Kdo slíbí dluhovou amnestii vyhraje volby

Prohlásil můj dlouholetý kamarád Pepa při našem posledním setkání. Pepa je bodrý podsaditý svérázný chlapík a co především, jeho myšlenky mají základy ve zdravém selském rozumu. No počkej, říkám, to chceš vyvolat občanskou válku?

Vyhlášení dluhové amnestie může být reálné, v historii se odpouštělo dlužníkům každých sedm let, USA má něco podobného pro fyzické osoby každých osm let, odvětil Pepa.

Tak jsme se pustili do diskuze jak by bylo možné dát této myšlence reálnou podobu v České republice. 

Začneme u legislativy. Viníkem neschopnosti fyzických osob splácet své dluhy je především stát, který legislativou povolil obří kšeft s dluhy, kde z nezaplacených 90 Kč poplatku v nemocnici je konečný dluh 12 tisíc, nebo z opominuté parkovačky od městské policie v hodnotě 500 Kč je konečný dluh 8000 Kč. V demokratické zemi, která je součástí Evropské unie něco šíleného. Ale zpět k myšlence základní.

Dluhová amnestie se samozřejmě dotkne spousty věřitelů, kteří mají základní pohledávky v určité výši, tyto se dají odečíst od daňového základu nebo přímo od výsledné daně z příjmu, samozřejmě v poměrné výši a ceně na trhu s pohledávkami, běžně je to cca 30%, ale stát může být i velkorysý a zvýší procenta. 

Svým způsobem se tento krok dotkne všech ostatních občanů, ale kdo volí politiky, kteří tuto legislativu navrhli a schválili? Pomyslné máslo na hlavě máme všichni.

Dále jsou zde spousty advokátů a advokátních kanceláří, tyto provedly nějaký úkon, oslovení dlužníka dopisem atd. Opět kompenzace v pravdivé podobě reálného výkonu, opět v poměru cca 30% z účtovaného výkonu.

Nyní předposlední článek a tím je výše odměny exekutora. Exekutor je pověřený výkonem, státní správy, tedy vyjednávání o kompenzaci odměny za výkon je opět na státní správě, v reálných nákladech a následné možnosti odečtů.

Posledním článkem je souběžná amnestie na úroky nebo penále z daných pohledávek plynoucí, opět volíme odpočet s ohledem na reálný úrok ČNB a poměrnou kompenzaci jako viz výše.

Na závěr se vrátím k Pepovi a jeho vysvětlení proč je dluhová amnestie důležitá pro ekonomiku České republiky. Dluhové zatížení obyvatel postihuje možnou reálnou spotřebu jejich domácnosti, pokud ještě nějakou mají, současně dluhy brání legislativě v podnikání jako OSVČ, díky nemožnosti bankovního účtu, stejně jako brání stát se společníkem společnosti s.r.o, díky svému dluhovému zatížení. 

Je to návrh svým způsobem bolestného kroku pro nás všechny, ale ekonomice České republiky se tento krok několikanásobně vrátí na veškerých daních a odvodech a současně i na pozitivní náladě ve společnosti, díky nápravě a návratu ke spravedlivé legislativě, která je pro demokratický stát v 21.století důležitá.

Tak která politická strana nebo hnutí ukončí novodobý hon na čarodějnice a ukončí obchod s bídou?

Ještě citát na závěr, "v zemi kde je největší nespravedlnost a hlad, teče při revoluci nejvíce krve" 

Autor: Ladislav Diblík | středa 30.9.2015 11:28 | karma článku: 16,45 | přečteno: 1007x