Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

UPC – Peklo na zemi

Představte si situaci, že váš živí internet, pracujete z domu a… máte výpadek internetu. Že je to peklo? Není, to pravé peklo teprve začíná… 

Na úvod, jak jsem již psal jinde, zopakuji, že se živím jako programátor na volné noze. V dnešní době, kdy je připojení k internetu samozřejmostí i na horské chatě v zapadlém kousku Krkonoš (trochu jsem si zapřeháněl), by člověk nečekal, že najednou nebude online. Je peklo nebýt online. Je to jako ocitnout se ve středověku. Je to… děsivé!

Je středa podvečer, toužím zajít si na kalíšek čepovaného piva, nicméně nestíhám; termín odevzdání prací se blíží a chci se nechat rezervu na otestování, případné opravy chyb. Zanechávám myšlenky na čepované pivo, sahám po lahváči (stejně vím, že mi zvětrá, ale pro ten pocit), zatnu zuby a čeká mě dalších alespoň šest hodin práce.
Po pár minutých chytám správnou myšlenku a konečně se rozjedu. Pivo větrá, cigareta (kolikátá už?) samovolně dohořívá. A je to tady, dvacet jedna hodin a deset minut, vypadává připojení k internetu. Nejdříve padá rychlost, následně připojení kompletně. Jsem, bohužel, zvyklý na výpadky internetu, tak vzniklý stav využívám k zakousnutí něčeho sladkého.
Po deseti minutách výpadku volám na technickou podporu. Technik mi řekl, že můj modem na síti nevidí (jinak bych asi nevolal), ale že vidí nějaké rušení. Dále se mnou neztrácí moc času (což je naprosto v pořádku) a rovnou objednává technika, který má zkontrolovat modem a přípojku (ke mně, domů, bez ohledu na to, že soused má stejný problém). Bohužel nejbližší termín je až v pátek. V PÁTEK!
Obecně mám pocit, že rušení na síti je obvyklou výmluvou neschopnosti zajistit síť v dané lokalitě; už jej řeším druhým rokem s podporou.
Dobrá tedy, rozhodnu se jít si lehnout a pokračovat ráno v naději, že už bude rušení vyřešené a nebudu muset čekat na technika.

Čtvrtek ráno. V šest mi zvoní budík. Vstávám v naději, že internet bude funkční a stihnu dohnat vše, co jsem „zanedbal“ předešlého dne. Vstanu, zuby, sprcha, drobná snídaně a velký hrnek kávy připraven po pravici. Startuji notebook a k mému velkému překvapení je internet stále nefunkční.
Šest třicet další telefonát na technickou podporu probíhá ve stylu:
Já: „Dobrý den, stále nefunguje internet. Váš automat mi sdělil, že závada bude opravena v nočních hodinách. Jak to, prosím, vypadá?“
Podpora: „Skutečně nevím, závadu nám nahlásili okolo půlnoci, prosím vás o strpení.“
Já: „Závadu jsem hlásil po deváté večer.“
Podpora: „V systému to tady nevidím. Mám tu jen požadavek na technika. Je mi líto, musíte počkat.“
Poděkuji a čekám. Připojuji se přes mobil, abych zkontroloval e-maily a našel číslo na obchodní oddělení. V tuto chvíli jsem již téměř vytočen k smrti a to teprve začínám…

Je krátce po osmé, vytáčím telefonní číslo na obchodní oddělení s tím, že chci reklamovat služby, které dlouhodobě nefungují dle mých představ. Po deseti minutách přemlouvání automatu a dalších několika minutách jsem spojen s živou osobou na druhém konci. Hurá!
Statečně jsem zopakoval vše, co se událo, včetně mé nespokojenosti, a vyjádřil své přání reklamovat služby s představou, že žádám srážky ze smluvní ceny služby, případně jinou kompenzaci. Ale - abych mohl reklamovat služby, musí být k dispozici vyjádření technika. Ano, to chápu. Dále je třeba tuto skutečnost reklamovat až v době, kdy jsou služby plně funkční, problém je vyřešen technickou podporou a výhradně přes e-mail.
Telefonní číslo na reklamační oddělení jsem tedy nedostal a e-mailovou formou jsem již jednou reklamoval bez jakékoli odezvy. Nakonec mi je nabídnuta varianta, že reklamace bude předběžně zavedena do systému samotním pracovníkem (upřímně jsem zvědav) a po vyřešení problému bude řešena běžnou cestou.
Super. Stále bez připojení k internetu. Současně s předběžnou reklamací služeb vyjadřuji přání o kontakt na obchodní oddělení a osobu kompetentní řešit změnu služeb a další záležitosti s tím spojené. Je mi vyhověno založením požadavku do systému a příslibem o co nejrychlejší řešení.
Jsem prostě dobrej, v ráži a přitom slušně, klidně a v pohodě.

Zoufalost situace mě opět donutí připojit se přes mobil a alespoň v omezené míře pracovat.

Je deset třicet a zvoní mi telefon. Jiskřička naděje, že se jedná o technika, který mi sdělí provedenou opravu na lince, je rázem uhašena informací, že mi volá člověk z obchodního oddělení na mou žádost o kontakt.
Opětovné vysvětlení situace a další převyprávění událostí několika posledních hodin vede k informaci, že můj požadavek je předán k dalšímu zpracování. Jsem zoufalý a ochotný si připlatit za linku s garancí, kterou UPC nabízí firemní klientele.
Oceňuji rychlost, ale stále se problém neposouvá k příznivému vyřešení.
Kolem jedenácté mí pípne SMS zpráva. Že by? Nikoliv. SMS pouze hlásí čas příchodu technika. V tuto chvíli již povolený limit mobilních dat směřuje do záporných čísel a já se rozhodl „blognout“ situaci a píši svůj první odstavec.

Je čas oběda, žaludek kručí hladem, nicméně chuť na cokoli k jídlu je tak mizivá, že oběd odkládám a rezignovaně čekám, kterak bude situace vyřešena. Popelník přetéká nedopalky, kafe mi došlo.
Další zazvonění telefonu zdá se býti vysvobozením z otravného čekání.
Je to člověk od UPC, který má na starosti firemní klientelu. Vysvětluji, že nejsem firma, nýbrž OSVČ, a že platba čtyři tisíce korun bez DPH měsíčně za připojení je zcela nemyslitelná, ačkoli se jedná o garantované připojení.
S politováním a pochopením mé situace mi telefonista oznámí, že nechápe, proč tento požadavek spadl k němu a přeposílá jej na kompetentní oddělení.

Ve třináct hodin mi konečně začíná blikat modem všemi druhy barev, které mu instalované diody dovolují. Zbožné přání se stává realitou a připojení naskakuje. Následuje informační SMS zpráva o vyřešení problému. Super, technik není třeba (ale stejně dorazí kvůli reklamaci), běží to. Mohu konečně makat a dohnat sedmihodinový skluz důsledkem neschopnosti poskytovatele služeb.

Za posledních šestnáct hodin bez pevného internetu jsem:

  • Stihl šest hodin spánku
  • Vykouřit krabičku a kousek
  • Dopít veškerou zrnkovou kávu, co jsem měl doma (přechod na instantní je nouze, ale i tu mám)
  • Protelefonoval necelé dvě hodiny s lidmi od UPC
  • Stihl vyhladovět
  • Dostal se do pracovního skluzu cca osm hodin (tedy jeden pracovní den)

A řešení? Zatím žádné, vyjma hlavního problému, který byl dočasně opraven; dočasně proto, že v této lokalitě s výpadky internetu bojuji již druhým rokem.

Ptám se tedy, zda je možné takovéto služby dále akceptovat. Kdo mi nahradí ztracený čas čekáním a telefonováním. Vysvětlí za mě manažeři z UPC mým klientům, že jsem nabral skluz jejich neschopností vyřešit problém dříve? Ideálně vyřešit problém tak, aby se už neopakoval, nebo pouze zřídka?

Nemyslím si…

PS: Sláva UPC…

Autor: David Veselý | čtvrtek 4.5.2017 14:42 | karma článku: 27,06 | přečteno: 1419x
  • Další články autora

David Veselý

Klobouk dolů, pane Moravče

Otázky Václava Moravce si nenechávám ujít již delší dobu. Ovšem první Otázky roku 2019 pan moderátor předvedl extra výkon.

8.1.2019 v 8:00 | Karma: 40,17 | Přečteno: 6730x | Diskuse| Společnost

David Veselý

Sliby nesliby… nám je to asi fuk!

Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest...

16.11.2018 v 9:56 | Karma: 18,40 | Přečteno: 543x | Diskuse| Společnost

David Veselý

Vyměřený čas Andreje Babiše….

Vznikající koaliční smlouva má jednu, ono jich bude více, ale pro mě zajímavou podmínku a to, že prvoinstančně odsouzený člen vlády musí odstoupit v přiměřeném čase. Ale co to je ten přiměřený čas?

18.5.2018 v 8:00 | Karma: 12,80 | Přečteno: 723x | Diskuse| Politika

David Veselý

Squatter - aktivista, či terorista?

Squatting je obsazování opuštěných, neobývaných pozemků či budov, které squatter nevlastní, nemá v nájmu nebo nemá zákonné povolení k užívání. Je to in, je to cool a je to trestné...

20.2.2018 v 11:40 | Karma: 39,34 | Přečteno: 1387x | Diskuse| Společnost

David Veselý

Korektní šílenství

Korektnost, nekorektnost – je třeba vše přepisovat, narovnávat a zešílet. Je nezbytné přepsat dějiny k obrazu současnému...Musím zeptat proč?

4.2.2018 v 18:24 | Karma: 28,38 | Přečteno: 919x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. ČTK to sdělila...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

Jak jsou na tom Češi s cizími jazyky. Angličtina stále víc válcuje němčinu

1. května 2024  12:40

Je to tak trochu tradiční předvolební evergreen. Před každými volbami, a především těmi evropskými,...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1980x
Programátor, rýpal a milovník dobrého jídla, hudby a brakové kinematografie...

Seznam rubrik