Kuřáci versus daně mýty a EU

Společnost lidí historicky rozdělují různé skutečnosti, například náboženství, bohatství nebo politika. V poslední době naši společnost rozděluje i taková věc jako kouření. O zákonu proti kouření psát nebudu, o kouření ano.

Hned v úvodu musím napsat, kouřím i přes poslední dobou nedefinovatelnou chuť téměř všech druhů cigaret. Asi to bude tím, že dnešní cigarety obsahují cca 500 různých látek a aditiv, včetně cukru (to prý aby chutnaly i mladším). Co mě ale současně děsí je fakt, že vlastně nevíte, co v té cigaretě je. Ano, různé výrazné nápisy na krabičce hlásí "kuřáci umírají předčasně", ale neříkají nic zda při autonehodě, v boji, nebo tím že ještě ke kouření dýchají karcinogeny z prachu elektráren nebo emise z výfuků dieselových motorů. O tom, že cukr zabíjí několikrát více procent světové populace se téměř neví a přitom je více návykový než tabákové výrobky. Jen nečoudí :-)

Možná by bylo prospěšnější uvádět na krabičku, co vše každá cigareta obsahuje, než děsící nápisy vymýšlené zdravotním výborem EU. Na každém jogurtu nebo jiném výrobku máte seznam co vše obsahuje, u cigarety  nikoliv. Jasně, cigareta není potravina, ale je něčím, co do rozpočtu každého státu EU přináší nemalé příjmy a nevidím důvod, proč bychom my kuřáci nemohli být informováni. 

V České republice jsou příjmy ze spotřební daně u cigaret ročně okolo padesáti miliard korun, kuřák s průměrem 20 cigaret denně přináší státu cca 1600 Kč měsíčně. 62 kuřáků tedy sponzoruje čistý měsíční příjem jednoho poslance (a kuřáků jsou cca 2 miliony). To jen tak mimo. Takže kuřáci podporují svým kouřením ekonomiku státu, proto je potřeba je omezovat a dusit. Nejlepší jsou kampaně, kde se kuřáci dávají na stejnou úroveň jako alkoholici, myslím, že alkohol je více devastující pro organismus i chování jedinců. Už jste někdo slyšel, že kuřák vykouřil karton cigaret a pod vlivem nikotinu spáchal trestný čin?. Vrátím se k daním, my kuřáci je spořádaně platíme u každé krabičky, ale jaké daně mají drogy? Politici tady vymýšlejí nesmysly a zbrojí proti kuřákům, mám otázku, co dělají proti obchodu s drogami? 

Respektuji hlasy nekuřáků, nechci je omezovat a škodit jim svým oblakem tabákového dýmu (možná spíše oblakem chemického dýmu, neboť v cigaretách jsou prý z tabáku jen stonky tabákových listů se stopovými prvky pesticidů používaných při procesu pěstování). Současně i nás respektujte, nemalou částkou podporujeme státní rozpočet a svým kouřením i ekonomiku České republiky. Současně se podívejte okolo sebe, co horšího dýcháme my všichni. Ale o tom až jindy.

LD

 

    

Autor: Ladislav Diblík | pondělí 14.12.2015 16:30 | karma článku: 22,29 | přečteno: 725x