních řádek http://hrebicek.blog.idnes.cz/c/203733/Jeste-k-Voskovcovi-a-bolsevikum-odpoved-nejen-panu-Pleskacovi.html

Zdraví Vás Hřebíček

2 0
možnosti

Mablung

4. 8. 2011 12:06
hrdinové

Proč si každý myslí že umělec musí být buď hrdina a nebo zrádce? Černá a bílá.

Werich byl prostě člověk. Byl moudrý, laskavý, vynikající herec, měl dar slova. Zároveň to byl levičák, zbabělec a skutečně pro komunisty udělal hodně.

Není jednoduché soudit lidi a většinou k tomu nemáme ani důvod, ani právo. Ale pokud se už k tomu někdo odhodlá, měl by se na danou osobnost podívat ze všech stran, vzít si příklad z mluvčích za mrtvé a skutečně o tom člověku říci vše. Dobré i zlé ...

1 0
možnosti
TC

Toicem

4. 8. 2011 13:07
Re: hrdinové

No, a protože všichni říkají jen to dobré, dovolil si pan Hřebíček připomenout i to horší. Myslím, že je to dobře.

1 0
možnosti
JS

Jana Kolářová

4. 8. 2011 11:29
děkuju

:-) JK

0 0
možnosti
PH

petrph

4. 8. 2011 9:30
v tomhle článku je dost zajímavá informace

totiž že Werich už si po roce 68 ani neškrt, když se podíváme do wikipédie, tak zjistíme že v době nejslavnější éry našeho filmu v letech 60tých natočil leda nepříliš úspěšný fim  ,Až příjde kocour, a že jediná jeho viditelná a úspěšná poválečná tvorba byly  komunistické pohádky Císařův pekař pekařův císař a Byl jednou jeden král...

Dost málo na člověka, kterého potom po dalších 30 let obdivoval celý národ.. Čím to vlastně bylo???

1 0
možnosti
X

xychteen

4. 8. 2011 11:28
Re: v tomhle článku je dost zajímavá informace

Pokud mohu nabídnout svůj pohled - bylo to hlavně tím, že JW nebyl ani nekritický levičák, ani vůl :-) a obé se díky divadlu ABC poměrně rychle rozšířilo mezi lidi i voly. Takže takoví ti rovnači správné socialistické kultury se po něm dost vozili a on už nebyl žádný mladistvý zapálenec a leccos radši zabalil. Něco málo se dá vyčíst v Janouškových knihách (ty ovšem vznikaly ještě za hrůzovlády, takže toho "vyčítatelného" moc neobsahují) a dost toho vystrčil ven Horníček (těsně po Sametu vyšel paperback s přepisem nejslavnějších forbín W+H a Horníčkovým komentářem... zajímavé na tom je, že na konci je zcela zbytečný a velice servilní "dopis Werichovi" adorující Havla, taky typicky český)

:

Jinak "Kocour" nebyl neúspěšný film - jen film vytvořený v určitém tvůrčím období a v duchu, který se prostě nechytil. To se stalo více dílkům (třeba takový "Pohrdání" s BB bylo ve své době trhák a dneska je to nuda k uzoufání :-)). Přeju pěkný den.

0 0
možnosti

rezjir rezjir

4. 8. 2011 3:39
Tak pan Hřebíček

nic tak špatného neudělal, pouze konfrontoval současné úhly pohledu na hladomory a komunismus s jednou forbinou, to že to je to metologicky chybné, je něco jiného. Voskovec a Werich nemohli mít dnešní značně pokřivené ználosti o své době. Věděli neskutečně více než my, protože ji proživali, my už tu minulost používáme pouze jako palice na hlavu protivníka.

Všichni měli tehdy na výběr pouze dvě alternativy, buď hladomory, nebo nechat padnout SSSR, přesněji řečeno zbankrotovat a rozpadnout. Ale samotný demokratický Západ by to schytal. Ta světová krize dopadla na SSSR daleko tvrději než na jakoukoliv jinou zemi. Oni si napůjčovali na industrializaci, a mysleli si, že to splatí vývozem obilí, ale jeho cena klesla proti všem původním předpokladům. Proto také jim ten Ford a spol. ty hladomory tolerovali, protože by se jinak nedomákli k penězům. A pak už to šlo od jednoho k druhému, od deseti k pěti, nicméně to, co tehdy všichni demokrati považovali za největší klenot, tak zůstalo, SSSR.

0 0
možnosti
PDC

Pierre de Croissant

4. 8. 2011 13:40
Re: Tak pan Hřebíček

Hladomory nezavinil pokles cen obilí na světových trzích

Hladomor zavinila likvidace schopných a pracovitých rolníku, tzv. kulaků a následný pokles produkce na méně než třetinu. Tedy komunistický režim a komunisti.

1 0
možnosti
SHV

sir Humprey V.

3. 8. 2011 23:19
VaW mi byli nadevše. A potom S+Š. I Vodňanský a Skoumal

projasňovali dny mé. Ale když jsem slyšel poprvé skeč V+W popírající hladomor na Ukrajině, zvracel jsem. A Bohové hapali pěkně na zem.

A přesto tvrdím - společně s Horníčkem, který si s Werichem užil taky své - Werich byl a zůstane velikým českým kaunem. Voskovec zas jedním z nejnadanějších a nejpracovitějších našich herců - jeho kreace ve 12 rozhněvaných mužích je nezapomenutelná.

3 0
možnosti
X

xychteen

4. 8. 2011 11:06
Re: VaW mi byli nadevše. A potom S+Š. I Vodňanský a Skoumal

Já jsem ten skeč neslyšel, takže jsem v nevýhodě. Krom toho nejsem žádný nekritický obhájce V+W. Ale dovedu si představit situaci, kdy se pořád ještě levicově orientovaný herec, nevybavený relevantními informacemi, v nějaké době k něčemu vyjádří (je nutno si připomenout, že forbíny sice měly obecnou kostru, ale jinak to byla improvizace měnící se den ode dne a reagující na okamžité události, kterých v těch letech bylo dost a dost) a ono se to zrovna nepovede... to se prostě někdy stane. Ale vytáhnout to po sedmdesáti letech, použít na to veškeré informace známé teď a díky tomu nasazovat těm hercům psí hlavu, mi přijde ubohé - jak jsem již byl napsal.

1 0
možnosti
G

geo.novotny

3. 8. 2011 23:03
Vaše kritika je možná povrchní

V letech mé ranné emigrace v N.Y. jsem měl čest, že mě pánové Frank Švehla (vydavatel kraj. novin) a pan Ferdinand Peroutka (prvorepubliková novinářská legenda) seznámili s Georgem Voskovcem. Občas jsme se scházeli v restauraci u pana Vašaty, později někdy o víkendech jezdil ke mě domů v Yonkers (předměstí N.Y.). Asi proto, že jsem měl příjemnou intímní zahradu. Vždy jsem jen skromě naslouchal vzpomínkám těchto českých velikánů (docela je tak odpovědně nazvu), protože jsem byl mladý a dychtivý dozvědět se jak to vlastně všechno bylo. Voskovce tížilo svědomí, ale nezašel bych tak daleko v obvinování jako Vy. Opravdu byla jiná doba, opravdu umělecká elita si komunismus představovala úplně jinak a individuálně to má známá umělecká osobnost mnohem komplikovanější než běžná osoba. Jak by jste posuzoval TÉMĚŘ všechny slavné herce za to, že účinkovali v "30 případech majora Zemana"? vyrobeného na objednávku Stb? Osobnost umělce bych hodnotil za celoživotní dílo.

G.N.

0 0
možnosti
N

nocenka

3. 8. 2011 22:46
Cha cha cha,

tak kdopak další se nám ujme té nebohé dvojice V+W?:-P

2 0
možnosti
X

xychteen

3. 8. 2011 21:06
Tento článek oceňuju o to víc, že autor...

...podle všeho není pamětníkem téměř ničeho

:-)

Vyčítat dneska někomu postoje z roku 1935 je naprostá ubohost - i v případě, že by ten peskovaný neprošel takovým vývojem, jakým prošli V+W (krucinál, Plzeň zrovna dostala gól...) A takový blábol, jako zplodil pan Hřebíček, by asi nezplodil nikdo, kdo slyšel alespoň jedno vysílání V+W za WWII nebo některou forbínu W+H...

:

Ano, v roce 2011 (a z gauče) se strašně snadno hodnotí, jak se měl kdo chovat před padesáti lety. Jenže Werich tady bojoval tenkým fleretem inteligentního humoru proti brutální síle primitivů - a za podmínek, které on sám velmi trefně popsal jako situaci na fotbale, kdy on napřed kopne do balonu a pak mu funkcionáři přemalujou hřiště... takže ještě jednou dík autorovi a jdu se naplno věnovat té nešťastné Plzni :-)

2 0
možnosti
F

fontana

3. 8. 2011 21:18
Re: Tento článek oceňuju o to víc, že autor...

To je jádro pudla!

0 0
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1655x
Občasný bloger, pravidelný běžec.