Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

parnassius

7. 9. 2012 12:33
Jsou země a kultury,

kde dojedený, nebo dokonce vylízaný talíř je značné společenské faux pas. Znamená to, že jste spořivější víc, než je zdrávo. U nás se tomu říká "být hladová větev" nebo "rozežraný jako polský zájezd". Sám se přiznám, že není moc restaurací a jídel, která by mě dokázala odrovnat a protože sedím většinou ve společnosti přítelkyně, která trpí všeobecnou ženskou nákazou a za vším hledá vidinu blízké liposukce, tak dojídám často i po ní. Abych byl přesnější, dojídám pouze maso. Mám dobré genetické vybavení a také snahu se hýbat a koneckonců, dobrý kohout neztloustne, takže kecy nakynutého okolí, které mi v pravidelných dekádách servíruje výroky typu: "Počkej až se ti přehoupne třicítka, čtyřicítka...", beru s úsměvem. Osobně si myslím, že trpím poloviční bulimií - všechno sežeru, ale už to nezvracím.

0 0
možnosti
KT

Ježikača

11. 9. 2012 13:03
Re: Jsou země a kultury,

vylízat talíř je zhovadilost, ale povinný zbytek je snobárna. když mi chutná, klidně dojím, když mám dost, snažím se alespoň, aby to, co po mně zůstane, vypadalo jako lidský zbytek, ne jako pomeje po překrmeném praseti. nechápu, když už někdo nechá půl porce, proč doprostřed musí hodit ubrousek a zapíchnout vajgla... jinak vám blahopřeji ke zrychlenému metabolismu (máme to v rodině taky a řada lidí nás proto srdečně nenávidí - 5 knedlíků, 2 zákusky a kafe se šlehačkou)je to dobrý, pokud to není moc. jak se člověk začne z hypeaktivity klepat, je načase nasadit pilule a pak zas dojde na psa mráz. nemůžete se najíst! i při pohybu přibíráte. no, naštěstí jen chvíli. ;-) takže porcím dříve zasypaného horníka třikrát zdar!!

0 0
možnosti
DM

Aretta

6. 9. 2012 21:40
Ach, jak ti rozumím!

Já leckde žebrám o poloviční porci se slovy, že to klidně zaplatím celý ;-)R^

0 0
možnosti
ID

Danajka

6. 9. 2012 21:45
Re: Ach, jak ti rozumím!

Nebudeme chodit na oběd společně? Půl na půl...;-D

0 0
možnosti
P

pěnice

6. 9. 2012 20:47
Je pravda,

že ve vietnamských restauracích jsou ty porce velké  Přestože jsem slušný jedlík, domů kupuji pro sebe a manžela jednu, která nám bohatě stačí.

0 0
možnosti
ID

Danajka

6. 9. 2012 21:45
Re: Je pravda,

R^

0 0
možnosti
VH

Stará kára

6. 9. 2012 17:39
Pamatuji doby a není to zas tak dávno

ky by se psaly blogy o hladových porcích od zlodějských hodpodských. Tedy - kdyby v té době  A/  existoval internet,    B/ se někdo odvážil napsat, že v socialistickém státě něco neklape   a  C/ i kdyby A i B platilo, tak to cenzura nesmázla.

   Závěr: Lidem se nezavděčíš. Vždycky budou na něco nadávat.

0 0
možnosti
ID

Danajka

6. 9. 2012 21:46
Re: Pamatuji doby a není to zas tak dávno

;-)

0 0
možnosti

Maryša Šárecká

6. 9. 2012 11:00
Ještě

Občas zajdeme do hospody, kde mají báječné jehněčí. Šílené porce, i když si člověk řekne o trošku menší, je to děsný. Přesto to vždycky do sebe natlačím, protože je to dobrota všech dobrot. Na tom je ta hospoda postavená - dělají pár jídel, kvůli kterým se tam jezdí zdaleka, v obrovských porcích, které jsou náležitě naceněny. Na obídek v polední přstávce to není tak jako tak. Jednou za čas - fajn. Jinak jsem ráda, že si můžu vybrat a vybírám si hospody, kde je možnost výběru menších porcí, dělených porcí a personál obvykle vychází přáním vstříc. S tím, že by se někdo podivoval nebo poškleboval, jsem se sesetkala nikdy. Maximálně s blbou výmluvou, že na to nemají kalkulaci.  Chci platit za to, co zkonzumuji. Doggie bags zrovna moc neprožívám, protože se mi většinou obsah krabičky po otevření už tak moc nelíbí a pokud je člověk na cestách, tak to není vhodné vůbec.

1 0
možnosti
VS

Astaroth

6. 9. 2012 11:01
Re: Ještě

Kde v Praze je a jak se jmenuje?

0 0
možnosti
TS

Blábolivý Brod

6. 9. 2012 10:20
Dianko! Ty telepatko jedna! :D

Zrovna minulý týden jsem o tom přemýšlela. Nesnáším plýtvání jakéhokoliv druhu. Největší extrém jsem zažila v USA - tam je snad známkou dobrý restaurace to, že to nedokážete sníst. Ale zase na druhou stranu je tam naprosto běžný "doggie bag", pytlík pro pejska, a nikdo se nešklíbí, když o něj požádáte.

Každopádně já nemám problém říct si o zbytky z talíře ani tady a dokonce instruuju obsluhu, ať zabalí jen maso a brambory a tu papriku ne. A mí kolegové už dávno vědí, že když jdeme do hospody na pivo a pečená kolena, sekretářka Tina vytasí nakonec pytlík na psí bobky a sbírá do něj kosti pro Ančí. Prostě nesnáším plýtvání. To mám z toho, že jsem celý dětství poslouchala větu "Co by za to daly děti v Africe?" ;-D

1 0
možnosti
S

SYETEY_KOTZOUR_chrní_v_trní

6. 9. 2012 10:21
Re: Dianko! Ty telepatko jedna! :D

v Africe už snědli i psy.......kosti prosím již neposílejte. ADRA;-D

1 0
možnosti

mamina2

6. 9. 2012 10:02
Já vidím jiný důvod.

Velké porce jsou výhodné pro restauraci, ne pro zákazníky. Je úplně běžném, že standardní porce je 200g masa a s přílohou a oblohou je to jídlo pro dva střední jedlíky. Ale ta porce je přece velká, tak se snese i dost vysoká cena. Pravda, dneska si můžete objednat poloviční porci, ale pak neplatíte polovinu cenu, ale většinou tak 70%. Taková cenu už moc příznivě nevypadá, ale na jídelním lístku nikde napsaná není. Tak se lidi přežírají nebo se jídlo vyhazuje. Zvyk dát si zabalit zbytek s sebou není u nás zatím moc rozšířený, navíc vždycky to ani není možné.

1 0
možnosti
VS

Astaroth

6. 9. 2012 10:07
Re: Já vidím jiný důvod.

Smirte se ty a Klavesnice uz s tim, ze jsou lide co se naji radi. Ja vim, ze byste nejradsi vsem i muzum ordinovaly odrezek masa, kousek brokolice a listek salatu. Podobny teror si aplikuj na manzela a ne zde.

1 0
možnosti

Korvetní kapitán Pepan A2

6. 9. 2012 9:45
Nevidím nic špatného na tom,

že si nechám velkou porci rozdělit na dva talíře. Je to v mezích slušnosti a  chápavější personál to rád udělá. Raději mít dva spokojené zákazníky s poloviční porcí než žádného. Sám jsem zažil, že nedojedenou porci personál nabízel zabalit sebou. Je to jenom o dohodě mezi presonálem a zákazníkem a do restaurace, kde mi personál vyjde vstříc, se rád budu vracet kdykoliv.

2 0
možnosti
S

SYETEY_KOTZOUR_chrní_v_trní

6. 9. 2012 9:47
Re: Nevidím nic špatného na tom,

R^ pro mrňata dvojčata úplně běžně necháváme dospělou porci rozdělit napůl....pokud by číšník odmítl, asi bych se sbalil a šel jinam.;-)

2 0
možnosti

Maryša Šárecká

6. 9. 2012 8:23
Asi konkurenční boj

Zřejmě počítají s tím, že se po obědě svalíte v nejbližším křoví a rozhodně nepůjdete na večeři ke konkurenci...

Jinak ale - dát si jednu porci a dva talíře není nic, za co by se člověk musel stydět a cítit se provinile. Je to moje volba, zrovna tak jako kdybych si objednala celý jídelní lístek najednou.

1 0
možnosti
K

klavesnice.

6. 9. 2012 8:34
Re: Asi konkurenční boj

Dát si v restauraci jednu porci a dva talíře + příbory ostuda je. V ceně jídla je zakalkulováno mytí nádobí, úklid stolů atd. Když jsou porce velké, stačí říct personálu o menší přílohu. Když nemáte na to, nelezte do restaurace, ale uvařte si doma špagety s kečupem. Kdybyste si objednala celý jídelný lístek, donesou Vám to na jednotlivých talířích, rozhodně Vám to nebudou podávat na jednom nemytém postupně. Ale také za to zaplatíte dle cen na jídelním lístku. Já jít do restaurace s kýmkoliv a dát si jednu porci se dvěma talíři a příbory, tak se ostudou propadnu. Nedivila bych se, kdyby nás personál vykázal s tím, že nejsou armáda spásy.

0 0
možnosti
IH

misaviki

6. 9. 2012 8:01
.

Mluvíte mi z duše, ve většině restaurací kam chodíme dávají šílené porce, hlavně Číňani, ti toho dávají tolik že to prostě nejde sníst, leda sežrat a pak se modlit, abych to mé vnitřnosti ustály. Často už jim říkám, ať mi dají poloviční přílohu nebo celkově míň a oni řeknou - no ale bude to za stejné peníze a pak se diví, že mi to nevadí. Docela mi to vadí, protože při jídle miluji dát si polívku a potom hlavní chod, případně dezert. Jenže s těmi porcemi končím u polívky + 1/2 hlavního chodu, funící jak parní lokomotiva. Řešením je kus masa a zeleninový salát, ale ten bývá většinou taky velký.

1 0
možnosti
  • Počet článků 633
  • Celková karma 29,41
  • Průměrná čtenost 2036x
Učitelka MŠ, matka, muzikantka, autorka knih "30% pro život" a  "Dokonalá rozkoš",
...a také Danajka. 
Psát mi můžete na: 
ohlasynablogdanajka@seznam.cz            
Miluju Ich formu a mám jen jeden život, takže... :-)

Seznam rubrik

Oblíbené blogy