Vietnamci a padělky všeho, i ovoce a zeleniny.

Vietnamci podnikají v naší zemi již od devadesátých let, jejich levné oděvy připravily o místo i existenci spoustu textilních zaměstnanců i firem. Ano, reagovali na poptávky trhu, to jim nelze upřít, poptávka byla i po značkovém oblečení, opět reagovali a zprávy v tv nás zahlcovali záběry celníků v akci při zabavování padělků módních značek oblečení a obuvi. Trh se však vyvíjel dál a Vietnamci se pustili do dalšího lukrativního obchodu, či spíše výroby, a to cigaret. Před deseti lety slavila celní správa úspěchy při odhalování nelegálních výroben cigaret českých a světových značek, na tom se dá vydělat i několik miliónů denně, bylo zjištěno, že použitý tabák je dokonce kvalitnější než v originál cigaretách.   

Ale posledních deset let o takové výrobně ani zmínka, že by si Vietnamci nechali ujít tak lukrativní odvětví a pouštěli se jen do pěstování marihuany? Já si myslím, že jsou jen opatrnější. Spekulace krytí takových aktivit ze strany policie či celní správy jsou hodny praktikám italské mafie, do těchto se nepustím ani trošku.

Pokud jste kuřákem nejprodávanějšího druhu cigaret, může se vám stát, že po nákupu těchto ve vietnamské večerce se podivíte nad jinou chutí, možná lepší. Aktivita celní správy díky současné alkoholové aféře, přišla i na zdařilé padělky alkoholu tuzemských i světových značek, míchané a vyráběné Vietnamci.

Nejen moje zkušenost z těchto obchodů je spojená s nákupem běžného sortimentu, a to mineráky známé české značky, která, ač etiketa hlásala perlivá, byla nesycená a chutí připomínala vodu stáčenou z vodovodního řádu. Je možné, že i tyto výrobky se padělají? Já si myslím, že ano a je jich více.

Dost mě vyděsila i zpráva celníků EU o padělaném olivovém oleji s dost výrazným poměrem motorového oleje, padělcích italské tomatové omáčky či těstovin a spousty dalšího celkem běžného sortimentu potravin, dokonce i sýrů, které všichni známe z televizní reklamy. Padělají se i pesticidy a jiná průmyslová hnojiva a tyto se dostávají do prodejní sítě po celé evropě, původ a distribuce všech těchto produktů je Čína a Vietnam. Otázkou je, kdo má k takovým výrobkům nejblíže a má velké možnosti je nabízet a prodávat?

Tak a tím se dostávám ke zdravému životnímu stylu, který začíná nákupem ovoce a zeleniny. O česneku již víme, to že pochází z Číny se ví, ale co další druhy zeleniny a ovoce prodávané v největší síti prodejen a večerek? Kde jsou pěstované?, čím jsou hnojené v honbě za co největší produkcí? Jsou opravdu zdravé?

Ekonomický důsledek všeho výše uvedeného na náš státní rozpočet není třeba rozvádět, ale naši politici jsou více zaměstnáni svými stávajícími aférami a selský rozum jim chybí. Asi nejen selský.

L.D.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Diblík | čtvrtek 27.9.2012 8:03 | karma článku: 27,29 | přečteno: 2280x