Ano Lisabonské smlouvě!

Anebo: O co vlastně jde?

    I přes irské ne usilují čeští zákonodárci o pokračování procesu ratifikace Lisabonské smlouvy. A je to dobře pokud:
-ji celou přečetli
-ji pochopili
-domnívají se, že je pro Českou republiku výhodná
-dokáží to také vysvětlit svým voličům tak, aby to i oni pochopili.
   Včera předsednictvo KDU-ČSL vyzvalo své koaliční partnery a demokratickou opozici, aby společně zasedli k jednání o Lisabonské smlouvě. Lidovci mají usnesení pardubického sjezdu, který vyzval zákonodárce KDU-ČSL, aby s Lisabonskou smlouvou vyslovili souhlas. Vnucuje se otázka kolik delegátů pardubického sjezdu Lisabonskou smlouvu přečetlo, pochopilo, ........
   Nikdo se netají tím, že Lisabonská smlouva omezuje vliv malých států. Tak proč ji podporuje ČR? Proč ji podporují lidovci, kteří ze své zkušenosti vědí jak těžké je prosazovat názory menšiny a jak snadné je nechat se převálcovat „demokratickou" většinou. Už zapomněli jakými prostředky se dostal k moci nacismus, komunismus,... Nevidí jaké prostředky používá současný liberalizmus, euroterorizmus, ... Poněkud to překvapuje u strany, která chce hájit „tradiční hodnoty." Proč někdo podporuje smlouvu, které dost dobře nerozumí a o jejíž ústavnosti má pochybnosti? Tak silné pochybnosti, že čeká na rozhodnutí Ústavního soudu. Nebo je to jen pořizování alibi?
   Irské stanovisko by nám, a lidovcům zvlášť, mělo být velmi blízké. V české a irské historii lze nalézt mnoho paralel a máme mnohá společná východiska. Připomenu například irskou misi, která do Čech a na Moravu přinesla křesťanství dávno před příchodem sv. Cyrila a Metoděje. A položme si otázku: Jaký má asi pocit Ir, který sleduje pochod Oranžistů? Zřejmě stejný jako měli naši otcové, když viděli pochodovat německé vojáky po Karlově mostě.

Petr Dejmal   Další články: dejmal.blog.idnes.cz 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Dejmal | středa 18.6.2008 6:04 | karma článku: 23,82 | přečteno: 1451x
  • Další články autora

Petr Dejmal

Co se to děje?

13.3.2012 v 18:05 | Karma: 11,79

Petr Dejmal

Kam mizí úcta k eucharistii?

3.6.2010 v 23:41 | Karma: 16,61

Petr Dejmal

Půst nebo dieta?

12.2.2010 v 10:30 | Karma: 14,60