Další pokus o "odstřel" předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové?

Aneb jak dlouhé prsty má solární byznys, kritiky nazývaný také jako solární mafie? Odpověď, díky celé kauze, je jasná.  Velmi dlouhé. Až si myslíte, že žijeme v Itálii sedmdesátých let minulého století. Popravdě, žijeme.

Vše začalo hloubkovou kontrolou solárních elektráren, kterou paní předsedkyně Vitásková nařídila. Pochopitelný krok, pokud stát, potažmo my všichni odběratelé elektrické energie, přispíváme ročně desítkami miliard na podporu obnovitelných zdrojů, tedy srozumitelně řečeno, podporujeme firmy provozující solární elektrárny. Tento krok způsobil paniku, pro běžného občana nepochopitelnou, která vyústila až do zapojení politických a dokonce vládních špiček do celého případu. Pomyslnou nasazenou korunou, bylo zadržení solární podpory ve výši více něž čtyřiceti miliard korun za uplynulé období.

Tuto podporu nakonec podepsal a odklepl zástupce paní Vitáskové v době její nepřítomnosti. Opět nepochopitelně. 

Ale v souvislostech to samozřejmě pochopitelné je a vysvětlení celého pozadí je velice snadné.

Musíme se vrátit do doby přípravy a schválení zákona o obnovitelných zdrojích energie. Již v těchto dobách bylo slyšet hlasy ekonomů o účelovosti celého zákona a někteří jej nazývali velkým solárním tunelem na veřejné i soukromé finance.

Otázky typu kdo za solárním podnikáním stojí zůstávaly ve většině případů nezodpovězeny, majetkové struktury solárních firem byly neprůhledné a zavádějící. připadám si jak dítě, ale opět otázka proč? Proč může být neprůhledná majetková struktura firmy podporované z veřejných prostředků? Jedině snad proto, že někdo nechce být viděn? Ale kdo? 

Anonymní akcie, které se naši politici snažili zachránit i přes důrazné ataky ze strany EU. A nakonec je zachránili, vymysleli fondy, ve kterých jsou opět akcie skryté. Účelově skryté. Zase je tady otázka proč?

Pokud jste politik, poslanec, senátor, nebo kdokoliv veřejně činný, nebudete se chlubit, že jste za podporu něčeho dostali zaplaceno. Tak dostanete skrytý úplatek ve formě akcie, tato vám přináší výnosy, neběháte po ulicích s krabicemi od vína, bot či podobně s milionovým obsahem. Ony také ty akcie můžou být napsané na stoleté babičky a strýčky politiků, takže rozkrýt majetkovou strukturu je téměř nemožné. 

Ale sáhněte někomu na dlouhodobé a pravidelné skryté příjmy, dokonce chcete skupinu vlivných o tyto příjmy připravit? Co se stane? Ukáže to, kam až dlouhé prsty těchto zúčastněných zasahují a pokud se podpora solárnímu byznysu přetřásá i na vládě a vláda to řeší, tak jsme hodně vysoko a na hodně tenkém ledu. 

Zastavit podporu solárnímu byznysu můžeme. Musíme lobovat za úplné otevření majetkových struktur, jde přeci o naše peníze, chceme vědět komu platíme a za co. Vážně si neumíme říci jako veřejnost jakou politiku si přejeme? Deset milionů lidí proti pár stovkám politiků a lobbistů? Nepřekonatelný nepoměr? Citát Jana Masaryka, "Cesta k pravdě je složitější než si myslíme". To ano, zvláště pokud pravdu někdo zdiskredituje tak, že rčení o pravdě a lásce budí posměch, někdy i výsměch. Ale pravda tady někde je, jen ji hledat a najít....................to ale musíme chtít, víte?

L.D.

Dodatek po rozsudku : asi není možné, aby v našem státu vládl někdo, kdo dokáže ovlivňovat soudy? To by naše republika byla v háji a demokracie taky.

Autor: Ladislav Diblík | pondělí 22.2.2016 11:12 | karma článku: 32,56 | přečteno: 674x