ČR jako nová kolonie Číny?

Vyřčená otázka má prapůvod v neobvykle servilním chování představitelů našeho státu směrem k Číně. K zemi, která ekonomicky expandovala i díky porušování ochranných známek a padělání zboží téměř ve všech odvětvích?

O zemi, která je na vysokém světovém žebříčku za porušování lidských práv, víme díky dovozu všeho levného značkově neznačkového. O kolik peněz na celních poplatcích naše republika díky pašování čínského zboží ve velkém přišla, zůstane navždy tajemstvím. O kolik pracovních míst přišel náš textilní i jiný průmysl jen tušíme.

Takže Čína nás dlouhodobě ekonomicky drancovala a nyní přichází jako spasitel formou velkých investic. Ale jakých investic? Takových, které vláda investorovi vykompenzuje pobídkami? Jaké pobídky dostávají čeští živnostníci a firmy, zaměstnávající lidi za vyšší platy než zahraniční "pobídkové" společnosti? Má to logiku?  

Premiér Sobotka je nyní na návštěvě Číny a možná se i přiučí, jak jednat s politiky, kteří berou úplatky nebo jinak poškozují národní hospodářství. Na druhou stranu, kolik politiků od roku 89 by bylo popraveno nebo odsouzeno na doživotí? 

Podpora čínských investic může být také dobrým tahem našich politiků při plánování jejich další kariéry po odchodu z politiky. 

Současně zůstávám klidným, protože musím ocenit i záludnost politiků. Do čela česko čínské komory vzájemné spolupráce nasadili trojského koně a nebudu jej jmenovat, dokonce ani nenapovím jaké aerolinie a i další státní firmy vedl devastujícím způsobem. Jojo, tady v Čechách to máme vychytané. 

Závěrem chci říci, jak je smutné, že díky komplikovanému podnikatelskému a právnímu prostředí, přicházejí jen investoři, které podporuje vláda a vládní představitelé, že přicházejí firmy za levnou pracovní sílou a tedy našemu hospodářství nijak nepomůžou. Předmětná Čína je díky domácímu růstu mezd již nekonkurenceschopná a u nás získá dělníky již za téměř stejnou cenu jako doma a navíc důležitou přidanou hodnotu, vyrobeno v EU, dále ušetří na celních poplatcích, dopravě a ještě získá pobídky. K tomu není co dodat.

Hezký den všem

        

Autor: Ladislav Diblík | čtvrtek 26.11.2015 10:46 | karma článku: 14,82 | přečteno: 367x